Politika

Ülkücü Hareket'in Lideri Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkeş'in anıtmezarını ziyaret edecek, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle anma toplantıları gerçekleştirilmeyecek.

Ülkücü Hareket'in Lideri Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor
03-04-2021 15:18

ANKARA(AA) - Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden Alparslan TürkeÅŸ, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinin Yukarı KöÅŸkerli köyünde yaÅŸayan KoyunoÄŸlu ailesinin bir toprak meselesi yüzünden giriÅŸtiÄŸi kavga sonucu Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs'a sürgün edilmesi nedeniyle 25 Kasım 1917'de, KoyunoÄŸlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eÅŸi Fatma Zehra Hanımın oÄŸulları "Ali Arslan" olarak LefkoÅŸa'da doÄŸdu.

Ä°lkokul ve rüÅŸtiye yıllarında Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey, Ragıp Tüzün Bey, Turgut Bey, Osman Zeki Bey ve Faiz Kaymak gibi Türklük ve Türkçülük ÅŸuuruyla bilenmiÅŸ hocalardan feyz alan TürkeÅŸ'in adı Osman Zeki Bey tarafından "Sultan Alparslan'a denk bir yiÄŸit Türk ol" diyerek "Alparslan" olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Ailesiyle 1933 yılında Ä°stanbul'a yerleÅŸen TürkeÅŸ, Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt oldu. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni pekiyi derece ile asteÄŸmen olarak bitiren TürkeÅŸ'in Ankara ve Harp Akademisi yılları baÅŸladı. TürkeÅŸ, 1938'de genç bir teÄŸmen olarak Harbiye'den mezun oldu.

TürkeÅŸ, 1944 yılında "Muzaffer Åžükriye" ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (ÇaÄŸrı) ve Yıldırım TuÄŸrul adlı çocukları olan TürkeÅŸ, 1974'te eÅŸini kaybetti.

Daha sonra, Seval Hanım ile ikinci evliliÄŸini yapan TürkeÅŸ'in, Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adlı iki çocuÄŸu daha oldu.

1944'te üsteÄŸmen rütbesindeyken Nihal Atsız ve Nejdet Sançar ile "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılanan TürkeÅŸ, 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesi'nde kaldı. 1945'te Askeri Yargıtay kararıyla tahliye edilen TürkeÅŸ, 1947'de beraat etti.

TürkeÅŸ, 1947'de 15 Türk subayıyla birlikte ABD Kara Harp Akademisi ve Piyade Okulunda iki yıl eÄŸitim gördü. 1951'de kurmaylık sınavını kazanan TürkeÅŸ, 1955'de Harp Akademisi'nden Kurmay Binbaşı olarak mezun oldu.

Daha sonra, dış görev için açılan sınavı kazanarak ABD Pentagon'da NATO Türk Temsil Heyeti üyeliÄŸine atanan TürkeÅŸ, bu arada ekonomi eÄŸitimi de gördü.

1957'de Türkiye'ye dönen TürkeÅŸ, 1959'da Almanya'ya Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi. Alparslan TürkeÅŸ, bu okulu baÅŸarıyla bitirmesinin ardından Kurmay Albay oldu.

27 Mayıs darbesi

27 Mayıs 1960'da Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduÄŸunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan TürkeÅŸ, ihtilal hükümetinde BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarlığı görevini üstlendi. TürkeÅŸ, bu vazifesi sırasında Devlet Planlama TeÅŸkilatı, Devlet istatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü AraÅŸtırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluÅŸları kurdu.

Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaÅŸmazlıklar nedeniyle, 13 Kasım 1960'da TürkeÅŸ ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaÅŸları emekliye sevk edilerek tasfiye edildi ve zorla evlerinden alınıp yurtdışında görevlendirilmek suretiyle sürgün edildi. TürkeÅŸ ise Türkiye'nin Hindistan BüyükelçiliÄŸi müÅŸaviri sıfatıyla sürgüne gönderildi.

1963 yılında yurda dönen TürkeÅŸ, dava arkadaÅŸlarıyla birlikte kadro oluÅŸturup partileÅŸmek amacıyla "Huzur ve YükseliÅŸ DerneÄŸi"ni kurdu.

Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriÅŸtiÄŸi darbe teÅŸebbüsüne karıştığı iddiasıyla tutuklanan ve Mamak Askeri Cezaevinde 4 ay hücre hapsinde yatan TürkeÅŸ, ardından yargılandı ve beraat etti.

CKMP Genel BaÅŸkanlığı'na seçildi

TürkeÅŸ, 1965'de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) katıldı ve partinin Büyük Kurultay'ında Genel BaÅŸkanlığa seçildi. TürkeÅŸ, aynı yıl yapılan genel seçimlerde de Ankara milletvekili oldu. 1969 CKMP'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi, amblemi de üç hilal olarak deÄŸiÅŸtirilirken, TürkeÅŸ o yıl yapılan genel seçimlerde ise Adana milletvekili olarak seçildi.

TürkeÅŸ, ilki 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977, ikincisi de 1 AÄŸustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel baÅŸkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel BaÅŸkanı olarak BaÅŸbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.

Türkiye'de 1968 yılından itibaren Marksist ve komünist gençlik hareketlerinin üniversitelerde yer almaya baÅŸlamasıyla TürkeÅŸ, toplanan çok az sayıdaki gence verdiÄŸi seminerlerle Türk toplumculuÄŸu ve milliyetçiliÄŸini anlattı. Kısa zamanda çoÄŸalan ve örgütlenen gençler "Dokuz Işık" etrafında toplandı.

12 Eylül askeri darbesi

12 Eylül 1980'de gerçekleÅŸen askeri darbeden 3 gün sonra teslim olan TürkeÅŸ, önce Uzunada'da daha sonrada Ankara Askeri Dil Okulu'nda ve hastalandığı dönemde de Mevki Hastanesinde 4,5 yıl hapis yattı. Bu süreçte TürkeÅŸ ve 218 ülkücünün idamı istendi. TürkeÅŸ, 9 Nisan 1985'de tahliye oldu ve beraat etti.

TürkeÅŸ, 1987'de siyaset yapma yasağının kalkmasının ardından Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) olaÄŸanüstü kongresinde partinin Genel BaÅŸkanı oldu. TürkeÅŸ, 1991 yılındaki genel seçimlerde MÇP'nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı neticesinde Yozgat milletvekili seçildi.

1992'de 12 Eylül'ün kapattığı partilerin tekrar açılabilmesine iliÅŸkin deÄŸiÅŸikliÄŸin ardından MHP'nin son kurultay delegeleri, MHP'nin isim ve amblemini MÇP'nin kullanabilmesine karar verdi. Bu çerçevede 1992'de yapılan MÇP'nin 4. OlaÄŸanüstü kurultayında partinin adı MHP, amblemi üç hilal olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Alparslan TürkeÅŸ, 4 Nisan 1997'de geçirdiÄŸi kalp krizi sonucu hayatını yitirdi.

"BaÅŸbuÄŸ'a duyduÄŸumuz minnet ve vefa, çeÅŸitli medya ve sosyal medya vasıtalarıyla paylaşılacak"

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, TürkeÅŸ'in anıtmezarını ziyaret edecek ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle anma toplantıları gerçekleÅŸtirilmeyecek.

MHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Semih Yalçın, parti teÅŸkilatlarına gönderdiÄŸi yazıda, 4 Nisan'da MHP'nin Kurucu Genel BaÅŸkanı BaÅŸbuÄŸ Alparslan TürkeÅŸ'in il ve ilçe teÅŸkilatları tarafından anıldığı açık ve kapalı anma toplantılarının yapılmayacağını bildirdi. Yalçın, yazıda, "MHP ve milliyetçi-ülkücü hareket olarak BaÅŸbuÄŸ'a duyduÄŸumuz minnet ve vefa, çeÅŸitli medya ve sosyal medya vasıtaları kullanılarak kamuoyu ile paylaşılacaktır. BaÅŸbuÄŸumuzun aziz hatırası ihtiram ve muhabbetle yad edilecek, camiamızın belleÄŸinde bıraktığı derin ve kalıcı izler heyecan ve coÅŸkuyla tazelenecektir. Kutlu ülkü kervanının, Alparslan TürkeÅŸ'in gösterdiÄŸi yolda her geçen gün büyüyerek ilerlediÄŸi, onun manevi huzurunda dualarla anılacaktır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER