Çevre-Hayat

Türkiye'de eğitim gören Afgan genç kız ülkesine doktor olarak dönmek istiyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Hatıra Tuğra, "Doktor olarak ülkeme dönmek istiyorum. Ülkemde teşhis koymak için bile yeterince doktor yok." dedi.

Türkiye'de eğitim gören Afgan genç kız ülkesine doktor olarak dönmek istiyor
15-04-2022 13:28
Ankara

Kız çocuklarının eğitim haklarında kısıtlamaların olduğu Afganistan'dan 1,5 yıl önce Türkiye'ye gelen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Hatıra Tuğra, eğitimini tamamlamasının ardından ülkesine dönüp doktor olarak hizmet etmek istiyor.

Tuğra, AA muhabirine, Afganistan'da genç bir kız olarak eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları, Türkiye'deki eğitim hayatını ve ülkesine dönüp hizmet etme isteğinin sebeplerini anlattı.

Afganistan'ın Faryab şehrinde doğduğunu söyleyen 19 yaşındaki Tuğra, çocukluk döneminde sosyal haklar açısından kısıtlı bir hayatın parçası olduğunu düşündüğünü ancak sonrasındaki gözlemleri doğrultusunda kadınlar için başka bir hayat tarzının mümkün olduğunun farkına vardığını dile getirdi.

Tuğra, kendi serüvenine bu motivasyonla başladığını ve Afgan kadınlarının sesi olmak istediğini vurguladı.

"Kardeşimi küçük yaşta kaybettiğim günden itibaren doktor olmaya karar verdim"

Ailece yaşadıkları trajik kazanın sonrasında cerrah olmaya karar verdiğini belirten Tuğra, kendisi 6. sınıftayken kardeşinin elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybettiğini ifade etti.

Tuğra, "Kardeşimi gözümün önünde kaybettiğim günden itibaren ne olursa olsun doktor olmaya karar verdim. 'Bu topraklarda artık hiçbir çocuk bu şekilde hayatını kaybetmeyecek' diye düşündüm." dedi.

Olayın kendisi ve ailesi üzerinde çok acı bir iz bıraktığının altını çizen Tuğra, evlerine yakın hastanenin oldukça kısıtlı imkanlara sahip olmasını, tıp eğitimi almamış kişilerin de hastane bünyesinde görev aldığını fark etmesinin meslek seçiminde kendisini etkileyen önemli bir unsur olduğunu kaydetti.

"Afgan kızların tek isteği; okul kapılarının açılması"

Tuğra, Afgan kadınları olarak ne kadar çaba sarf etseler de sosyal hak ve yaşam koşullarında herhangi bir iyileşme olmadığını, üstelik durumun son dönemde daha da kötüye gittiğini belirtti.

Afganistan'da yaklaşık 200 gündür okul kapılarının kız öğrencilere kapandığına dikkati çeken Tuğra, "Ben şu ana kadar hangi başarıya imza attıysam bunun çok daha fazlasını Afgan genç kızlar da başarabilir. Bizim tek umudumuz; okula giderek iyi puanlar almak ve bu coğrafyaya faydalı olabilmek." dedi.

Tuğra, herhangi bir erkek refakat etmeden ülkesine geri dönemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Ülkemizde kadınlar bir birey olarak görülmüyor. Afganistan'daki genç kızları eğitim için yurt dışına da çıkaramıyoruz. Ben gönülden inanıyorum ki; okul kapıları, Afgan kızlara açıldığında onlar çok büyük başarılar elde edecek. Onca zorluğa rağmen Afganistan'da eğitim hakkı için direnmeye çalışan Afgan kızları var. Bizim tek isteğimiz; okul kapılarının açılması. Afganistan'da iletişim içinde olduğum kızların en büyük isteği; eğitimlerine devam edebilmek. Küçük yaşlarda evlenip çocuk yapmaktansa okumak istiyorlar."

"Doktor olarak ülkeme dönmek istiyorum"

Türkiye'deki eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönerek hizmet etmek istediğini dile getiren Tuğra, şu ifadeleri kullandı:

"Bir doktor olarak ülkeme dönmek istiyorum. Ülkemde teşhis koymak için bile yeterince doktor yok. Maddi gücü olanlar çok hafif bir hastalık için bile yurt dışına çıkmak zorunda kalırken imkanı olmayanlarsa hayatını kaybediyor. Ben ve Türkiye'de eğitim gören arkadaşlarım ülkemize dönmek istiyoruz. Tek korkumuz, döndüğümüzde çalışma hakkımızın elimizden alınması."

Tuğra, 1,5 yıl önce geldiği Türkiye'de ilk günden itibaren hedefleri doğrultusunda hızlı şekilde ilerlemesi gerektiğinin bilincinde olduğunu, bu motivasyonla da dil eğitimi alarak Türkçeyi öğrendiğini belirtti.

Türkiye'ye geldiğinde insanların iletişime çok açık olmasının kendisini şaşırttığını aktaran Tuğra, öğrenim gördüğü okuldaki hocaların eğitim yaşamına katkısının yanı sıra arkadaşlarının da kendisine verdiği desteğin çok değerli olduğunu vurguladı.

"Kitabımdaki karakter, Afganistan'da kısıtlamalar altındaki genç kızları sembolize ediyor"

Tüm bu yaşadıklarının kendisine verdiği ilhamla tecrübelerini kaleme aldığını belirten Tuğra, yakın zamanda "Efsun" isminde romanının yayımlandığını söyledi.

Tuğra, kitaba adını veren karakterin Afganistan'da yaşayan genç kızları sembolize eden biri olduğunu anlatarak kahramanın Afganistan'dan Rusya'ya uzanan yolculuğunda büyük zorluklar ve kısıtlamalar yaşayarak hayat mücadelesine devam ettiğini, ülkesindeki birçok genç kızın da benzer bir hikayenin parçası olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER