Genel

Üniversitelerde öğrenci memnuniyet anketi hazırlığı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Bu sene öğrenci esaslı bir memnuniyet anketi düzenlemek istiyoruz. Bu memnuniyet anketi, devlet ve vakıf olmak üzere bütün üniversitelerde geçerli olacak." dedi.

Üniversitelerde öğrenci memnuniyet anketi hazırlığı
22-10-2019 19:03

Ä°STANBUL (AA) - YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde, öÄŸrenci memnuniyetine yönelik yeni uygulamalar yapılacağını belirterek, "Bu sene öÄŸrenci esaslı bir memnuniyet anketi düzenlemek istiyoruz. Bu memnuniyet anketi, devlet ve vakıf olmak üzere bütün üniversitelerde geçerli olacak. ÖÄŸrenci esaslı, online sistemde düzenlenecek." dedi.

Ä°stanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde düzenlenen "YÖK 100/2000 Doktora ÖÄŸrenci BuluÅŸmaları"nın ardından gazetecilerle bir araya gelen Saraç, üniversiteye giriÅŸte 14 programda özel yetenek sınavının kaldırılarak sadece merkezi yerleÅŸtirmeyle öÄŸrenci alınması kararının bir yıl ertelenmesine iliÅŸkin bir soruya, söz konusu kararla ilgili açıklamalarında eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸi ve sosyal adalet kavramlarına özel önem verdiÄŸi vurgusunu yaptıklarını hatırlattı.

"YÖK 100/2000" gibi projeler kapsamında çalışmaların geri dönüÅŸlerinin kısa sürede gerçekleÅŸeceÄŸini kaydeden Saraç, "5-6 ay sonra 200-300 kiÅŸi mezun olacak, bunlar yerleÅŸecek ve sonra akranlarıyla yarışma noktasında daha üstün olacaklar ve doktora alanlar, mezun oldukları yerlerde baÅŸkaca doktora yapmış olup, mezun olan kimselerde olmadığı için ön plana çıkmış olacaklar." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Üniversitelerde, öÄŸrenci memnuniyetine yönelik yeni uygulamalar yapılacağını da ifade eden Saraç, özellikle tıp alanıyla ilgili sene içerisinde denetlemelere baÅŸladıklarını belirterek, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"EÄŸitim ve öÄŸretimlerini denetliyoruz. ÖÄŸrencilerimizin memnuniyet konusunda ise bu sene öÄŸrenci esaslı bir memnuniyet anketi düzenlemek istiyoruz. Bu memnuniyet anketi, devlet ve vakıf olmak üzere bütün üniversitelerde geçerli olacak. Üniversiteler yönetimleriyle bilgileri paylaşılmamak kaydıyla, öÄŸrenci esaslı, online sistemde düzenlenecek."

"Fırsat eÅŸitliÄŸini gözetmeye devam edeceÄŸiz"

Saraç, üniversitelere girerken yetenek sınavında yeterliliÄŸin neden kalktığının sorulması üzerine, "Üniversitelere girerken uygulanan yetenek sınavlarına iliÅŸkin söylenecek çok ÅŸey var ama biz, bunun ideolojik bir ÅŸeye doÄŸru çekilmeye baÅŸladığını hissettik ve gördük. Onun için bu hususta aldığımız kararın arkasında biraz da bu vardı. Özellikle basınımızın belli bir kesiminin uyguladığı bu yaklaşım doÄŸru deÄŸil. Biz orada doÄŸru bir açıklama yaptık, 'Sosyal adalet ve fırsat eÅŸitliÄŸini gözetmeye devam edeceÄŸiz.' dedik, bu önemli bir husustur. Birileri için söylemde önemli bir husus, bizim ise icraatımıza yansıması gerektiÄŸi için önemli bir husustur, bu kavramı bizim gerçekleÅŸtirmemiz lazım." diye konuÅŸtu.

Basında çıkan bazı haberler karşısında üzüldüÄŸünü dile getiren Saraç, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Bizim esas üzerinde durmamız gereken sosyal adalet, fırsat eÅŸitliÄŸi gibi kavramlar, bu ülkenin asıl gövdesidir, bizim için çok önemlidir. Bizim hedefimiz ise her alanda orta direÄŸi incitmeden önündeki yolları açmamız lazım. Çok veli ve çocuklar, (üniversite sınavı öncesinde) özel kurslara gidildiÄŸini ama bu arada dershanelere gidildiÄŸini ifade ediyorlar ama dershaneler kalkmıştı deÄŸil mi? Bunun nedenini o hocalara sormak lazım. Burada öÄŸrenci ve velilerin hazırlıklarının neye göre olduÄŸunu ve yakınmalarını çok ciddiye aldık, çünkü onların durumları bizim için önemlidir. Bu nedenle bu çalışmayı bir sene erteledik. Bu öÄŸrencilerin 2 seneleri olduÄŸu anlamına geliyor. Böylece bu, 'temel matematikte bir ÅŸeyler yapabilme yetisini alabilirler' demektir. Biz, YÖK'de göreve baÅŸladığımızdan itibaren hedefimizde, yüksek öÄŸretimi ideolojik kutuplaÅŸmaların, kamplaÅŸmaların, tartışmaların odağı olmaktan çıkaralım. BahsettiÄŸimiz husus temel matematik, sayısal becerilerdir yani sayısal becerilerin de bu programlara girilmesi için ölçümlenmesi lazım çünkü bütün alanlar kabiliyet gerektiriyor."

Vakıf üniversiteleri

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın vakıf üniversitelerine iliÅŸkin eleÅŸtirilerinin anımsatılması üzerine Saraç, vakıf üniversitelerinin birbirinin aynı olmadığını vurguladı.

Saraç, "Gerçekten medarı iftiharımız olan vakıf üniversitelerimiz var, diÄŸer taraftan 'vergisiz kazanç kapısı' olarak gören diÄŸer vakıf üniversiteleri de var. Bunlar iki ÅŸeye zarar veriyor, birincisi yüksek öÄŸretim sisteminin bütününe, ikincisi de tarihimize, kültürümüzdeki zihinlerde nesilden nesle geçen köklü vakıf kavramına." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Saraç, vakıf üniversitelerine iliÅŸkin yaklaşık 4 senedir mevzuat çalışmalarını gerçekleÅŸtirdiklerini ve belli bir yönetmelik oluÅŸturduklarını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

"Biz bunları tasnif ettik, kaynak aktarımlarıyla ilgili denetlemelerde her sene çok ciddi rakamlarda kaynak aktarımını tespit ediyoruz. 'Peki ne yapıyorsunuz?' dediÄŸiniz zaman çeÅŸitli uygulanan cezalar var. ÖÄŸrenci alımının durdurulması, bölüm açmanın durdurulması veya öÄŸrenci kontenjanlarında kısıtlamaya gitmek gibi cezalar uygulanıyor. Ben ve ekibimin bu süreçte hassasiyet gösterdiÄŸi için en önemli husus ise dürüstçe ve ÅŸeffaf bir ÅŸekilde bu süreci gerçekleÅŸtirmektir, bunu baÅŸarıyoruz."

Vakıf üniversitelerinin denetlenmesine iliÅŸkin soruya ise Saraç, "Åžu veya bu vakıf üniversiteleri beni hiç ilgilendirmiyor, kuralları kamuoyuna açıklarsak o kurallar bizleri de baÄŸlar ve bu durum da bizi mutlu ediyor. Etkilerden uzak bir ÅŸekilde yüksek öÄŸretim sisteminde, çizdiÄŸimiz rotada ilerlemeye devam ediyoruz." yanıtı verdi.

Muhabir: AyÅŸe BüÅŸra Erkeç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER