Ekonomi

Türkiye'de ilk kez alüminyum motor bloku için test üretimi başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "(Oyak Renault Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası) Bu yatırımla birlikte ülkemizde ilk defa alüminyum motor bloku üretilecek." dedi.

Türkiye'de ilk kez alüminyum motor bloku için test üretimi başladı
22-10-2019 18:28

BURSA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de ilk defa alüminyum motor blokunun Oyak Renault Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası'nda üretileceÄŸini belirterek "Bu fabrika, Renault'un ülkemizde ve Avrupa'daki tek hibrit motor üretim tesisi olacak. Burada üretilen motorlar Çin, Ä°spanya ve Ä°ngiltere’ye ihraç edilecek." dedi.

Oyak Renault Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası Test Üretimi Töreni, Bakan Varank'ın katılımıyla Bursa'da gerçekleÅŸti. Söz konusu üretim merkezini gezen Varank, Renault'un burada ürettiÄŸi motorlara iliÅŸkin bilgi aldı. Renault tarafından Türkiye'de üretilen ilk otomobilin direksiyonuna geçen Varank, ardından firmanın ürettiÄŸi elektrikli otonom aracı inceledi.

Varank, burada yaptığı konuÅŸmada, Proje Bazlı Yatırım TeÅŸvik Sistemi kapsamında desteklenen tesisin temelini bir sene önce attıklarını hatırlattı.

Çevre düzenlemeleri ve yollar dahil olmak üzere 10 bin 500 metrekarelik tesiste son teknoloji makinelerden oluÅŸan hatların kurulduÄŸunu aktaran Varank, söz konusu yatırımla 100'ün üzerinde kalifiye mühendis ve operatörün istihdam edildiÄŸini söyledi.

"Ham madde yerli üreticiden temin edilecek"

Varank, yatırımın Türkiye ve ekonomisine duyulan güvenin somut göstergelerinden olduÄŸunu belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye ekonomisi, karşılaÅŸtığı her türlü zorlu teste karşı güçlenerek yoluna devam ediyor. Bugün rekor sürede tamamlanan bu fabrikanın, ilk test üretimini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu yatırımla birlikte ülkemizde ilk defa alüminyum motor bloku üretilmiÅŸ olacak. Yine bu fabrika, Renault'un ülkemizde ve Avrupa'daki tek hibrit motor üretim tesisi olacak. Burada üretilen motorlar Çin, Ä°spanya ve Ä°ngiltere’ye ihraç edilecek. Üretim aÅŸamasında, dünyada sadece birkaç yerde bulunan yüksek teknoloji kullanılacak. Ham madde, yani alüminyum, yerli üreticilerimizden temin edilecek. Böylelikle yurt içi kaynaklarımızdan mümkün olan en verimli ÅŸekilde yararlanılacak. Bu tesisin cari açığın azaltılmasına olan katkısı, nitelikli istihdam ve ihracat boyutu gerçekten övgüye deÄŸer. Özetle yüksek katma deÄŸerli üretim açısından son derece önemli bir yatırım Bursa'da hayat bulmuÅŸ oluyor. Hedefimiz bu ve benzeri yatırımların katlanarak artırılması."

Varank, Renault'un hibrit araçlarının da Türkiye'de üretilmesi ve buradan ihraç edilmesini istediklerini dile getirdi.

Türkiye'yi katma deÄŸerli üretimde öncü yapma hedefi

Üretimde katma deÄŸer öncülüÄŸünde yapısal bir dönüÅŸüme ihtiyaç olduÄŸunu vurgulayan Varank, Türk sanayisinin bu dönüÅŸümü gerçekleÅŸtirebilecek kapasiteye sahip olduÄŸunu, Bakanlığın da tüm imkanlarıyla giriÅŸimci ve sanayicinin yanında olduÄŸunu ifade etti.

Varank, reel sektörün yatırım iÅŸtahını daha da artıracak politikalar tasarladıklarına dikkati çekerek çaÄŸrısına çıkılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın bunlardan biri olduÄŸunu, program kapsamında odak sektörlerdeki öncelikli ürünleri destekleyeceklerini dile getirdi.

Pilot uygulama olarak makine sektörüyle baÅŸladıklarını anımsatan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ekiplerinin eylül ayı sonunda Renault'un Bursa'daki fabrikasını da ziyaret edeceÄŸini söz konusu tesisteki ürünlerin yerlileÅŸtirilmesine yönelik bilgilendirme yapacaklarını, programın yerli ve yabancı ayrımı gözetmeksizin tüm yatırımcılara açık olduÄŸunu söyledi.

Varank, Türkiye'yi katma deÄŸerli üretimde öncü ülkelerden biri haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak "Yatırımcılarımızı, üreticilerimizi desteklemek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz." diye konuÅŸtu.

"2020'de seri üretime geçecek

Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun da verilen teÅŸvikler sayesinde Türkiye'de ilk kez alüminyum motor blokunun tesislerinde üretileceÄŸine iÅŸaret etti. Üretim tesisinin ihracat, istihdam ve katma deÄŸerli üretime katkı sunacağına dikkati çeken Aoun, "Üretim merkezimizi söz verdiÄŸimiz gibi çok kısa sürede tamamladık. 2020'de seri üretime geçmek için son aÅŸamaya geldik." dedi.

Varank ve beraberindekiler, konuÅŸmaların ardından düÄŸmeye basarak Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası'ndaki test üretimini baÅŸlattı.

Muhabir: Dilara Zengin, BüÅŸra Nur Özcan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER