Politika

"Türkiye’ye karşı bir İslamofobi oluşturuluyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararına ilişkin, "Bizim kararlığımızda bir değişiklik yok. Türkiye’ye karşı bir İslamofobi oluşturuluyor. Bu bir siyasal çerçevelemenin dışında...

"Türkiye’ye karşı bir İslamofobi oluşturuluyor"
24-06-2016 22:12
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararına ilişkin, "Bizim kararlığımızda bir değişiklik yok. Türkiye’ye karşı bir İslamofobi oluşturuluyor. Bu bir siyasal çerçevelemenin dışında ekonomimize ve komşu coğrafyalara karşı bir adımdır" dedi.
Bakan Süleyman Soylu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Haziran ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. Vali Yücel Yavuz, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda oda üyesinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Soylu, hükümetlerinin ekonomiye bakış açısını anlattı. “Nasıl daha çok vergi toplarım, bütçe açıklarını nasıl kapatırım” anlayışıyla ekonomiye bakmadıklarını ifade eden Soylu “Mali disiplin, istikrar ve yatırım ortamını sağlıklı bir şekilde tesis etmeye odaklı bir bakış açımız var. Bunu yaptıktan sonra zaten vergi geliriniz de yatırımlarınız da artıyor, bütçeniz de açık vermiyor, kriz de görmüyorsunuz, yüzde 70 enflasyon da görmüyorsunuz. Ve 14 yıldır bu denge çok başarılı bir şekilde tesis edilebilmiştir. Sosyal Güvenlik prim gelirleri arttırılmış, sosyal güvenlik açığının Gayri Safi Yurt içi Hasıla oranını azaltılarak, bütçe dengesi düzeltilmiştir. Sosyal Güvenlik sistemimizin açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2002 yılında yüzde 2,27 olarak gerçekleşmişken; bu oran 2015 yılında yüzde 0,58 olarak gerçekleşmiştir. 2016 için öngörümüz ise yüzde 0,51’dir. Keza kayıt dışı istihdamda da 2002 yılında oran yüzde 52,1, 2016 mart ayında ise yüzde 32,9 olmuştur” diye konuştu.
Emeklilerin maaşlarında da önemli artışlar gerçekleştirdiklerini belirten Soylu “SSK işçi emeklilerine 2002 yılında 257 bin 1 lira aylık ödeme yapılırken; 2016 yılında 1 milyon 292 bin 2 lira aylık ödeme yapılmaktadır. Nominal artış yüzde 403, reel artış da yüzde 64 olmuştur. Sağladığımız çeşitli prim teşvikleriyle de İstihdam üzerindeki yükleri önemli ölçüde azalttık. 2016 yılı nisan ayında 9 milyon 4 bin sigortalımızın çalıştığı 1 milyon 293 bin iş yeri, bu teşviklerden yararlanmıştır. 2004 yılından bu yana 12 alanda verdiğimiz toplam prim teşviki miktarı ise 63 milyar 615 milyon lira olmuştur” bilgilerini paylaştı.
İngiltere’nin referandum kararı ile AB’den ayrılacak olmasını da değerlendiren Soylu “İşte Avrupa Birliği’ni görüyorsunuz, dağılması tartışılmaya başlandı. Ekonomik gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz. Bizim kararlığımızda herhangi bir değişiklik yok. Türkiye’ye karşı bir İslamofobi oluşturuluyor. Bu bir siyasal çerçevelemenin dışında ekonomimize ve komşu coğrafyalara karşı bir adımdır. Terörle mücadele ettiğimiz bir ortamda bize bahaneler sunmaları samimi değildir. Türkiye artık Batı’nın dediğini yapan bir ülke değildir. Türkiye eski Türkiye değildir” şeklinde konuştu.

“KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA DERSİMİZE ÇALIŞACAĞIZ”
Salondaki meclis üyelerinin kıdem tazminatı ile ilgili sorusu üzerine Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kıdem tazminatı meselesi bir sosyal hukuk devletinin en önemli meselesidir. Büyüyen ülkelerde bazen istemediğimiz arzu etmediğimiz sosyal meseleler açıkça ortaya çıkabiliyor. Kıdem tazminatı meselesi bizim hem ekonomik hem de sosyal açığımızdır. Bunu kapatmakta sosyal hukuk devletinin temel görevlerinden bir tanesidir. Türkiye’de her 100 kişiden ancak 14 kişisi kıdem tazminatını alabilme fırsatına sahip olabiliyor. Çarpıcı bir gerçeği daha söylemek isterim. Bu 14 kişinin ne kadar aldığını da biliyoruz. Yaklaşık 10 kişiden 8’inden daha fazlası kıdem tazminatı alamıyorsa, mahkemeye maalesef müracaat etmiyor. Bir de böyle bir durum var. Yaklaşık 5 aydır dünyanın bir çok ülkesini araştırıyoruz. Arkadaşlarımız bazen fizikken gidip araştırdılar, bazıları da uygulamaları gözden geçirdiler. Biz Türkiye’de araştırmalar yapıyoruz. Hem işverenlerimizle yapıyoruz, hem çalışanlarımızla. Şunu ifade etmek istiyorum ki kıdem tazminatının bugünkü mevcut durumundan işverenlerde çalışanlarda memnun değil. Türkiye’de bugün yaklaşık 14 milyonu çok az aşkın zorunlu sigorta var. Bizim 4 A dediğimiz kesim. Oysa 2015 yılında 18 milyon çıkış bildirgesi var. 14 milyon çalışan var, 18 milyon giriş ve çıkış bildirgesi var. Bu konuda bir çalışma yaptık. Bunu da ilk kez burada söylüyorum. Tüm imkan müesseselerini gücümüz yettiği ölçüde değerlendirdik. Şimdi atacağımız adım toplumun her kesimine bunu anlatıp bir ortak karar alma konusunda bir ilave yaptık. Bunu hükümetimize anlattık, hükümetimizin bize söylediği ‘dersinize biraz daha çalışın.’ Şimdi kıdem tazminatı konusunda dersimize biraz daha çalışacağız. Birkaç alternatif daha geliştireceğiz. İnşallah çok yakın bir zamanda bunu sayın başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize tekrar sunmaya çalışacağız.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER