Genel

'Türkiye'nin verdiği destekle Filistin direnişini sürdüreceğiz'

Filistin Yasama Meclisi Üyesi Ebu Ali, "Türkiye'nin bize vermiş olduğu destekle Filistin direnişini sürdüreceğimizi, bu direnişi en iyi şekilde sonuç alana kadar devam ettireceğimizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettik." dedi.

'Türkiye'nin verdiği destekle Filistin direnişini sürdüreceğiz'
25-01-2018 17:25

ANKARA (AA) - Filistin Yasama Meclisi Üyesi Muhammed Ä°brahim Ebu Ali, ülkesinin uluslararası alanda tanınırlığının artırılması amacıyla Türkiye ile Filistin arasında ortak çalışmaların yürütüleceÄŸini belirterek, "Filistin DışiÅŸleri Bakanı (Riyad el-Maliki), Türkiye DışiÅŸleri Bakanı (Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu) ile 2 Åžubat'ta Türkiye'de bir araya gelecek. Bu görüÅŸmenin amacı, iki ülke arasında ilerleyen dönemlerde yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Filistin Yasama Meclisi Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti üyeleri, Türkiye'deki temaslarını, Filistin halkının yaÅŸadığı zorlukları ve iki ülke arasındaki iliÅŸkileri AA muhabirine anlattı.

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu BaÅŸkanı ve AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Hasan Turan'ın davetiyle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Ebu Ali, ziyaret kapsamında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından kabul edildiklerini ve çeÅŸitli bakanlıklarda birçok görüÅŸme yaptıklarını söyledi.

Ebu Ali, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile yaptıkları kapsamlı görüÅŸmenin, ziyaretin en önemli ayağını oluÅŸturduÄŸuna dikkati çekerek, ErdoÄŸan'ın, Türkiye'nin Filistin meselesindeki mutlak duruÅŸunu bir kez daha yinelediÄŸini aktardı.

Ä°srail'in yasa dışı yerleÅŸim birimleri ve iÅŸgal altındaki topraklarda yaÅŸayan Filistinlilerin durumunun görüÅŸmede ele alınan konuların başında geldiÄŸini dile getiren Ebu Ali, "CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Filistin'e yapılan yardımların hem siyasi hem de ekonomik düzeyde devam edeceÄŸini vurguladı. ErdoÄŸan, Trump'ın Kudüs kararını tamamen yok saydığını, kabul etmediÄŸini dile getirdi ve Türkiye'nin, bu kararın iptal edilmesi için elinden gelen bütün çabayı göstereceÄŸini, baÅŸka ülkelerin de Trump'ın bu kararına katılmaması için elinden geleni yapacağını söyledi." diye konuÅŸtu.

Ebu Ali, ErdoÄŸan'ın Türkiye'nin Filistin'e yönelik proje ve yardımlarını daima sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamasını aktararak, "ErdoÄŸan, Ä°srail'in Kudüs baÅŸta olmak üzere iÅŸgal ettiÄŸi topraklarda yerleÅŸim merkezlerini güçlendirme ve sayısını artırmaya yönelik uygulamalarını Türkiye'nin reddettiÄŸini bize söyledi." ifadelerini kullandı.

"Filistin DışiÅŸleri Bakanı Maliki 2 Åžubat'ta Türkiye'ye gelecek"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın görüÅŸme sırasında kendilerine özellikle Filistinli esirlerin durumuyla ilgili sorular yönelttiÄŸini belirten Ebu Ali, bu esirler arasında Filistinli milletvekillerinin de yer aldığını vurguladı. ErdoÄŸan'ın, heyet içinde yer alan ve 2002'den bu yana hapishanede olan Filistin direniÅŸinin sembol isimlerinden Mervan el-Bergusi'nin eÅŸi Fedva el-Bergusi'ye, eÅŸinin durumuna iliÅŸkin sorular yönelttiÄŸini ve Bergusi ile ilgili bilgi aldığını anlattı.

Ebu Ali, "Türkiye'nin bize vermiÅŸ olduÄŸu destekle Filistin direniÅŸini sürdüreceÄŸimizi, bu direniÅŸi en iyi ÅŸekilde sonuç alana kadar devam ettireceÄŸimizi ve Türkiye'nin desteÄŸiyle baÅŸarıya ulaÅŸacağımızı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a ilettik." dedi.

Filistin'in uluslararası alanda tanınırlığının artırılması amacıyla Türkiye ile ülkesi arasında ortak çalışmalar yürütüleceÄŸine dikkati çeken Ebu Ali, "Filistin DışiÅŸleri Bakanı, Türkiye DışiÅŸleri Bakanı ile 2 Åžubat'ta Türkiye'de bir araya gelecek. Bu görüÅŸmenin amacı da Türkiye ile Filistin arasında gelecek dönemde yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°srail'in heyetteki 3 Filistinli milletvekilinin Türkiye'ye geliÅŸini engellediÄŸini söyleyen Ebu Ali, "Bu, Ä°srail'in her zamanki uygulamalarından biri. Bizim için bu artık garipsenecek bir durum deÄŸil. Heyet içinde yer alan bu 3 arkadaşımız, Hamas'ı temsilen buraya gelecekti ancak Ä°srail güvenlik güçleri arkadaÅŸlarımızın gelmesine izin vermedi." ifadelerini kullandı.

ABD'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸuna (UNRWA) yaptığı yardımlarda kısıtlamaya gitme kararına da deÄŸinen Ebu Ali, "Karar, Trump'ın Kudüs kararının ardından ortaya çıktı. Bütün bunların sebebi, nihai dönemece girilmesidir. Bu, Kudüs'ün tamamen YahudileÅŸtirilmesi, Kudüs'ün Ä°srail'in sözde baÅŸkenti ilan edilmesi ve mülteci sorununu ortadan kaldırmaya çalışarak bu sorunun yok sayılmasıyla ilgilidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"DireniÅŸin sembolleri Ahed ve Cuneydi yeni neslin temsilcileri"

Ebu Ali, Trump'ın Kudüs'ü "Ä°srail'in baÅŸkenti" olarak tanımasının ardından çıkan olaylarda direniÅŸin sembolü olan Fevzi el-Cuneydi ve geçen yıl Ramallah'taki evine düzenlenen baskında Ä°srail askerleri tarafından gözaltına alınan Ahed et-Temimi'nin, kutsal yerleri koruma ve iÅŸgal altındaki toprakları kurtarma amacı taşıyan genç ve yeni neslin temsilcileri olduÄŸunu vurguladı.

Ebu Ali, "Ahed, bir sembol haline geldi. Ahed, iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında yaÅŸayan bir çocuÄŸun maruz kaldığı baskı, zulüm ve insanlık dışı muameleyi gözler önünü serdi. Bu da iÅŸgal kuvvetlerinin çocuk olup olmadığına aldırmaksızın, ayrım yapmadan uygulamalarına devam ettiÄŸini gösteriyor." dedi.

"ErdoÄŸan, bir Filistinliden daha iyi bir Filistinlidir"

Heyette yer alan, uzun yıllar Ä°srail hapishanelerinde kalmış Filistin Yasama Meclisi Üyesi Muhammed El-Lahham, Filistin'e verdiÄŸi destek nedeniyle Türk halkı ve hükümetine teÅŸekkür ederek, "Recep Tayyip ErdoÄŸan, bir Filistinliden daha iyi bir Filistinlidir. Bütün bu geliÅŸmeler meydana gelirken ErdoÄŸan, hiç kimsenin etkisi altında kalmadan tek ve ilk ses olarak bu davanın savunucusu oldu." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Mavi Marmara'yı hiç unutmuyoruz"

Filistin Yasama Meclisi üyelerinden Cihad Ebu Zuneyd, Filistinli kadınların her ÅŸeye raÄŸmen iÅŸgal altındaki topraklardaki direniÅŸlerini sürdürdüÄŸünü belirterek, "Türk kadınlarına da teÅŸekkür etmek istiyorum. Türk kadınları bizimle Mescid-i Aksa'da omuz omuza vererek birçok defa mücadelemize ortak oldu. DireniÅŸimiz zafer elde edene kadar devam edecektir." diye konuÅŸtu.

Gazze'den gelen meclis üyelerinden Siham Sabit de ziyaret aracılığıyla Filistin halkının yaÅŸadığı zorlukların bir kez daha Türk yetkililere aktarıldığına dikkati çekerek, "Türkiye, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için çaba sarf eden tek ülkedir. Bu ablukanın kaldırılması için Türkiye çok uÄŸraÅŸtı. Mavi Marmara'yı hiç unutmuyoruz. Bu giriÅŸimlerden bir tanesiydi." ifadelerini kullandı.

"Filistin halkının haklı mücadelesini her platformda dile getireceÄŸiz"

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu BaÅŸkanı Turan, Kudüs ve Filistin'in Türkiye açısından önemine deÄŸinerek her platformda Filistin halkının haklı mücadelesini dile getireceklerini ve destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Turan, Türkiye'nin Filistin meselesinde sergilediÄŸi çabayla Ä°slam dünyasına örnek olduÄŸunu ve Filistin'i hiçbir zaman yalnız bırakmadığını kaydetti.

Türkiye'nin, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan baÅŸta olmak üzere bütün kurum ve kuruluÅŸlarıyla Filistin davasının yanında durduÄŸunu vurgulayan Turan, "Hem millet hem de devlet olarak Filistin davasının dünyadaki en güçlü savunucusuyuz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER