Gündem

Unutulmaya yüz tutmuş bir yöresel kıyafet ‘peştamal’

Karadeniz’e has giyim tarzlarından biri olan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan ‘peştamal’ Halk Eğitim Merkezleri'nde vatandaşlara yeniden öğretiliyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bir yöresel kıyafet ‘peştamal’
28-05-2016 16:57

Giresun’un Espiye İlçesi Halk Eğitim Merkezi (HEM) Usta öğreticileri ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Yöresel Peştamal ve Keşan değerlendirme projesi’ kapsamında hazırlanan ürünler meraklılarının ilgisini bekliyor. Konuya ilgili açıklama yapan HEM Usta Öğreticisi Lütfiye Cüce, bölgemizde yapılan kültürel ve yöresel geleneksel söz kına ve düğünlerde genellikle içerisinde Güneydoğu ve Doğu Anadolu yörelerinin motiflerini taşıyan kaftanlar giyilmekte olduğunu söyledi.

Giresun’un bu kültürel ve geleneksel günlerde giyilen kaftan ve kıyafetler için Keşan ve Peştamal adı verilen kumaşların kullanıldığını belirten Cüce, “Bizim bu projedeki amacımız bu kumaşları ön plana çıkarıp değerlerimizi unutulmaktan kurtarmaktır. Unutulmaya yüz tutmuş kumaşları anneannelerimiz, babaannelerimiz yokluk içinde, kör lambalar altında ilmek ilmek dokuyup, güzel motifli kumaşlar ortaya koymuşlardır. Her bir motif o kadar güzel anlamlar taşıyor ki şiir yazılabilir. Kimi motif de ayrılık, kimi motife sevgi, âşıkların birbirlerine söyleyemediği sözler bu motiflerde, kimi motiflerde harmandaki papatya, kimi motiflerde kiraz çiçeği, biz bu güzellikleri ve duyguları hem bu günün hem yarının gençlerine ulaştırmak ve göstermek istiyoruz” dedi. “Yöresel giysimiz olan Peştamal ve Keşan’ı değerlendirmek için usta ve kursiyer öğrenciler ile yola çıkarak böyle bir projeye karar verdik” diyen Cüce, “İstiyoruz ki genç kızlarımız kına gecelerinde yöresel peştamal ve Keşan kumaşlarından dikilen abiye ve kaftanları giyerler. Böylelikle yapmış oldukları geleneksel kına gecelerine Giresunumuzun en önemli değerlerine de sahip çıkmış olurlar. Yöresel ve geleneksel kına kıyafetinin olması Giresun’un ekonomisine de katkı olur. Kaftan ve elbiseleri yöresel kına kıyafetleri olarak değerlendirmesini, Yöresel giysimize sahip çıkılmasını, Keşan ve peştamal kumaşları ile yöresel kıyafet tasarım yarışmaları etkinlikleri düzenlenmesini, bu konuda ilgili ve yetkililerden ilgi ve alaka bekliyoruz” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER