İ̇STANBUL
İstanbul'da düzenlenen "Türkiye ve Deniz İpek Yolu Çalıştayı"nda Türkiye'nin kıyısı olduğu denizler, limanlar, denizcilik şirketleri ve yatırım kapasiteyle Deniz İpek Yolu üzerindeki rolü konuşuldu.
"Türkiye ve Deniz İpek Yolu Çalıştayı", Koç Üni̇versi̇tesi̇ Deni̇zci̇li̇k Forumu (KÜDENFOR) ev sahi̇pli̇ği̇nde, Çi̇n/Huaqi̇ao Üni̇versi̇tesi̇, Dış Ekonomi̇k İli̇şki̇ler Kurulu (DEİK) ve Koç Üni̇versi̇tesi̇ Asya Merkezi̇ (KUASIA) i̇ş bi̇rli̇ği̇ i̇le İstanbul'da gerçekleştirildi.
DEİK'ten yapılan yazılı açıklama ile çalıştayın basın bildirisi kamuoyu ile paylaşılırken, çalıştay kapsamında 14-15 Mayıs tarihlerinde Çin'in başkenti Pekin'de 65 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek "İpek Yolu Zirvesi" öncesi, Türkiye'nin kıyısı olduğu denizler, limanlar, denizcilik şirketleri ve yatırım kapasiteyle Deniz İpek Yolu üzerindeki rolü masaya yatırıldı.
"Deniz İpek Yolu" ile Türkiye-Çin ilişkilerinin geliştirilmasine...
Verilen bilgiye göre, Türkiye'nin Deniz İpek Yolu güzergahı üzerinde etkin yer almasına ve Türk- Çin ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik durum tespiti ile yol haritaları, konunun uzmanları tarafından tartışıldı. Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve Filipinler'den katılan akademisyen uzmanlar ile Türk akademisyenler, fikir insanları ve iş adamları iki ayrı panelde icra edilen 11 ayrı sunum ile Deniz İpek Yolunun kapsamlı analizini ve söz konusu girişimin her kapsamda Türk-Çin ilişkilerine etkilerini değerlendirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı Türkiye ve Asya-Pasifik arasında ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaştığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan ve Çin ziyaretlerinin karşılıklı ilişkilere olumlu yansıyacağını ifade etti.
Çalıştay kapsamında KÜDENFOR ile Huaqiao Üniversitesi ve Deniz İpek Yolu Enstitüsü (MSRI) arasında "’Deniz İpek Yolu ve Denizcilik Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası" imzalanırken, düzenlenen panellerde limanların durumu, Türkiye'nin girişimi olarak başlatılan "Orta Koridor"un deniz İpek Yolu'na entegrasyonu gibi konular ele alındı.