Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya’daki anne-çocuk sağlığı çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla ülkenin en az gelişmiş yerlerinden biri olan kuzeydoğu bölgesindeki İjara Bölge Hastanesi ile Kadın Sağlık Merkezi arasına stabilize yol yapıldı.
TİKA tarafından Kenya’daki anne-çocuk sağlığı çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla ülkenin en az gelişmiş yerlerinden biri olan kuzeydoğu bölgesindeki İjara Bölge Hastanesi ile Kadın Sağlık Merkezi arasında süren stabilize yolun yapımı tamamlandı. Projenin ilk aşamasında TİKA tarafından Kenya’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu İjara’da bölgenin tek hastanesi olan İjara Bölge Hastanesi’ne doğum öncesi sağlık merkezi inşa edildi. İjara bölgesinin perinatal, anne ve bebek ölüm oranlarının Kenya ortalamasının çok üzerinde olduğunun belirlenmesi üzerine başlatılan proje TİKA tarafından 2014 yılında tamamlanıp, açılışı TİKA Başkanı Sayın Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet tarafından gerçekleştirildi.
TİKA tarafından anılan sağlık merkezinin donanımının da gerçekleştirildiği proje sayesinde sadece bölge halkına değil, Somali ve Etiyopya’dan tedavi amaçlı gelen hastalara da daha iyi bir sağlık hizmeti sunulması sağlandı. Ayrıca zorlu arazi yapısı nedeniyle bölge halkının hastaneye ulaşımında yaşadığı zorlukların aşılmasına yönelik olarak bir de arazi tipi ambulans temin edildi. UNICEF’in de tanıtımını üstlendiği proje ile bugüne kadar bin 500 kadın sağlıklı bir şekilde doğum yaptı.
TİKA tarafından ilk aşamasında yerinde yapılan teknik incelemeler sırasında görüşülen bölge yetkilileri, hastane ile sağlık merkezi arasındaki yolun yumuşak zemin olmasından dolayı özellikle yağmur döneminde kolayca çamur olacağını ve acil tıbbi müdahale gerektiren hamile bir kadının hastaneye götürülmesinde problemler yaşanabileceğini söyleyerek aradaki mesafe için stabilize yol yapılması talebinde bulunmuştu. Söz konusu projenin ikinci aşamasında yapılan 3 metre genişliğinde ve yaklaşık 500 metre uzunluğundaki stabilize yol, acil durumlarda hamile kadınlara hizmet verebilmek amacıyla araç kullanımına uygun olarak planlandı. Bölgede sağlık alanında ülkemizin gerçekleştirdiği yardımlardan minnettar olduğunu söyleyen hastane yönetimi, daha önce hastanedeki altyapı yetersizlikleri nedeniyle 4 kere düşük yapan bir annenin gerçekleştirilen projenin ardından sağlıklı bir bebek dünyaya getirdiğini belirterek, bölge halkının projeden duyduğu memnuniyeti iletti.
TİKA, bölgedeki sağlık alanındaki işbirliği projelerine kapasite artırımına yönelik olarak önümüzdeki günlerde ülkemizde yapılacak uygulamalı eğitim projesi ile hız kesmeden devam edecek.
(İHA)