Gündem

Üniversite öğrencilerinden yerli formula aracı

Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen yüzde 60'ı yerli formula aracı UR-02, ulusararası yarışlarda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etti. UR-02 Formula aracı, iyileştirilmiş versiyonu ile Rusya'daki 2 zaferinin ardından yerini UR-04'e bırakacak.

Üniversite öğrencilerinden yerli formula aracı
22-01-2016 17:41

Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencileri 4. Formula aracına imza attı. Ürettikleri UR01 isimli araçlarıyla 2012 yılı Temmuz ayında İngiltere’nin Silverstone pistinde boy gösteren ilk Türk takımı olan Uludağ Racing; tamamen kendi tasarımları olan UR-02 formula aracının geliştirilmiş versiyonu ile Formula Student Russia yarışlarında 2 ayrı üçüncülük kupası kazandı. Uludağ Racing Takımı, yeni yarışlarda daha yüksek başarılar elde etmek için UR-04 aracını üretecek.

Tamamen öğrencilerin tasarımı olacak olan araç, yarışma kuralları ve güvenlik tedbirlerine uygun olacak ve yüzde 60'ın üzerinde yerlilik oranına sahip olacak. UR-02, 100 kilometre hıza 4 saniye gibi kısa bir sürede çıkarken yeni araçta bu sürenin kısaltılması ve ağırlığın azaltılması hedeflerin başında geliyor.

"YENİ ARAÇ 2016 YILINDA TAMAMLANACAK"

Uludağ Racing Takımı'nın yeni aracı UR-04, bugüne kadar yapılan araçlar içerisinde en yüksek performansa ve yüksek güvenliğe sahip olacak. Yeni aracın 2016 yılı yarışlarına hazır olmasını hedefleyen takım, uluslararası yarış platformlarında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için hummalı bir şekilde çalışıyor.İHA mikrofonlarına konuşan Otomotiv Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Cihan Eren, "2012 yılından beri her yıl Formula Student yarışlarına katılıyoruz. Bu yarışmalarda teferruatlı bir kural kitabı var. Bu kurallar çerçevesinde yapacağımız araçların özelliklerini optimum hale getirmeye çalışıyoruz. Araçlarımızda en önem verdiğimiz üç özellik kalkış hızı, azami hız ve en iyi frenleme performansı. Bu yıl UR-04 aracımızın üretimine başladık. Yarışlara katıldığımız UR-02 aracımız yaklaşık 270 kilogram ağırlığında. Yeni aracımızda bu ağırlığı yaklaşık 220 kilograma kadar düşürmeyi başardık" dedi.

2. sınıf Öğrencisi Samet Güldür ise, "Amerika Otomotiv Mühendisleri Birliği'nin 1980'li yıllardan beri düzenlediği yarışmaya bir çok farklı ülkeden öğrenciler kendi tasarladıkları formula tipi araçlarla katılıyor. Bu yarışlara katılma maksadıyla takımımız 2010 yılında kuruldu. İlk olarak 2012 yılında İngiltere, 2013 yılında İtalya, 2014 yılında da Rusya yarışlarına katıldık. Avrupa'da düzenlenen bu yarışlara Türkiye'den katılan ilk takım biz olduk. Rusya'da katıldığımız yarışlarda iki dalda üçüncülük ödülü kazandık. Biz bu yıl imal edeceğimiz aracımızla yarışlarda okulumuzu ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz. Bütün Türkiye'den destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER