Ekonomi

Üniversite hastanelerinin borçlarına kalıcı çözüm

Maliye Bakanı Ağbal, "Kamu üniversite hastanelerinin birikmiş ilaç, tıbbi malzeme ve sarf malzemesi borçlarını hızlı şekilde ödemek istiyoruz. Benzer borçların yeniden biriktirilmemesi için de yapısal tedbirler üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Üniversite hastanelerinin borçlarına kalıcı çözüm
15-04-2018 15:16

ANKARA (AA) - DENÄ°Z ÇÄ°ÇEK - Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, AA muhabirine, kamu üniversite hastanelerinin 2017 sonu itibarıyla birikmiÅŸ ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemesi borçlarının Maliye Bakanlığınca ödenmesine yönelik düzenlemeye iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Üniversite hastanelerinin söz konusu borçlarının, hem bu malzemeleri satan firmalar hem de hastaneler açısından önemli bir sorun haline geldiÄŸine iÅŸaret eden AÄŸbal, bunun üzerine, borçların Bakanlıkça ödenmesine yönelik yasal düzenleme yaptıklarını söyledi.

AÄŸbal, yasal düzenlemenin ardından konuya yönelik olarak bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını bildirerek, bu kararla, alacağını tahsil etmek isteyen firmalardan, belirli oranlarda iskonto talep edileceÄŸini söyledi. Ä°skonto yapmak istemeyen firmaların, kanundan yararlanmadan, alacaklarını vadesi geldiÄŸinde tahsil edebileceÄŸini aktaran AÄŸbal, "Ä°ÅŸletmeler ilaç, tıbbi malzeme ve sarf malzemesini satarken, geç ödeme nedeniyle fiyatlara vade farkı eklemiÅŸler. Bakanlık olarak bir anda bu parayı ödeyeceÄŸimiz için vade farkından gelen kısmın iskonto olarak ödemelere yansıması lazım. Piyasanın da bunu kabul edeceÄŸini düÅŸünüyorum. Hakkaniyete uygun olması lazım, devletin kaynaklarını kullanırken dikkatli olmamız lazım." diye konuÅŸtu.

Ä°skonto oranlarını belirlerken ilgili sektörlerle istiÅŸarede bulunduklarını ifade eden AÄŸbal, Bakanlar Kurulu kararıyla ürüne ve vadeye göre ayrı ayrı iskonto oranı belirleneceÄŸinin altını çizdi.

AÄŸbal, bu düzenlemeleri yaparak birikmiÅŸ borçların ödemelerini hızlı ÅŸekilde yapmak istediklerini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulu kararının ardından, alacaklı olan firmalar 1 ay içinde hastanelere baÅŸvuracak. Üniversite hastaneleri de bunlara iliÅŸkin talepleri toplayıp liste oluÅŸturacak ve bu listeler 15 gün içinde bize gönderilecek. Kanuna göre Bakanlık olarak biz de bu listelere göre oluÅŸacak rakamın ödemesini en geç 1 ay içinde yapacağız. Ancak biz bekletmeyiz, listeler bize gelir gelmez hemen ödeme yapacağız. Para hastanelere aktarılacak, burada da ödemeler 5 gün içinde yapılacak. Bunun önemli bir kısmı 2017'den kalan borçlar, az bir kısmı diÄŸer yıllardan kalan borçlar. Çok az da olsa 2014'e kadar giden borçlar da var. Belli tarihten önceki borçlardan iskonto istememek lazım. Önemli olan ÅŸu, ne firmaları zarara uÄŸratan oran belirleyelim ne de kamu gereksiz yere bir kuruÅŸ fazla ödesin."

"Yapısal tedbirler alınacak"

AÄŸbal, üniversite hastanelerinin yeniden benzer borçları biriktirmemesi için de yapısal tedbirler üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu hastanelerin yeniden yapılandırılması, katlanılan birtakım giderlerin özel bütçeden karşılanması, Sosyal Güvenlik Kurumuyla yapılan sözleÅŸmelerin gözden geçirilmesi gibi birçok tedbir alacaklarını dile getirdi.

YükseköÄŸretim Kurulu, üniversiteler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, SaÄŸlık, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları olarak benzer sorunun bir daha oluÅŸmaması için çalışma yaptıklarını bildiren AÄŸbal, "Bazı tedbirler kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi, bazıları Bakanlar Kurulu kararı, bazısı ise idari karar gerektiriyor. Bu konuyla ilgili bütüncül bir paketi yakın bir zamanda karara baÄŸlayıp o konuda da adımları atacağız. Yapısal çözüm üretmemiz lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bakan AÄŸbal, saÄŸlık hizmeti gibi saÄŸlık eÄŸitiminin de önemine iÅŸaret ederek, kamu üniversite hastanelerinin eÄŸitim kaynaklı, bilimsel araÅŸtırma ve yatırım ihtiyaçlarının özel bütçe üzerinden karşılanması gerektiÄŸini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER