Eğitim

'Türkiye yükseköğretimde bir cazibe merkezidir'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Dünyada ortalama 5 milyon uluslararası öğrenci bulunduğunu belirterek, “NAFSA’da Türkiye’yi, başta İstanbul Aydın Üniver

'Türkiye yükseköğretimde bir cazibe merkezidir'
03-06-2016 19:27

Türkiye’de yükseköğretim altyapısının da giderek geliştiğinin ve uluslararası standartlarda öne çıktığının söyleyen Aydın, "Eğitim, her geçen gün ekonomideki payını hızla büyütüyor. Uluslararası öğrenci pazarının dünya ekonomisine toplam katma değeri 200 milyar dolara ulaştı. Türkiye’deki üniversiteler de uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi" diye konuştu.

"NAFSA'NIN AMACI EĞİTİM PROFESYONELLERİNİ BİR ARAYA GETİRMEK"
Her yıl Mayıs ayının son haftasında ABD’de düzenlenen en önemli eğitim fuarı NAFSA (National Assocaiton of Foreign Student Advisors-Yabancı Öğrenci Danışmanları Ulusal Derneği) 68’nci randevusunu Colorado eyaleti Denver kentinde gerçekleştirdi. NAFSA’ya Türkiye’den de 10’u aşkın üniversite “Study in Turkey” çatısı altında katıldı.

Dünya geneli yükseköğrenimine belirleyici politikaları ile yön veren en büyük etkinlik olan NAFSA’nın amacı tüm seviyelerdeki uluslararası eğitim profesyonellerini bir araya getirmek, eğitim sektöründeki yeniliklerden haber etmek ve uluslararası iş birlikleri için ortam hazırlamak. NAFSA Uluslararası Eğitim Fuarı ve Konferansı’nda çalıştaylar, eğitim oturumları, işbirliği toplantıları ve özel etkinlikler düzenleniyor.

"DÜNYA ÜLKELERİYLE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'nin son 15 yılda yükseköğretime 21'inci yüzyıl hedefleri kapsamında imrendiren boyutlarda cazibesi konuşulan yatırımlar yaptığını söyledi. Dr. Aydın, “Türk yükseköğretimi kazandığı tecrübelerle Balkanlar’dan Ortadoğu'ya, Avrupa'dan Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya uzanan değerli bir uluslararasılaşma gerçekleştirmektedir. Giderek artan oranda tüm dünya ülkeleriyle eğitimde işbirlikleri yapıyoruz.” dedi.

Ulusal ve uluslararası alanda kaliteli eğitimin yetenekli, dinamik ve çok uluslu akademik insan kadrosu ile gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Dr. Mustafa Aydın, NAFSA’daki konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Üniversiteler, uluslararasılaşmanın getirdiği fırsatları doğru bir şekilde değerlendirmelidir. Uluslararası bir üniversite; çok uluslu ve çok kültürlü ortamda dünyanın her noktasında geçerli olan bir eğitim sistemi anlayışı sunmalıdır. Uluslararası platformda; uluslararası öğrencilerin ekonomik, kültürel ve bilimsellik açısından sağlamış oldukları katkı son derece önemlidir. Dünyada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bulunan üni. en temel amacı; ülke ekonomisine katkı sağlayacak çağdaş toplumlar yetiştirmektir. Ekonomik, siyasi ve kültürel bütünleşme ‘Küresel dil’ anlayışını ortaya çıkarmış; yeni uluslararası ilişkiler ağında uluslararası eğitim kavramını doğurmuştur. Küreselleşen dünyada bireylerin sadece kendi dillerini, kültürlerini ve tarihlerini bilmeleri yeter değildir. “Yeni Dünya” anlayışı farklı insanların dillerini ve kültürel özelliklerini bilmeyi de gerektirir. Uluslararası eğitim ile üniversiteler ”dünya insanı” yetiştirerek bulundukları toplumun küresel bir ekonomiye sahip olmasına katkıda bulunurlar. Üniversitelerimiz yerel değil, evrensel ve global düşünebilen Dünya insani yetistirmek zorundadır. Yenilikçi ve uygulanabilir stratejiler geliştirmelidir. Hizmet sektörlerinden biri olan eğitim sektörü, bireylerin eğitim seviyesini yükseltip iş gücü verimliliğini artırarak temel bilgi ve teknolojilerin üretimine katkıda bulunup, uzmanları eğiterek, toplumsal değişime destek olmaktır."

119 FARKLI ÜLKEDEN ÜNİVERSİTELER TEMSİL EDİLDİ
Dünya çapında 11 bini aşkın üyesi olan NAFSA'nın amacı uluslararası eğitimi desteklemek, geliştirmek ve eğitimde ülkeler arası işbirliğini güçlendirerek globalleşme ve dünya barışına katkıda bulunmak.
NAFSA her yıl bu amaçla Kuzey Amerika'nın farklı bir şehrinde düzenleniyor. Bu yıl yine 11 bin dolayında eğitimcinin katıldığı dev konferansta 119 farklı ülkeden üniversiteler temsil edildi ve katılımcıların yüzde 40'ını Amerika dışından gelen üniversite yetkilileri oluşturdu.
 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER