YTB ve Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğiyle 13 ülkeden 45 temsilcinin katılımıyla düzenlenen "Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması" başladı.
Burada konuşan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Avrupa ve ABD'nin gittikçe korkularına teslim olduğuna, dünyada ırkçılık ve İslam karşıtlığının arttığına dikkati çekerek sıkıntıların temelinde tarafların birbirini yeterince tanımamalarının olduğunu söyledi.
Bülbül, YTB olarak bu korkuları azaltmak amacıyla pek çok faaliyet yaptıklarını dile getirdi. YTB’nin faaliyet gösterdiği bölge ve alanlarda entelektüel iş birliğinin sağlanması için bölgesel düşünce kuruluşlarıyla buluşmalar düzenlediğini belirten Bülbül, bugüne kadar Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika düşünce kuruluşlarıyla bir araya gelindiğini kaydetti.
Kudret Bülbül, etkinlikten beklentilerinin düşünce kuruluşları arasında daha fazla tanışma, tecrübe paylaşımı ve ortak geleceğe katkılar sunmak olduğunu söyleyerek "Eminim, Avrasya’dan gelen düşünce kuruluşlarından öğreneceğimiz çok önemli yeni bilgiler, fikirler, bakış açıları söz konusu olacaktır." diye konuştu.
Türkiye ve Avrasya arasında çok köklü ve tarihi ilişkiler bulunduğunu vurgulayan Bülbül, "Avrasya ülkeleri arasında daha fazla tanışma ve tecrübe paylaşımı yapılarak ortak geleceğe katkı sunmayı amaçlıyoruz." dedi.
YTB'nin, Avrupa ve ABD'deki yaklaşık 10 milyon Türk vatandaşına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Bülbül, Avrasya ülkelerinin sivil toplum örgütlerinin de Türkiye'den bir sivil toplum örgütüyle bu faaliyetlere başvurabileceğini kaydetti.
Bülbül, Avrasya ülkelerinin kamu kurum ve düşünce kuruluşlarının Türkiye'deki ortaklarıyla yürüteceği faaliyetlere YTB'nin destek olabileceğini de söyledi.
YTB'nin uluslararası öğrencilere yönelik çalışmaları kapsamında sağladığı "Türkiye Bursları"na geçen yıl 180'e yakın ülkeden yaklaşık 120 bin başvuru yapıldığını ve 5 bin öğrenciye burs verildiğini anımsatan Bülbül, Avrasya ülkelerinden gelen katılımcılara, "Ülkelerinizde Türkiye'de okumak isteyen öğrenciler söz konusu olursa bize yönlendirebilirsiniz." dedi.
"İnsani ve kültürel bağlarımız önemli"
Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek de Avrasya'da kalıcı barışın ve istikrarın sürdürülmesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyleyerek "Bunun nedeni sadece bölgenin jeostratejik konumu değil, aynı zamanda bölgeyle ortak tarihi mirasımız, yakın insani ve kültürel bağlarımızdır." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, Avrasya'yı farklı toplum ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir bölge olarak görmek istediğini belirten Şimşek, "Türkiye, bu nedenle ülkelerin bağımsızlıkları temelinde şekillenen ve ekonomik açıdan karşılıklı yararın önem arz ettiği iş birliği çerçevesinde ilişkilerini geliştirmeye önem vermektedir." diye konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal da bütün ülkelerle ekonomik, siyasi, kültürel iş birliğinin geliştirilmesini önemsediklerini vurgulayarak bu tür organizasyonların siyaset üstü bir kurum tarafından yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması" 24 Kasım'a kadar sürecek. Etkinlik çerçevesinde "Avrasya Ekonomik Birliği: Yaşanan Tecrübeler ve Bölge Ülkeleri için Sorunlar", "Avrasya Bölgesinde Ulaşım Koridorları: Sorunlar ve Fırsatlar", "Avrasya ve Uluslararası Aktörler: Yeni Jeopolitik ve Jeoekonomik Dinamikler", "Uluslararası Enerji Politikası bağlamında Türkiye ve Avrasya" ile "Avrasya’da Güvenlik ve İstikrarı Sağlamada Olası Güçlükler: Temel Bölgesel Sorunlar" başlıklı oturumlar düzenlenecek.
dikGAZETE.com