Kültür Sanat

UNESCO 'Ani'ye ilgiyi artırdı

Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için "dünya kenti", "medeniyetler beşiği" olarak nitelendirilen Ani Örenyeri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındıktan sonra ziyaretçi akınına uğruyor.

UNESCO 'Ani'ye ilgiyi artırdı
02-08-2017 19:05

KARS (AA) - Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için "dünya kenti", "medeniyetler beşiği" olarak nitelendirilen Ani Örenyeri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındıktan sonra ziyaretçi sayısını ikiye katladı.

Kars'ın Arpaçay ilçesi yakınında bulunan Ani Örenyeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı. 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016'da Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

İlk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani'de, bazı eserler halen ziyaretçilerini ağırlıyor.

"Ani ziyaretçilere eşsiz bir manzara sunuyor"

"Dünya kenti" Ani, "Amenaprgiç Kilisesi", "Ani ", "Ani Katedrali", "Dikran Honentz Kilisesi", "Abugamir Pahlavuni Kilisesi" gibi eserlerle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor.

Kafkaslardan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani Örenyeri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmadan önceki yıl 21 bin 780 yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı. Ani, listeye alındıktan sonra ise adeta ziyaretçi akınına uğradı ve bu rakam 42 bin 635'e yükseldi.

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Örenyeri'ne UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındıktan sonra ilginin arttığını söyledi.

Örenyerinin UNESCO Miras Listesi yolculuğu hakkında bilgi veren Alp, "Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ani Örenyeri'nin UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için başvuruda bulunuldu. 2014 yılında ek listeye alınan Ani, 2015-16 yıllarında değerlendirmeye alındı. UNESCO'dan ekipler geldi, Bakanlığımız ve UNESCO ekipleri ortaklaşa çalışıp eksikler giderildi. 15 Temmuz 2016 yılında İstanbul'daki toplantı sonrasında Ani Örenyeri Türkiye'de 16'ncı sırada UNESCO Kültür Miras listesine alındı." dedi.

"Yüzde 40-45'in üzerinde artış oldu"

Alp, Ani'de Kars Müze Müdürlüğü denetiminde çalışmaların hızla devam ettiğini hatırlatarak, "Ani UNESCO listesine alındıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilgisi arttı. 'Koruma Amaçlı İmar Planı' çevre düzenlemesi projesi kapsamında Ani'deki karşılama merkezi, donat alanları ve kazı evinin yapılmasıyla ilgili inşaat çalışmaları bu yıl başladı." diye konuştu.

Necmettin Alp, şunları kaydetti:

"Efes Örenyeri, Ihlara Vadisi, Ayasofya Camii gibi benzeri yerlerle birlikte UNESCO listesinde yer alan ve Türkiye'nin 16'ıncı mirası Ani Örenyeri'nde turist sirkülasyonu da arttı. 2015-16 Temmuz ayına kadar 21 bin civarında olan ziyaretçi sayımız, 2016 Temmuz'undan 2017 Temmuz ayna kadar 42 bine yakın. Yüzde 40-45'in üzerinde artış oldu demektir. Bu artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Zaten gelen ziyaretçi sayısı da bunu gösteriyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER