ROMA - Barış Seçkin
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, özellikle Avrupa nezdinde olmak üzere İtalyanlar, uluslararası camiada kilit öneme sahip altı pozisyonu elinde tutuyor.
Uluslararası örgütlerin başındaki isimlerin İtalyan siyaset, diplomasi, finans ve bilim dünyasından gelmesi İtalyan diplomasisi için başarı olarak değerlendiriliyor.
Lamberto Zannier, Mario Draghi, Federica Mogherini, Filippo Grandi, Fabiola Gianotti ve son olarak Antonio Tajani, İtalyanların dünya çapındaki isimleri olarak ön planda yer alıyor.
AGİT
İtalyanların önemli pozisyonlara gelmesinin son yıllardaki ilk önemli örneği, Soğuk Savaş döneminde Avrupa’nın bölünmüşlüğüne son verme maksadıyla kurulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreterliğine Haziran 2011’deki genel kurulda 62 yaşındaki eski İtalyan diplomat Lamberto Zannier’in seçilmesiyle yaşandı. Üst düzeyde Birleşmiş Milletler (BM) tecrübesi bulunan Zannier, 2011'den bu yana AGİT Genel Sekreterliğini yürütüyor.
Avrupa Merkez Bankası
Aynı yılın kasım ayında bu sefer finans dünyasından bir İtalyan, Avro Bölgesi’nin mali borç krizini en derinden yaşadığı dönemde, Avrupa Merkez Bankasının (AMB) dümenine geçti. İtalya Merkez Bankası Başkanı 69 yaşındaki Mario Draghi, 2011 yılında gerek üye devletlerin gerek Avrupa Parlamentosu ve AMB’nin onayıyla Avrupa Merkez Bankasının en üst düzeydeki ismi oldu.
Avrupa Birliği
İtalya, AB’nin siyasi kanadındaki boşluğu ise 2014’teki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrasında oluşturulan yeni AB Komisyonunda önemli bir koltuğu genç bir isimle doldurmayı başardı.
İtalyan iç siyasetinde sol kesimden gelen ve aktivist yönleriyle de bilinen 43 yaşındaki Federica Mogherini, dışişleri bakanı olduğu Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin de yoğun baskısıyla Jean-Claude Juncker’in başkanlığında oluşan AB Komisyonunun en önemli koltuklarından AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.
BMMYK
Mogherini'nin ardından İtalya, Avrupa’da kazandığı pozisyonlara bir tane de BM nezdinde pozisyon ekledi. 2015 yılında şu anki BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres’ten boşalan BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK), dönemin genel sekreteri Ban Ki-mun tarafından BM tecrübesine sahip, 59 yaşındaki İtalyan diplomat Filippo Grandi getirildi. Grandi’nin bu göreve getirilmesinde, ülkesinin Akdeniz’deki sığınmacı sorununun doğrudan muhatabı olması, kendisinin BM tecrübesine sahip bir diplomat olması ve İtalyan hükümetinin büyük desteği, eski Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt gibi güçlü bir adayı geride bırakmasını sağladı.
CERN
İtalyanlar 2015'te bilim dünyasından da önemli bir koltuk elde etti. Dünyanın oluşumuna ışık tutacağı belirtilen fizik deneylerinin yapıldığı, kuramların çalışıldığı Türkiye’nin ortak üye olduğu 21 tam üyeli Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinin (CERN) Genel Direktörlüğüne burada görev yapan İtalyan bilim insanı parçacık fizik uzmanı 56 yaşındaki Fabiola Gianniti getirildi. Hem Grandi hem de Gianniti, görevlerine 2016’nın ilk günlerinde başladı.
Avrupa Parlamentosu
İtalyanların, uluslararası alanda önemli yerlere gelmesinin en son halkası ise dün akşam Avrupa Parlamentosu başkanlık seçimlerinde yaşandı. Hristiyan demokratların çatı yapılanması Avrupa Halk Partisinin adayı olarak seçime giren Antonio Tajani zaferle çıkan isim oldu. 63 yaşındaki Tajani bu göreve gelen ilk İtalyan olmayı başardı.
dikGAZETE.com