Ekonomi

Ünlü ekonomist Kubalı'dan MB’ye ‘kur ve faiz’ eleştirisi

Ekonomist ali nail kubalı, sıcak para girişine yönelik politikaya morfinman gibi devam edildiğini ve yatırım olmadan büyümenin imkansız olduğunu savundu.

Ünlü ekonomist Kubalı'dan MB’ye ‘kur ve faiz’ eleştirisi
29-12-2015 14:35

Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Boğaziçi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Ekonomist Ali Nail Kubalı, Merkez Bankasının kur politikasını eleştirdi.

Ali Nail Kubalı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) yaptığı faiz artırımının Türkiye’de büyük şok etkisi oluşturmadığına değindi. Kubalı, epeyce süredir doların değer kazandığını belirterek şunları söyledi:

"Değer kazanmaya da devam ediyor. FED’in faizleri artırması yine de büyük bir sıçrama yaratmadı. Borsa epey süredir değer kaybediyordu ve kaybetmeye devam ediyor. Tabi bu aşağıya doğru bir seyirle inişli çıkışlı oluyor. Dolar ise yukarıya doğru seyrediyor. 

Dünyada da Türkiye’de de şok etkisi az zararla atlatıldı. Orta vadede Türkiye gibi dış ticaret açığı veren ve bunu da sıcak parayla finanse eden ülkeler bir müddet sonra bir döviz darlığıyla karşılaşabilir. Biz buna dahiliz. Çünkü Türkiye’nin dış ticaret ödemeler dengesi açık verdiği için çok kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden bu açığı sıcak parayla kapatırken şimdi aksi durum yaşanıyor ve sıcak para çıkıyor. Bu açık da bizi döviz dar boğazına sokabilir.”

“BU POLİTİKA İHRACATÇILARA GÜVEN VERMİYOR”

Türkiye’nin bugüne kadar aldığı önlemlerle sıcak para girişini devam ettirmeye çalıştığını belirten ve bu durumu eleştiren Kubalı, şöyle konuştu: “Merkez Bankasının yaptığı hareketler ya sıcak para çıkışını önlemeye ya da sıcak para girişine yönelik oluyor. Ben uzun süredir bu politikayı eleştiriyorum. Çünkü Türkiye’de normalde kurların yükselmesiyle Türk lirası ucuzlar. 

TL ucuzlayınca da ihracatın artması lazım çünkü Türk malları ucuzluyor. Halbuki son zamanlarda ihracat da artmıyor hatta azalıyor. Çünkü Türkiye kurları tekrar düşürmeye çalışıyor ve TL’yi pahalandırmaya çalışıyor. Bu sıcak parayı devam ettirme politikası aynı zamanda ihracatçılara güven vermiyor. İhracatçı ‘Bugün kur uygun, malı satarsam karlıyım. Ama 3-4 ay sonra tahsis yaptığım zaman MB kuru aşağıya indirdiğinde zarar ederim ve ihracat yapmıyorum’ diyor. Açıkçası kurun ne olacağı belirsiz.”

“MERKEZ BANKASI KURU SABİTLEMELİ”

Merkez Bankasının kur politikasını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini savunan Ali Nail Kubalı, MB’nin kuru sabitlemesi gerektiğini ifade etti.

Kurların 1.70 TL’den birden 3 TL’ye geldiğini dile getiren Kubalı, sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki MB ‘Kurlar 1.70 TL’den başladı. Böyleyken TL aşırı pahalı, Türkiye bu kurla rekabet edemez. Biz Türk lirasını ucuzlatacak yani kur yükseltince atıyorum 2.70’e müsaade edeceğiz ve 2.70’de sabitleştireceğiz. Bunu yapacak enstrüman var, faizler var. Faizleri kullanarak kuru o seviyelere kadar yükselteceğiz ve TL’yi ucuzlatmış olacağız. O zaman millet güvendiği için hem ihracat yapabilecek hem de döviz ucuz olduğu zaman ithalatla rekabet edemeyen yerli üreticiler ‘Şimdi döviz pahalandı. Hükümet de politika olarak bunu pahalı tutacağını söylüyor. Öyleyse ben üretim yapabilirim’ diyecek.”

“SICAK PARA YERİNE SAĞLAM PARA GİRERDİ”

Politikanın izlenmesiyle ortaya çıkacak olumlu sonuçları anlatan Kubalı, şunları söyledi: “Böyle bir politika ile dolar pahalanacağı için Türk üreticileri dış ülkelerde daha rahat rekabet edecek, ihracat artacaktır. Döviz girdileri artacak ve buna karşılık ithal mal pahalı olacak, dolayısıyla da ithalat azalacak. Bunun yerine yerli üretim olacak. Otomotiv girdi sanayi, tekstil girdi sanayi tekrar üretim yapabilecek. Dolayısıyla ithalat azalacak ve ihracat artmış olacak ve dış ticaret dengelenebilecektir. 

Bu olunca birincisi döviz açığı ortadan kalkacak. Türkiye kendi dövizini kazanır hale gelecek ve böylelikle sıcak paraya ihtiyacı kalmayacak. Sıcak para yerine dış ticaret açığı olmayan, fabrikaları çalışan Türkiye’ye dış güven artacak. Sabit sermaye yatırımları artacak. Sıcak para yerine sağlam para Türkiye’ye girmiş olacak ve gerçek yatırımlar yapılacak. Türkiye’ye yatırım yağacak. Türk iç piyasasında yatırım yapanlar da hammadde yapanlar da üretimlerini artıracak. Sanayi üretimi artacak, istihdam artacak, işsizlik azalacak. Türkiye’ye istediğimiz yabancı yatırımcılar gelecek.”

Doğru olan kur politikalarının diş ticaret dengesizliği endişesi ile uygulanmadığını dile getiren Kubalı, şu an uygulanan politikalar ile de Türkiye’nin bugün dövizsiz kalma ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.Merkez Bankasının faiz politikasını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da hak verdiğini ifade eden Kubalı, şunları söyledi:

“Bilinçli olarak o politika uygulanmış olsaydı, ‘biz ihracatı artıracağız kurları yükselteceğiz’ fikrini yeni paradigma benimseyip ilan etseydi Türkiye bugünkü sıkıntıları hiç hissetmeyecek, büyümesini hızlandırarak artıracaktı. Benim kanaatim Türkiye’de hiçbir şey yapılmasa ekonomiyi zora sokacak yanlış politika uygulanmasa yüzde 7 oranında devamlı olarak büyüme yaşayabiliriz. Başka ülkeler İspanya gibi kalkınma yaparken yüzde 9’u devam ettirebildi. Kalıcı bir büyüme hızı vardı. Bizim de yapmamamız için hiç bir sebep yok yeter ki doğru ekonomi politikaları uygulansın.”

“MB FAİZLERİ TEKRAR YÜKSELTECEK”

FED’e karşı Merkez Bankasının faizleri artırmamasını da değerlendiren Ali Nail Kubalı, “Korkarım ki döviz girişleri artmayacak ve ihracat artmayacak olursa bir müddet sıcak paraya ihtiyaç olacak ve faizleri tekrar yükseltecekler. Sıcak paraya morfinman gibi devam edeceğiz yatırım yapamadan ithalatla sıcak parayla büyümenin sonu olmadığı besbelli. 

Bence bunu yükseltmesin ve MB dese ki ‘Biz bu noktada kuru 2 lira 95’te sabitlemeyi düşünüyoruz bunun için ihracatçılarımıza güvence veriyoruz. Kur aşağıya doğru gitmeyecektir. Gönüllükle herkes ihracat yapar, hızla ihracat artar. İhracat yapan firmalar kur düşmesinden korkuyor ve karlı olan malın fiyatı yarın aşağıya düşer tereddüdünü yaşıyorlar” diye konuştu.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER