Kültür Sanat

Türkiye’nin ilk ’Saat Terimleri Sözlüğü’nü hazırladı

Türkiye’deki 3-4 kadın saat tamircisinden biri olan Betül Zer, Türkiye’nin geniş kapsamlı ilk ’Saat Terimleri Sözlüğü’nü yazdığını söyledi.Okul çıkışlarında babasının saatçi dükkanında zaman geçiren saat tamircisi Betül...

Türkiye’nin ilk ’Saat Terimleri Sözlüğü’nü hazırladı
15-01-2016 11:43
Türkiye’deki 3-4 kadın saat tamircisinden biri olan Betül Zer, Türkiye’nin geniş kapsamlı ilk ’Saat Terimleri Sözlüğü’nü yazdığını söyledi.
Okul çıkışlarında babasının saatçi dükkanında zaman geçiren saat tamircisi Betül Zer, zamanla saat tamirciliği işine merak sardı. Zer, okuldan arta kalan zamanlarında babasının yanında çalışan ustalarla birlikte saat tamirciliğine başladı. Zamanla işin bütün inceliklerini öğrenen Betül Zer, kendi dükkanını açarak saat tamiri işine devam ediyor. Dördüncü üniversitesini okuyan Zer, saat tamiri işinin kendisi için bir tutku olduğunu ve hayatı boyunca bu işi yapmaya devam edeceğini kaydetti. Ayrıca saat parçaları üzerine saatçilik sözlüğü yazan Zer, Saat Terimleri Sözlüğü’nün yakında yayınlanacağını belirtti.
Saat tamirciliği işine çocukluktan beri ilgisi olduğunu ifade eden Betül Zer, "Babamın saatçi dükkanında bu işe merak sardım. Babam saat tamirciliği yapmıyor ama dükkanda çalışan ustalardan bu işi öğrendim. Okuldan arta kalan zaman ve tatillerde dükkanda zaman geçiriyordum. Liseden sonra da bu işi profesyonel olarak yapmaya karar verdim. Yaklaşık sekiz yıldır bu işi yapıyorum. Ustalarımdan hala daha yardım alıyorum. Üç üniversite bitirdim, dördüncüyü okuyorum bu sene. Son olarak bilgisayar programcılığına merak sardım. Bu sırada da işimi yapmaya devam ediyorum" dedi.

“SAATÇİLİK AŞK İŞİ”
Saat tamirciliğinin pek kazançlı bir iş olmadığını ifade eden Betül Zer, "Cep telefonları çıkalı saatçiliğin pek önemi kalmadı. Benim için bu işin kazancı o kadar da önemli değil. Ben bu işi sevdiğim için yapıyorum. Bu işe devam etmeyi de düşünüyorum. Saatçilik biraz aşk işi. Bu mesleğe başlayınca bırakamıyorsunuz. O yüzden ben de bu işin peşinden gitmeye karar verdim. Saatlerde yılların yaşanmışlığını görebiliyorsunuz” diye konuştu.

“MÜŞTERİLERİM BİR BAYANLA KARŞILAŞTIKLARINDA ŞAŞIRIYOR”
Saat tamirciliğinin erkek mesleği olarak geçtiğini söyleyen Zer, "Müşteriler ilk olarak bir bayanla karşılaştıkları için şaşırıyorlar. Güvensiz olarak yaklaşıyorlar. ‘Emaneten mi bakıyorsunuz’ diyorlar. Tabi sonra işi gördüklerinde ‘bundan sonra saatçim sensin’ diyorlar” şeklinde konuştu.

“SAAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ YAYINA HAZIR”
Saat Terimleri Sözlüğü hazırladığını açıklayan Betül Zer şöyle devam etti:
“Bildiğim kadar Türkiye’de geniş kapsamlı saatçilik sözlüğü yok. Saatçilik terimleri toplanmamış. Genellikle İngilizce terimler kullanılıyor. Bunu aşmak için ustalarımdan da yardım alarak bir saatçilik sözlüğü hazırladım. Bazı noktalarına ekleme çıkarmalar yapacağım. Yayına hazır gibi. Yakında yayına girmiş olacak. Kitapta saatin bütün parçalarını yazıyorum ve resimli olarak anlatıyorum. Unutulan kelimelerden çok bizde bazı parçalara isim vermemişler. Bazı parçalara da herkes farklı bir isim takmış. Bunları tek bir parça altında toplayarak bu mesleği ilerletmiş olmak istiyorum.”

BAĞCI: “BİR ERKEK BU İŞİ DAHA İYİ YAPAR DİYE DÜŞÜNDÜM”
Bir bayan saat tamircisi olarak kendisinden memnun olduğunu söyleyen Emre Bağcı adlı müşteri, “Betül hanıma şimdiye kadar birkaç tane saat getirdim. Kendisi bu saatleri güzel bir şekilde tamir edip bana teslim etti. Bayan saat tamircisini ilk gördüğümde biraz tereddüt ettim. Bir erkek bu işi daha iyi yapar diye düşündüm ama yapılan işi gördükten sonra bu önyargımı kırmış oldum. Bir bayana saatimi teslim edebilirim” ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER