Ankara
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun imzasıyla 25 Avrupa BirliÄŸi (AB) baÅŸkentine, AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Ãœyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Ege sorunlarının çözümüne iliÅŸkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderildi.
Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, 25 AB baÅŸkentine, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’e, BM Güvenlik Konseyi Daimi Ãœyeleri ile NATO ve BM Genel Sekreterlerine 1 Eylül'de iletilen mektuplarda, Yunanistan’ın hukuksuz eylemlerine ve maksimalist taleplerine de dikkati çekildi.
Mektupta, Ege Denizi'nde birbiriyle yakından baÄŸlantılı ve iliÅŸkili bir dizi sorun bulunduÄŸu, bu sorunların, kara sularının ve ulusal hava sahasının geniÅŸliÄŸi, kıta sahanlığı ve kara sularının sınırlandırılması, DoÄŸu Ege Adaları'nın gayriaskeri statüsünün ihlali, geçerli uluslararası antlaÅŸmalarla egemenliÄŸi Yunanistan’a devredilmemiÅŸ ada, adacık ve kayalıklar ile SAR, FIR ve NAVTEX gibi hizmet sahaları olduÄŸu vurgulandı.
Yunanistan’ın, Ege'deki kara sularının geniÅŸliÄŸinin 6 deniz mili olmasına raÄŸmen, 10 deniz mili hava sahasına sahip olduÄŸunu iddia ettiÄŸi vurgulanan mektupta, Yunanistan’ın baÅŸka hiçbir ülke tarafından tanınmayan, örtüşmeyen kara suları ve hava sahası sınırlarına sahip dünyadaki tek ülke olduÄŸunun altı çizildi.
Öte yandan mektupta, Türkiye’nin, Ege meselelerinin iki ülkenin temel hak ve meÅŸru çıkarlarının karşılıklı olarak tanınmasıyla uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceÄŸine inandığı aktarıldı.
Mektupta, Türkiye’nin diyalog ve iÅŸ birliÄŸi yanlısı tutumuna raÄŸmen Yunanistan’ın diyalogdan kaçındığı, gerginliÄŸi tırmandırdığı ve AB'yi Ege sorunlarının bir parçası haline getirdiÄŸi de yer aldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com