Genel

Türkiye'nin milyon dolarlık kritik teknolojilerine Türk bilim kadınları imza atacak

TÜBİTAK'ın lider araştırmacılar burs programı kapsamında yurt dışından Türkiye'ye dönen 4 kadın akademisyen, ülke için stratejik öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesi için ODTÜ'de bilimsel çalışmalar yürütecek.

Türkiye'nin milyon dolarlık kritik teknolojilerine Türk bilim kadınları imza atacak
10-03-2020 17:38

ANKARA (AA) - Dünyanın önde gelen araÅŸtırma laboratuvarlarından biri olan ABD'deki Los Alamos Ulusal Laboratuvarında doktora sonrası araÅŸtırmalarını tamamlayan Dr. ÖÄŸr. Üyesi Eda AydoÄŸan, ODTÜ Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸi bölümünde radyasyona ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı yeni nesil malzemeler geliÅŸtirmek ve imalat sanayinde kullanmak üzere akademik çalışmalar yürütmeye baÅŸladı.

AydoÄŸan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji, uzay ve havacılık uygulamaları için kullanılan mevcut malzemelerin servis sıcaklıklarının 1000 derece ile sınırlı olduÄŸunu, nanoparçacıklı yeni bir malzeme olan refrakter yüksek entropili alaşımların ise yüksek radyasyon ve korozyon direnci ile birlikte 1600 dereceye kadar dayanabilen özellikleriyle öne çıktığını anlattı.

Yeni nesil malzemelerin olaÄŸanüstü özelliklerinin geleneksel yöntemlere göre pek çok avantajı beraberinde getirdiÄŸini belirten AydoÄŸan, ÅŸu bilgileri verdi:

"ODTÜ'de yürüteceÄŸim projede, yüksek radyasyon ve yüksek sıcaklıklı ortamlarda kullanılabilecek malzemeler geliÅŸtirip bunları yenilikçi ergitme ve soÄŸuk spreyleme eklemeli imalat yöntemleriyle üretmeyi hedefliyorum. Bu proje, bilimsel açıdan yenilikçiliÄŸi ve ülkemizin stratejik olarak kritik teknolojilerde ulusal ve uluslararası yeterliliÄŸi üzerindeki yüksek etkisi nedeniyle öneme sahip."

Türkiye'nin teknolojik geliÅŸimine büyük veri desteÄŸi

Dr. ÖÄŸretim Üyesi Alev Atak ise yapay zeka, makine öÄŸrenmesi, derin öÄŸrenme ve aÄŸ bilimini finans, ekonomi ve büyük veri ile birleÅŸtiren teknikler ve modeller üzerine çalışmak üzere ODTÜ'ye geldiÄŸini anlattı.

Ä°ngiltere'de bulunduÄŸu sürede Ä°ngiliz hükümetinin desteklediÄŸi yüksek frekanslı bilgi ağının bilgisayar temelli dijital parasal transferlerinin finansal piyasalar üzerindeki etkisi üzerine çalışan araÅŸtırmacılardan biri olduÄŸunu ifade eden Atak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"AraÅŸtırma sonuçlarım ve iletiÅŸimde olduÄŸum bilim insanlarından edindiÄŸim deneyimlerle Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik geliÅŸimine büyük veri alanında katkıda bulunabileceÄŸime inanıyorum. Hızlı geliÅŸen dijital dünyada büyük verinin anlaşılmasının ve uygulanmasının kalkınma ile ilgili baÄŸlantısı açısından çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum."

Yeni nesil verimli piller ile sinir bilim alanlarında çalışacaklar

Dr. ÖÄŸr. Üyesi ÇiÄŸdem Toparlı da ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesinde hidrojen üretimini daha verimli hale getirmek için çalışmalar yaptı. ODTÜ Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸi Bölümünde görev yapmak üzere Türkiye'ye dönen Toparlı, burada yeni nesil verimli pil üretimi üzerine çalışmalar yapacak.

ABD'deki Stanford Üniversitesinden ülkeye gelen Dr. ÖÄŸr. Üyesi Sezen Kışlal ise araÅŸtırmalarını ODTÜ Psikoloji Bölümünde devam ettirecek. Kışlal, dönüÅŸümsel sinir bilim alanlarında araÅŸtırmalar yürütecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER