Dünya

'Türkiye-Ürdün iş birliği kopmadan devam edecek'

Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Adayele "İki ülkenin yöneticileri iş birliği seviyesini artırmak için çaba sarf ediyor. İki ülke arasındaki asker, ordu ya da başbakanlar seviyesindeki ziyaretler kopmadı, kopmadan devam edecek" dedi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye-Ürdün iş birliği kopmadan devam edecek'
15-01-2017 19:37

ANKARA - NASSER HAJJAJ

Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Emced el Adayele, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ile göç, mülteci ve terörle mücadele konularını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ve Ürdün'ün diplomatik ilişkilerinin 70'inci yıl dönümünün kutlandığını, güçlü ve seçkin bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Adayele, "70 yıldan beri köklü, güven ve karşılıklı saygı ilkeleri üzerine kurulu olan ilişkiler hala güçlü bağlara sahip." ifadesini kullandı.

İki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel iş birliği alanlarını da değerlendiren Adayele, "Siyasi düzeyde bölgesel çekişmelerden kaynaklanan ve doğrudan iki ülkeyi de etkileyen tehlikelere karşı istişare ve koordinasyon halinde çalışmalarımız sürüyor. İki ülke de bölgedeki krizlere özellikle Suriye'de uluslararası ve bölgesel çapta siyasi çözüm arayışlarına destek sağlıyor. Türkiye, Ürdün ve Lübnan olarak da Suriyeli sığınmacıların büyük kısmına ev sahipliği yaparak bu yükü kaldırıyoruz." diye konuştu.

Türkiye-Ürdün ilişkilerinin birbirine güçlü kardeşlik bağı ile bağlı, iki kardeş ülke halkının isteklerine hizmet eden bir gelecek vadettiğini vurgulayan Adayele, "İki ülkenin yöneticileri, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki iş birliği seviyesini artırmak için çaba sarf ediyor. İki ülke arasındaki asker, ordu ya da başbakanlar seviyesindeki ziyaretler kopmadı, kopmadan devam edecek. Yakın zamanda Ürdün Başbakanı Türkiye’yi ziyaret edecek." diye konuştu.

"Uluslararası toplum taahhütlerini elle tutulur bir gerçeğe dönüştürsün"

Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türkiye ve Ürdün'ün uluslararası düzeyde yeterli destek görüp görmediği yönündeki soruyu da yanıtlayan Adayele, iki ülkenin en çok Suriyeli sığınmacıyı misafir ettiğini vurguladı.

Adayele, şöyle devam etti:

"Ürdün'deki sığınmacıların sayısı bir milyon 400 bine ulaştı. Bu da Ürdün nüfusunun beşte birini oluşturuyor. Ürdün, bütçesinin dörtte birini bu sığınmacıların ikamet masraflarını karşılamak, sağlık, eğitim hizmeti sunmak ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için harcıyor. Sığınmacıların yüzde 90'ı kamp dışında yaşıyor. Hükümetin sığınmacılar için harcadığı miktar 8 milyar dolara ulaştı. Bu süre zarfında Ürdün'ün aldığı yardım, harcadığı miktarın yüzde 35'ini geçmedi. Uluslararası toplumdan Türkiye ve Ürdün'e destek için harekete geçmesini ve Londra'da mültecileri misafir eden ülkelere destek için düzenlenen Londra konferansında verilen sözler başta olmak üzere, ülkelerin yardım taahhütlerini elle tutulur bir gerçeğe dönüştürmesini istiyoruz. Biz bütün dünya adına bu yükü ve sorumluluğu üstleniyoruz."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER