Çevre-Hayat

Uganda’nın çocuklara adanmış dünyaca ünlü sokak dansçıları: Ghetto Kids

Doğu Afrika ülkelerinden Uganda'da çocuklara destek için kurulan dans grubu Ghetto Kids, çalışmalarıyla hem sanatsal eserler ortaya koyuyor hem de ihtiyaç sahibi çocuklara destek için farkındalık oluşturuyor.

Uganda’nın çocuklara adanmış dünyaca ünlü sokak dansçıları: Ghetto Kids
31-03-2022 13:54
Kampala

Ugandalı Kavuma Dauda tarafından sivil toplum kuruluşu olarak kurulan "Ghetto Kids" grubu, annesini veya babasını kaybetmiş, maddi imkansızlıklar yüzünden sokakta yaşayan çocuklarla ilgileniyor.

Başkent Kampala’da çalışmalar yürüten Ugandalı sokak dansçıları, çocukların müzik, dans ve drama alanlarında eğitim almalarına katkı sağlıyor.

Çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan grubun kurucusu Dauda, dans etmelerinin ana nedeninin çocuklara daha iyi bir gelecek inşa etmek olduğunu söyledi.

Dauda, kendisinin de zorlu bir çocukluk süreci geçirdiğini belirterek "Babamın 6 eşi ve 30 çocuğu vardı ve henüz 7 yaşındayken babamı kaybettik. Kalabalık ailemle yaşam mücadelesi verdim." dedi.

Bir dönem sokakta yaşayan Dauda, futbol yeteneği sayesinde okul masrafları için sponsor buldu ve bu sayede üniversite eğitimini tamamlayarak öğretmen oldu.

Dauda, kendisi gibi dezavantajlı çocuklara yardım etmek istediğini vurgulayarak "Okul ücretini ödeyemeyen 3 çocuk buldum ve onlara birkaç dans figürü öğrettim. Bazı saatlerde sokağa çıkıp performans sergileyerek para topluyorduk. Sokakta bizi izleyenlerden biri düzenledikleri bir yarışmadan bahsetti ve bizi oraya davet etti. O yarışmadan birinci olduk ve bir keçi kazandık. O keçiyi satarak çocukların okul ücretini karşıladık." dedi.

Çocukların mevcut yeteneklerini ortaya çıkarmak için uğraştıklarını belirten Dauda, "Onları izlediğiniz zaman mutlu olursunuz." diye konuştu.

Dauda, çocuklara çeşitli koreografiler öğreterek onların performans sergilemelerini sağladığını ve bu sayede okul ücretlerini karşılayabileceklerini düşünerek Ghetto Kids’in ilk adımını attıklarını söyledi.

Birçok çocuğu yetiştiren Dauda, öğrencileriyle doğum günleri, parti, okul etkinlikleri ve önemli konuşmalara davet edildi ve gösteriler düzenledi.

Dauda, 10 yıl önce birkaç çocukla başlayan çalışmalarının bugün 30 çocuğa ulaştığı bilgisini paylaşarak, bugün ABD'den İngiltere’ye dünyanın birçok ülkesine davet edilerek performans sergilediklerini kaydetti.

Kampala’da kiraladıkları bir evde çocuklarla yaşayan Dauda, "Dezavantajlı çocuklara yardım etmek için dansı kullanıyoruz. Bu çocukların hepsi gettolardan ve Kampala'nın kenar mahallelerinden geliyor. İşte bu yüzden kendimizi getto çocukları olarak adlandırdık.” şeklinde konuştu.

Dauda, "getto" isminin kötü çağrışımlar yaptığı ve değiştirilmesi gerektiği uyarısında bulunanlara itiraz ederek "Gettodan gelenlerin suçlu ve kötü alışkanlıklara sahip olduklarına dair genel bir kanı var. Bunu değiştirmek istiyoruz. Tüm mesele fırsat verip vermemekle ilgili. Ben bu çocuklara inandım ve onlara bir fırsat verdim. Onlar artık ödüllü ve meşhur getto çocukları. Bu kötü algıyı zaman içerisinde değiştireceğiz. Amacımız bu." dedi.

Dauda, bazı çocukların ailelerini kaybettiğini, bazılarının ailesinin ise geliri olmadığından çocuklarına bakamadığını belirterek "Dansı kullanmaya ve bu yolla okul ücretlerini ödemeye karar verdim. Hastalanırlarsa onları hastaneye götürebiliyorum, uyuyabilecekleri bir ev tutabiliyorum, okullarının ücretlerini karşılayabiliyorum. Dans etmemizin ana nedeni daha iyi bir gelecek inşa etmek." ifadesini kullandı.

"Ghetto Kids’e katıldığım günden beri hiç aç uyumadım"

Getto Kids'in ilk öğrencilerinden Patricia Nabakooza, Uganda’nın kenar mahallerinden birinde yaşadığını, anne ve babasının çalışmadığı için çok fakir olduklarını anlatarak Ghetto Kids ile tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini belirtti.

Nabakooza, “Ailem fakirdi, bu yüzden okul ücretlerini, ev kirasını verecek parayı temin edemezlerdi. Bazen yemek bile bulamazdık. Yakınlarda bir restoran vardı. Annem oraya gidip tabakları, bardakları yıkardı. Bunun karşılığında restorandaki artıkları toparlamasına izin verirlerdi. Biz de onları yiyerek hayatta kalırdık.” dedi.

Okula gittiği kısa bir dönemde Ghetto Kids ile tanıştığını ve dansa olan tutkusundan dolayı onlara katılmayı tercih ettiğini söyleyen Nabakooza, "Ghetto Kids’e katıldığım günden beri hiç aç uyumadım. New York’ta büyük bir etkinlikte sahne aldım. Bugün çok ünlüyüz ve bu geldiğim noktayı hayal dahi edemezdim." şeklinde konuştu.

Gazeteci olmak isteyen Nabakooza, "Ünlü bir televizyon sunucusu olma hayalim var. Ben buraya geldim ve hayatım değişti. Bundan sonra başka çocukların hayatını değiştirmek için kendimi adayacağım ve ben de birilerinin hayatının değişmesine katkı sunacağım" dedi.

Ghetto Kids üyelerinden 13 yaşındaki Kayondo Madiwanah King de ailesinin kendisine bakamadığı için sokakta yaşadığını söyledi.

Sokaklarda dans ederek bahşiş toplayan ve ailesine hayatta kalmak için yiyecek aldığını söyleyen King, "Bir gün sokakta beni dans ederken gördüler ve onlara katılıp katılmayacağımı sordular. Ghetto Kids ile olan hikayem böyle başladı." dedi.

Gruba katıldıktan sonra okula başladığını ve rahat bir yatakta uyuyabildiğini belirten King, "Dans etmek hayatımın en önemli şeyi. Böylece tüm dertleri, sıkıntıları unutup mutlu olabiliyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER