Ekonomi

Türkiye'ye Afrika'da yeni ihracat kapısı

Cibuti, Türk ürünlerinin Afrika'ya daha kolay ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla, Türkiye'ye 5 milyon metrekarelik serbest bölge alanı tahsis etti. - Anadolu Ajansı

Türkiye'ye Afrika'da yeni ihracat kapısı
07-12-2016 13:22

ANKARA - Erdal Çelikel

Cibuti, Türk ürünlerinin Afrika'ya daha kolay ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla, Türkiye'ye 5 milyon metrekarelik serbest bölge alanı ayırdı.

Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında 2012 yılından bu yana enerji, sağlık, eğitim ve yatırım konularında birçok anlaşma imzalandığını, ayrıca iş çevrelerinin katılımıyla çeşitli toplantılar düzenlendiğini anlattı.

Türkiye'nin Cibuti'ye ihracatının son 5 yılda 2 kattan fazla artarak 100 milyon dolara yaklaştığına işaret eden Abdillhahi, bu rakamın ülkesinin Türkiye'den yaptığı ithalatı tam olarak yansıtmadığını ifade etti.

Cibuti'nin serbest bölgeler kanalıyla çok önemli tutarda ithalat yaptığını söyleyen Abdillahi, "Kanaatimce Türkiye'den yaptığımız ithalat 150 milyon dolardan fazla. Çünkü birçok ürün serbest bölgelere geliyor ve daha sonra buralardan Cibuti'ye ulaşıyor. Bugün Cibuti'deki her dükkan ve süpermarkette Türk ürünlerini görebilirsiniz." dedi.

"Bölgenin Türkiye'den ithalatı 2 milyar dolara ulaşabilir"

Cibuti'nin yüzölçümü olarak küçük bir ülke olmasına karşın, Kızıl Deniz'in ve Doğu Afrika'nın giriş noktasında bulunması nedeniyle stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Abdillahi, şöyle devam etti:

"Ülke olarak, son 6-7 yılda, bölgedeki ana ortağımız Etiyopya ile önemli tutarlarda liman tesisleri, demiryolları, otoyol ve bankacılık alanında yatırımlar yaptık. Bunu yatırımcıların yolunu açmak için gerçekleştirdik. Ülkemin bulunduğu bölgede potansiyel çok yüksek. Bu bölge Türkiye'den yıllık 600 milyon dolar civarında ithalat yapıyor. Etiyopya yılda yüzde 8-9, Cibuti yüzde 6,7 düzeyinde büyüyor. Bölgedeki 200 milyonluk tüketici düşünüldüğünde 600 milyon dolarlık ithalat çok büyük değil. Bu tutarı artırmamız gerekiyor. Biz bunu gelecek yıllarda kolaylıkla 2 milyar dolar düzeyine çıkarabileceğimize inanıyoruz."

"Türk ürünleri 200 milyon tüketiciye ulaşacak"

Cibuti'de Türkiye için tahsis edilen serbest bölge alanına ilişkin bilgi veren Abdillahi, küresel dünyada iş yapma şekillerinin değiştiğine işaret etti.

Serbest bölgelerin tüketicilere daha yakın olma imkanı tanıdığını dile getiren Abdillahi, "Eğer bir Türk Ekonomi Bölgesi kurarsak Türkiye ham madde, endüstriyel tarım ürünleri, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ürünleri buraya kolaylıkla ihraç edebilir. Bu, iş yapma şeklini değiştirecek ve en az 200 milyon tüketiciye Türk ürünlerinin çok kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak." dedi.

Abdillahi, Türkiye ve Cibuti'nin bu konu üzerinde çalıştıklarını, kurulacak serbest bölgenin yatırımcılar açısından çok büyük bir fırsat yaratacağını ifade etti.

Serbest bölge için ihtiyaç duyulan lojistik ve altyapının hazır olduğunu anlatan Abdillahi, "Yüksek verimli limanlarımız var. Afrika'da ender bulunan demiryolu ve elektrik hatlarını sağladık. Otoyollar yapıyoruz ve Türkiye için limanın yanına 5 milyon metrekarelik bir alanı serbest bölge için tahsis ettik. Bununla ilgili kanun Cibuti Devlet Başkanı tarafından Kasım 2015'te imzalandı." diye konuştu.

"Yatırımcıları çekmek için tedbirler aldık"

Serbest bölgenin ticari ilişkilere sağlayacağı katkıya vurgu yapan Abdillahi, iki ülke arasındaki ticarette iyi bir ivme yakalandığını ve bu ivmenin serbest bölgeyle daha da artacağından emin olduğunu belirtti.

Bölgenin ekonomik olarak çok büyük ve istikrarlı olduğunu dile getiren Abdillahi, "Örneğin Etiyopya, Afrika'nın en büyük ve nüfus olarak en kalabalık ülkelerinden biri. Bu ülkede birçok Türk girişimcinin yatırımı var. Türk firmalarının Etiyopya'da 3 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor." ifadesini kullandı.

Abdillahi, yatırımcıları ülkesine çekmek için gerekli tüm tedbirleri alarak yatırım yollarını açtıklarını kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER