ANTALYA - (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, "Ekonomiye baktığımız zaman son açıklanan büyüme rakamları bizleri fevkalade memnun etti. Birinci çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5,1, yani ortalama ilk yarının yüzde 5,1 ile kapanmış olması bütün iş dünyasını gerçekten son derece mutlu etti." dedi.
Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen "31. Bilgisayar Mühendisleri Bölüm Başkanları Toplantısı" ve "2. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı" Antalya'da bir otelde yapıldı.
Bilecik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de bilgisayar mühendisliğinin her dönem eleştiri alan bir meslek olduğunu söyledi. Bilecik, "Siz dünyanın en iyi yazılım kodlarını üreten bir mühendis olabilirsiniz, muhteşem bir teknisyen olabilirsiniz ama 'ah şu bilgisayarcılar yok mu' diyenler hala halk arasında var." ifadesini kullandı.
Diplomanın her disiplin için mesleki yeterliliğe dair bir kanıt olduğunu, ancak bunu bilgisayar mühendisleri için söylemenin zor olduğunu belirten Bilecik, bilgisayar mühendisliğinde bilgilerin çok çabuk eskidiğine, sürekli yenilenme ihtiyacı olduğuna işaret etti.
"Dijital değişimi yakalayan şirket kazanıyor"Dijital dönüşümün yepyeni kuralları olan farklı bir iş-eko sistemini ortaya çıkardığını ifade eden Bilecik, "Şirketler dijital teknolojilerin getirdiği fırsatları kullanarak kaynaklarını şirkete değer katacak operasyonel sonuçlara dönüştürüyorlar. Bu değişimi zamanında yakalayan şirketler gelecekteki varlıklarını başarıyla sürdürdükleri gibi bu değişime ayak uyduramayan firmaların da dünya genelinde anı defterlerinde yeri olan bir noktaya geldiklerini görüyoruz." diye konuştu.
Bilecik, dünya genelindeki ilk 500 firmadan 250'sinin son 5-7 yıl içinde dijital dönüşüme iyi ayak uyduran firmalar olduğuna dikkati çekerken, Türkiye'de ise böyle bir değişimin çok az olduğunu söyledi.
Orta gelir tuzağına değinen Bilecik, "Türkiye için çok kritik bir eşik var. Bu, orta gelir tuzağı. Bu orta kelimesi üzerimize yapıştı. Üretime baktığımız zaman kullandığımız teknoloji genellikle orta seviyede. Ekonomiye baktığımız zaman genel veriler orta. İş gücündeki eğitimimiz orta. Orta gelir tuzağıyla orta kelimesinden de kurtulmamız lazım. Bir üst gelire sıçrama yapan ülkelere bakıldığında, bu başarıyı yüksek yatırımda yüksek teknolojili sanayi sektörüne borçlu olduklarını görüyoruz." dedi.
"Kalıcı reformları yapmak için zamanı iyi kullanmalıyız"Artık göz kamaştırılması gereken bir dönemde bulunulduğunu söyleyen Bilecik, şöyle devam etti:
"Bunun sırrı da büyüme performansının sürdürülebilir, sağlıklı bir kompozisyona kavuşması. Bunun önemi her geçen gün daha da artıyor. Kısa vadeli harcamaların ağırlıkta olduğu birtakım reçeteler ekonomiyi bir anda sıçratabilir ama kalıcı olmayabilir. Hatta maliyeti biraz daha yüksek olabilir. Ekonomiye yılın ilk yarısında önemli bir ivme verildi, önemli bir zaman kazanıldı bu da son derece önemli ama kalıcı, sağlıklı büyümeyi sağlayacak reformları yapmak için bu zamanı iyi kullanmamız gerekir. Reformlara bu süreçte gerçekten ihtiyaç var. Ekonominin yeni yol haritasında en belirgin pozitif etkiyi iktisadi noktalar değil, demokraside, hukuk sisteminde, temel hak ve özgürlüklerde kaydedilecek gelişmeler yapacaktır. İktisaden yapacağınız hamlelerden daha fazla demokraside, hukuk sisteminde, temel hak ve özgürlük alanlarında kaydedeceğiniz gelişmeler iktisadı zaten yukarı çekecektir."
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar da üniversitenin bu yıl tarihinde ilk kez dünya üniversiteleri arasında ilk bine girdiğini belirterek, eğitimde örnek gösterilecek başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Etkinlik, 8 Ekim'de sona erecek.
Muhabir: Hüseyin Kanber