Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF), yeni yapısıyla artık atık yönetimi projelerine de finansman sağlayabiliyor.
TurSEFF'in açıklamasına göre, sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için en önemli faktörlerin başında doğru bir atık yönetimi sistemi geliyor.
Sürdürülebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesi için 2010'dan beri finansman ve teknik destek sağlayan TurSEFF, yeni yapısıyla artık atık yönetimi projelerine de finansman sağlayabilecek.
Atık yönetimi bugünün en önemli kavramlarından biri haline geldi. Dünya nüfusu hızla artarak kentlere göç ederken, azalan doğal kaynaklar ve yükselen hayat standartları doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmış durumda.
Bu problemin çözümü için en etkili yöntem olarak; "verimli üretim sistemleriyle atıkların azaltılması, yani daha az girdiyle aynı ürün ve hizmetin üretilebilmesi ve atıkların yeniden kullanıma sokularak ürün verimliliğinin sağlandığı sıfır atık sistemlerinin hayata geçirilmesi" görülüyor.
Sanayi ve kentsel atıklar nedeniyle okyanuslarda artık kıtasal büyüklüğe ulaşan atık adaları oluşmuş durumda. Bunların en bilineni olan Pasifik'te yer alan ve 3,4 milyon kilometrekare büyüklüğüyle artık Yedinci Kıta olarak tanımlanan atık adası.
Uzmanlara göre 7 milyon ton ağırlığında olan ve büyük ölçüde plastik atıklardan oluşan bu devasa kıta, insan eliyle oluşan ve kötü atık yönetiminin doğurduğu önemli sonuçlardan biri, belki de en gözle görünür olanı. Kimyasal atıklar nedeniyle zehirlenen nehirler, kirlenen verimli topraklar da ekolojik felaketin diğer boyutları.
Bunun gibi ekolojik felaketlerin önüne geçmek ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıyı oluşturabilmek için dünyada ve Türkiye'de pek çok adımlar atılıyor. Avrupa Birliği, atık yönetimi konusunda önemli yasal ve yapısal düzenlemeler yapan bölgelerin başında geliyor.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com