Genel

Türkiye 'Yeniden Asya' politikasıyla yeni fırsatları değerlendirecek

Dışişleri Bakanlığının eş güdümünde başlatılan "Yeniden Asya" girişimi, Türkiye'nin yabancısı olmadığı Asya kıtasıyla ilişkilerini daha da yakınlaştırmayı hedefliyor.

Türkiye 'Yeniden Asya' politikasıyla yeni fırsatları değerlendirecek
27-12-2019 14:39

ANKARA (AA) - Türkiye, "Yeniden Asya" politikası sayesinde hızla geliÅŸen Asya kıtası ile farklılıkları gözeterek ancak bütüncül bir anlayış eÅŸliÄŸinde iÅŸ birliÄŸini ilerletecek önemli adımlar atacak.

Asya'nın küresel siyaset ve ekonomide yükselen konumuna paralel olarak Türkiye'nin dış politikasındaki önemi ve ağırlığı da giderek artıyor.

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye göre, Yeniden Asya giriÅŸimi, Türkiye ve Asya ülkelerinin son 20 yılda kaydettiÄŸi geliÅŸime doÄŸru orantılı ortaya çıkan fırsatların yeniden deÄŸerlendirilmesi amacını taşıyor.

Ankara'da 3-9 AÄŸustos'ta düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı sırasında DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun "Yeniden Asya" baÅŸlığıyla duyurduÄŸu, kıtaya daha güçlü ÅŸekilde odaklanmaya dayanan giriÅŸim, Türkiye'nin mevcut siyasi ve ekonomik kurumsal taahhütlerinden herhangi bir uzaklaÅŸma ya da eksen kaymasını teÅŸkil etmiyor.

Türkiye'nin Asya ülkeleriyle olan iÅŸ birliÄŸi potansiyelini deÄŸerlendirmeyi önceleyen inisiyatif, Türkiye için "Asya'ya yeniden odaklanma" sürecini baÅŸlatıyor. Asya'nın bir parçası olan Türkiye, derin tarihi ve kültürel baÄŸları olan bu bölgeyle iliÅŸkilerini Yeniden Asya politikasıyla daha da geliÅŸtirmeyi hedefliyor.

Türkiye, Asya'nın sunduÄŸu yeni fırsatları deÄŸerlendirecek

Dünya nüfusunun ağırlık merkezi konumundaki Asya, kültürel ve ekonomik çeÅŸitlilik açısından hızlı bir geliÅŸim sergilerken, Türkiye de bu geliÅŸimin getirdiÄŸi yeni fırsatlardan yararlanmayı amaçlıyor.

Asya'nın en batısında konumlanan Türkiye'nin binlerce yıllık iliÅŸkileri olan Orta Asya coÄŸrafyasından Güney Asya'ya kadar çok sayıda ülkeyle daha da yakınlaÅŸması öngörülüyor.

Çin, Japonya ve Güney Kore gibi dünyada liderlik yapan ülkelerle yüksek teknoloji, enerji ve endüstri 4.0 gibi alanlarda, bölgedeki az geliÅŸmiÅŸ ülkelerle de kalkınma ve altyapı projelerinde ortak çalışılabileceÄŸi aktarılıyor.

DışiÅŸleri Bakanlığı eÅŸ güdümden sorumlu

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Yeniden Asya giriÅŸimiyle ilgili eÅŸ güdümü saÄŸlamakla görevlendirdiÄŸi DışiÅŸleri Bakanlığının, bu kapsamda ilgili diÄŸer bakanlıklar ve Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı (TÄ°KA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) gibi kurumlarla koordinasyon halinde projeler yürütmesi bekleniyor.

Asya'yı bir bütün olarak kucaklamak için gereken araçları, devlet, özel sektör, üniversite ve halklar arası iÅŸ birliÄŸi zemininde geliÅŸtirecek inisiyatif, eÄŸitim, savunma sanayii, yatırımlar, ticaret, teknoloji, kültür, siyasi diyalog dahil geniÅŸ bir yelpazede çeÅŸitli alanlarda bölge ülkeleriyle daha yakın iÅŸ birliÄŸini hedefliyor.

Kültürel derinlik ve çeÅŸitliliÄŸiyle dikkati çeken Asya ülkelerinin farklılıkları gözetilerek kurgulanan "Yeniden Asya" politikası, bölgeyi bütüncül bir perspektifle ele alacak. Söz konusu inisiyatif, son yıllarda Asya kıtası ile artış ivmesindeki ekonomik ve ticari iÅŸ birliklerine de önemli katkı saÄŸlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER