Dünya

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Fırat, Polonya'nın stratejik önemini vurguladı

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Polonya’nın tahmin edilenden daha stratejik bir ülke olduğunu belirterek, “Stratejik konumu giderek önem kazanıyor. Baltıklar'dan Türkiye sınırına kadar uzanan coğrafyada önemli bir oyuncu." dedi.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Fırat, Polonya'nın stratejik önemini vurguladı
06-01-2023 11:34
VarÅŸova

Fırat, AA muhabirine, Polonya ekonomisinin 700 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Polonya’nın özellikle son 30 yılda büyük geliÅŸme kaydeden bir Avrupa BirliÄŸi (AB) ve NATO ülkesi olduÄŸunu ifade eden Fırat, “Ãœlkenin stratejik konumu giderek önem kazanıyor. Baltıklar'dan Türkiye sınırına kadar uzanan coÄŸrafyada önemli bir oyuncu.” görüşünü paylaÅŸtı.

Fırat, Polonya’nın kendi ayakları üstünde duran ve politikalarını diÄŸer ülkelere kabullendirmek için çabalayan bir ülke olduÄŸuna dikkati çekerek, çok yakından takip edilmesi gereken bölgesel bir güç olduÄŸunu vurguladı.

Polonya’nın Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev’in yanında yer aldığını anımsatan Fırat, halihazırda 3 milyondan fazla Ukraynalının Polonya’da ikamet ettiÄŸini dile getirdi.

Fırat, Polonya’nın ABD ile iliÅŸkilerinin çok geliÅŸtiÄŸinin altını çizerek, “ABD, Polonya’yı bir ileri üs haline getiriyor. Polonya, ordusuna en fazla yatırım yapan ülkelerin başında geliyor. AB ve NATO içinde en büyük kara kuvvetlerinden biri olmak için adımlar atıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye ile ticaret hacmi 11 milyar avroya yükseldi"

Büyükelçi Fırat, Polonya’nın AB dışındaki bölgelerde de iliÅŸkilerine önem verdiÄŸine iÅŸaret ederek, Türkiye, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerle yakın iliÅŸki içinde olduÄŸunu söyledi.

Fırat, Polonya’nın tahmin edilenden daha stratejik bir ülke olduÄŸunu belirterek, “Çok hızlı geliÅŸmekte olan Polonya, Türkiye’nin önemli stratejik ortaklarından biri. 620 yılı aÅŸan diplomatik iliÅŸkilerimizin yanı sıra iki ülke halklarının sosyokültürel yapıları da son derece benzer.” dedi.

Türkiye ile Polonya’nın ikili ticaret hacminin 2022’de 11 milyar avroya yükseldiÄŸini kaydeden Fırat, şöyle devam etti:

“Türk ÅŸirketlerinin 2022 sonu itibarıyla 65 müteahhitlik projesinde 5,1 milyar avro yatırımı bulunuyor. Altyapı, fabrikalar, lojistik ve limanlar gibi birçok alanda projeler var. Polonyalılar, ailelerine çok düşkün ve kalabalık oldukları için pasaport taşımaya alışık deÄŸiller. DiÄŸer destinasyonlara giderken kimlikle gidiyorlardı. Kendilerini Türkiye’ye çekmek için kimlikle gidilmesi yönünde de bir çalışma yaptık. Geçen yıl sonu itibarıyla 1 milyon 150 bin Polonyalı turist ülkemizi ziyaret etti. Bundan sonra bu rakamdan geriye düşeceÄŸimizi zannetmiyoruz. Hedefimiz 1,5-2 milyon Polonyalı turiste ulaÅŸmak. Türkiye’nin her daim ilk 3 destinasyon arasında yer alacağını söylemek yanlış bir sonuç olmayacaktır.”

Fırat, çok sayıda Polonyalı ÅŸirketin Türkiye’ye yatırım yaptığına dikkati çekerek, yatırım araÅŸtırmalarında Türkiye’nin öne çıktığını söyledi.

Gelecek birkaç yıl içinde Polonya’dan Türkiye’ye çok büyük yatırımların gelebileceÄŸini vurgulayan Fırat, “Geçen yıl Polonya’da düzenlenen üçüncü en büyük savunma sanayisi fuarına Türkiye öncü ülke olarak katıldı. 30 savunma sanayisi ÅŸirketimiz buraya iÅŸtirak etti. Bu alanda daha fazla yatırım ve iÅŸbirliÄŸi duyacağız.” diye konuÅŸtu.

"Başka şehirlerden karşılıklı uçuşların artması yönünde çalışıyoruz"

Fırat, Türkiye’nin Polonya’ya yatırımlarının da her geçen gün arttığına dikkati çekerek, “Türk Hava Yolları da buna paralel olarak uçuÅŸlarını artırmaya çalışıyor. Ä°stediÄŸimiz noktaya henüz gelemedik ama üzerinde çok çalışılan bir husus. Bu sene içinde Katowice-Ä°stanbul uçuÅŸlarının baÅŸlaması söz konusu. BaÅŸka ÅŸehirlerden karşılıklı uçuÅŸların artması yönünde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Polonya’ya ziyaretinin planlandığını anlatan Fırat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ä°lk yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı hayata geçirilecekti. Bu, aslında iliÅŸkilerimizin ne aÅŸamaya geldiÄŸinin bir göstergesi fakat CumhurbaÅŸkanımızın programlarının çok yoÄŸun olması ve savaÅŸ nedeniyle bu ziyaret gerçekleÅŸmedi. 2023’te her iki ülkede seçim olmasına raÄŸmen bu ziyaretin gerçekleÅŸtirilmesi hala gündemde. Geçen yıl karşılıklı ziyaretler hiç olmadığı kadar yoÄŸun ÅŸekilde yaÅŸandı. Meclis BaÅŸkanımız, Savunma, DışiÅŸleri, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor ile Ticaret Bakanlarımızın Polonya ziyareti gerçekleÅŸti. TBMM DışiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç ve Genelkurmay Ä°kinci BaÅŸkanımız da ziyaret ettiler. Benzer ÅŸekilde Polonyalı bakanların da ülkemizi ziyaretleri 2022'de son derece yoÄŸun oldu."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER