Genel

'Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı sağlayamıyor'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı sağlayamıyor. Sağlayamayınca Türkiye bir ileri, iki geri gidiyor." dedi.

'Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı sağlayamıyor'
28-03-2017 20:02

Ä°STANBUL (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, AK Parti Sultanbeyli Ä°lçe BaÅŸkanlığı önünde halka hitap etti.

Burada yaptığı konuÅŸmada, yönetimde istikrarın saÄŸlanması gerektiÄŸini belirten ÅžimÅŸek, "Bu sorun bugünün sorunu deÄŸil. Bu kiÅŸilerle de ilgili deÄŸil. Aslında bu bir parti meselesi de deÄŸil. Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı saÄŸlayamıyor. SaÄŸlayamayınca Türkiye bir ileri, iki geri gidiyor." diye konuÅŸtu.

"Mevcut iki başlı sistem maalesef krizlere gebe"

Mehmet ÅžimÅŸek, "Hükümet ile cumhurbaÅŸkanı aynı siyasi gelenekten gelmez; aynı vizyona, aynı perspektife sahip olmazsa; biri Türkiye'yi bu tarafa taşımaya çalışırken, öbürü öbür tarafa taşımaya çalışırsa ne olur? Kaos olur." dedi.

Ä°ki baÅŸlılığın ciddi bir problem olduÄŸuna iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, bu bugün hissedilmese de yarın sorun olmayacağı anlamına gelmediÄŸini kaydetti.

ÅžimÅŸek, bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin ana amaçlarından birisinin ileride çıkacak krizleri engellemek olduÄŸunu dile getirdi.

Mevcut iki başlı sistemin maalesef krizlere gebe olduğunu vurgulayan Şimşek, "O nedenle 16 Nisan'daki bu değişiklik bir zarurettir. Bunun ne şahıslarla, ne partiyle ilgisi yok." diye konuştu.

"Diyorlar ki padiÅŸaha bile bu kadar yetki verilmedi. Meclis fesih yetkisi nasıl olurda bu anayasa ile cumhurbaÅŸkanına verilir diyorlar. Eee böyle bir yetki yok ki!" diyen ÅžimÅŸek, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Sistem tıkanırsa hakeme gitmek lazım. CumhurbaÅŸkanı seçim kararı alırsa, hem kendisini hem meclisi seçime götürmüÅŸ oluyor. Fakat muhalefet bunu cumhurbaÅŸkanının fesih yetkisi varmış gibi sunuyor. Bu tamamen bir çarpıtma."

"CumhurbaÅŸkanı yardımcısının en fazla 45 günlük bir vekaleti söz konusu"

Mehmet ÅžimÅŸek, meclisin zayıflayacağına iliÅŸkin eleÅŸtirilerin çarpıtmadan ibaret olduÄŸunu belirterek, "Muhalefetin derdini ben size söyleyeyim. Milletin deÄŸerleriyle barışık olmayan, milletin çoÄŸunluÄŸunu kucaklamayan bundan sonra kimse iktidara gelemeyecektir. Sorun orada! Muhalefetin deÄŸiÅŸmesi lazım. Muhalefetin toplumun deÄŸerleriyle barışık hale gelmesi lazım. Muhalefetin seçilebilmesi için herkesi kucaklaması lazım." ifadelerini kullandı.

Muhalefetin yeni anayasaya iliÅŸkin eleÅŸtirilerinin içinde yarım yamalak doÄŸruların, çok sayıda da çarpıtmanın bulunduÄŸunu aktaran ÅžimÅŸek, "Diyorlar ki seçilmemiÅŸ bir baÅŸkan yardımcısı, cumhurbaÅŸkanlığı makamı boÅŸalınca ülkeyi yönetecek. Bilmeyen de sanacak ki hakikaten böyle bir ÅŸey var. Bir kere cumhurbaÅŸkanı yardımcısını atayacak ama cumhurbaÅŸkanlığı makamı boÅŸalırsa sadece ve sadece seçime götürmek üzere, seçimlere kadar en fazla 45 günlük bir vekalet söz konusu. Bilmeyen sanacak ki cumhurbaÅŸkanlığı makamı boÅŸalınca sonsuza kadar yardımcı ülkeyi yönetecek. Böyle bir ÅŸey yok." bilgilerini verdi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç,Musab Turan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER