Teknoloji

Türksat 6A'nın ikinci ateşleme süreci başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın ilk yörünge transferini gerçekleştirmiş olduklarını ve ikinci ateşlemenin başladığını bildirdi.

Türksat 6A'nın ikinci ateşleme süreci başladı
12-07-2024 21:12
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır bir televizyon kanalında katıldığı programda, Türksat 6A uydusuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türksat 6A'yı pazartesiyi salıya bağlayan gece uzaya fırlattıklarını anımsatan Kacır, uyduyla ilgili operasyonlarının devam ettiğini ve Türksat 6A ile Türk teknoloji tarihinde ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kacır, Türksat 6A fırlatmasında uydunun yörüngeler arası transferinin Türkiye'nin insan kaynağı, mühendisleri ve araştırmacıları tarafından yapıldığını belirterek, "Ne demek bu? Uydu fırlatıldı, roketten ayrıldı. Daha sonra uydudan ilk sinyalleri aldık. Uyduya ilk komutu gönderdik. Bir sinyal, komut göndererek itki sisteminin vanasını açtık. Uydunun güneş panellerini komut göndererek açtık. Bunlar hep ilk." diye konuştu.

Uydunun 300 kilometre ve 70 bin kilometrelik eliptik yörüngede hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi hedef uyduyu 35 bin 786 kilometre mesafede bir dairesel yörüngeye taşımak. Bu işlemi uzayda 5 ateşleme yaparak gerçekleştireceğiz. Uydunun üzerindeki kimyasal itki sisteminde ilk ateşlemeyi 2 gün önce yine ekiplerimiz 1 saat 20 dakika boyunca yaptılar. İlk yörünge transferini gerçekleştirmiş olduk. Şimdi, ikinci ateşleme başladı. Yaklaşık 1 saat sürecek bu ateşleme. Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın 5 ateşleme manevrasıyla 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye taşımış olacak."

"İkinci ateşleme tam 69 dakika sürecek ve bu kısım tamamlanacak"

Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türksat 6A'nın son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Uraloğlu, yer sabit yörüngede görev alan Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın akşam Türkiye saatiyle 20.00 civarında ikinci ateşleme sürecinin başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Gururumuz Türksat 6A aşama aşama yörüngesine doğru ilerliyor. Haberleşme uydumuzun fırlatmadan sonra test yörüngesine ulaşması için kimyasal itki sistemiyle 5 ateşleme yapması gerekiyordu. Yörünge düzeltme ve 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki yer sabit yörüngesine varması için planlanan bu ateşlemelerden ilkini 10 Temmuz günü gerçekleştirmiştik. İkinci ateşleme tam 69 dakika sürecek ve bu kısım tamamlanacak. Sabırsızlıkla yörüngesinde hizmete başlayacağı anı bekliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER