Ultrason, sağlık alanında oldukça fazla kullanılan bir yöntemdir. Özellikle gebelik süreçlerini kontrol etmek için ultrason sık sık kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra hastalık teşhisleri içinde bu işlem kullanılmaktadır.
Ultrason Nedir?
Yüksek frekanslı ses dalgaları ile organların görüntülenmesine ultrason denilmektedir. Diğer görüntüleme işlemlerine oranla daha farklı olan ultrason hamilelik süreçlerinde rahatlıkla kullanılmaktadır.
Ultrason Nasıl Çekilir?
Ultrason işlem yapılacak bölgeye özel bir losyon sürülür. Ardından cihazın başlığı bu bölgede gezdirilerek incelemeler yapılır.
Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ultrason, sağlık alanında birçok yerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Özellikle hamilelik süreçlerinde kullanılan bu işlem, hastalıkların teşhisinde de organları görüntülemek için kullanılmaktadır.
Ultrason Çeşitleri Nelerdir?
Ultrason çeşitleri, uygulamanın ne amaçla yapılacağına göre değişiklik göstermektedir. Doktorunuz sağlık sorununuz için uygun olan ultrason yöntemini seçerek sizi ona göre yönlendirecektir.
Renkli Ultrason Nedir?
Kan damarlarının renkli bir şekilde incelenmesi için yapılan görüntüleme tekniğinde renkli ultrason denmektedir. Gebelikten bir çok hastalığın teşhisine kadar renkli ultrason yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?
Renkli ultrason, her yaştan kişilere uygulanabilecek basit bir işlemdir. Damarların kontrol amacı ile uygulanan bu işlem, hamilelik içinde sık sık kullanılmaktadır.
Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Renkli ultrasonun yapılması için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. İnsan vücuduna zararlı olan radyasyon olmaması nedeni ile renkli ultrason sık sık kullanılan bir işlemdir.
Renkli Ultrason Neden Kullanılır?
Bu işlem, vücuttaki damarların değerlendirilmesi için yapılmaktadır. Ani gelişen bacak damalarındaki tıkanıklar, beyin damarlarındaki sorunlar ve daha birçok sorun için renkli ultrason kullanılmaktadır. Bu işlem ile karın içerisindeki organların kanlanması de değerlendirilmektedir.
Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?
Renkli ultrasonda normal ultrasonun çekilmesi arasında herhangi bir fark yoktur. Bu işlemde de kişiler sedyeye uzanmaktadır ve incelemenin yapılacağı bölgeye özel bir losyon sürülmektedir. Ardından cihazın başlığı ile ultrason çekilmektedir.
Renkli Doppler Nedir?
Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler ile damarların içerisindeki kan akışı tespit edilmektedir. Yüksek frekanslı ses dalgaları yani renkli doppler yöntemi ile kontrol edilen damarlar içerisinde tıkanmaya neden olan durumlar belirlenmektedir.
Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Renkli doppler çekiminde işlemin uygulanacağı bölgeye özel bir losyon sürülür. Cihaz başlığının gezdirilmesi ile resimler ve grafik ekrana yansıtılır. Renkli doppler çekimi oldukça basit bir işlemdir.
Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Renkli doppler, anne ve bebek sağlığı için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra renkli doppler, damar hastalıklarında, yumuşak doku hastalıklarında, safra kesesi hastalıklarında ve tiroit hastalıklarının teşhisinde sık sık kullanılan bir yöntemdir.
Aç Karnına mı Çekilir?
Bu işlem karındaki damarlar, aort ve dalları için yapılacaksa kişinin bir gece önceden aç kalması gerekir. Çünkü ultrasonik ses dalgaları bağırsak gazlarından geçememektedir. Kol, boyun ve bacak damarlarının incelenmesi için ise herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur.
Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Bu görüntüleme tekniği bazı hastalıkların teşhisi için sık sık kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacaklardaki kan damarlarında kan akışı bozukluğu, kalp kapakçığı sorunları, damar daralması ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar yer alır. Bu hastalıkların teşhisinde renkli doppler sık sık kullanılan bir işlemdir ve hastalık teşhisi için büyük bir fayda sağlamaktadır.
.
.
-Tanıtım haber-