Genel

Türkiye tarihinin en büyük akaryakıt kaçakçılığı operasyonu

Tekirdağ ve İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda, Türkiye'de bir defada en fazla miktarda ele geçirilen kaçak akaryakıt olarak kayıtlara geçen, piyasa değeri yaklaşık 10 milyon avro olan, 1 milyon 525 bin 915 litre biyodizel akaryakıt ele geçirildi.

Türkiye tarihinin en büyük akaryakıt kaçakçılığı operasyonu
31-10-2019 11:53

TEKÄ°RDAÄž(AA) - TekirdaÄŸ ve Ä°stanbul'da düzenlenen operasyonlarda, Türkiye'de bir defada en fazla miktarda ele geçirilen kaçak akaryakıt olarak kayıtlara geçen, piyasa deÄŸeri yaklaşık 10 milyon avro olan, 1 milyon 525 bin 915 litre biyodizel akaryakıt ele geçirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Küçükçekmece Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı koordinesinde, Ä°stanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸünün yürüttüÄŸü soruÅŸturma kapsamında, Arnavutköy, BaÅŸakÅŸehir, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinde kayıt dışı toplanan bitkisel atık yaÄŸların iÅŸlenerek biyodizel yakıt haline getirildiÄŸi belirlendi.

Kontrolsüz üretilen yakıtların araçların bozulmasına neden olması, ayrıca devletin vergi kaybına uÄŸratıldığının anlaşılması üzerine, ÅŸüpheliler 4 ay teknik ve fiziki takibe alındı.

Atık yağlara alkol ve kostik karıştırmışlar

Çalışma kapsamında, Ä°stanbul'da toplanan atık yaÄŸların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iÅŸleme lisansı bulunmayan bir kimya ÅŸirketi tarafından alındığı anlaşıldı.

TekirdaÄŸ'ın SüleymanpaÅŸa ilçesinde faaliyet gösteren kimya ÅŸirketinin piyasadan toplanan bitkisel atık yaÄŸlara alkol ve kostik karıştırıp ısıtarak iÅŸleme tabi tuttuÄŸu ve bu suretle illegal dizel motorlu araçlarda akaryakıt olarak kullanılan motorin ile benzer özellikte biyodizel yakıt imalatı yaptığı ve bunların bir kısmını Malkara ilçesinde baÅŸka bir tesiste depoladıkları tespit edildi.

Kimya ÅŸirketinin imal ettiÄŸi biyodizel akaryakıtı TekirdaÄŸ Limanı'na gelecek Malta bandıralı bir tanker gemi ile Ä°spanya'ya, gümrük beyannamesinde yanıltıcı ibareler kullanarak sevkiyat yapacağının anlaşılması üzerine, 19 Eylül'de, Ä°stanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü ekipleri ve TekirdaÄŸ KOM Åžube MüdürlüÄŸü ekiplerince ortak operasyon düzenlendi.

Piyasa deÄŸeri 10 milyon avro

Sevkiyatın baÅŸladığı saatlerde güzergahtaki tır, kamyon ve üretim tesislerine 40 ekibin katılımıyla düzenlenen eÅŸ zamanlı operasyonda, miktarı rekor olarak kayıtlara geçen, piyasa deÄŸeri yaklaşık 10 milyon avro olan, bir milyon 525 bin 915 litre kaçak biyodizel akaryakıt ile tanker ve tesislere el konuldu.

Bu sayede devletin vergi kaybının önüne geçilmiÅŸ oldu.

TÜBÄ°TAK, biyodizel olduÄŸunu tespit etti

Türkiye'de bir defada en fazla miktarda ele geçirilen kaçak akaryakıtın TÜBÄ°TAK tarafından yapılan analizinde, biyodizel olduÄŸu tespit edildi.

EPDK lisansı olmadan gerçek dışı beyanla yurt dışına akaryakıt ihraç etmeye çalışan kimya tesisi sahibi ve çalışanları Ä°smail A.(48), Hasan A. (47), Tufan A. (41), Fatih A. (24), Cuma A. (31), Mustafa Y. (46), Murat Ö. (44), Murat K. (48), Cengiz Celal K. (52), Atilla Mehmet K. (57), Hakan H. (42) ve Semra Ö. (42), 29 Ekim'de düzenlenen ÅŸafak operasyonuyla, 5607 sayılı Kanun'a muhalefet (Akaryakıt kaçakçılığı) suçundan gözaltına alındı.

Åžüphelilerin emniyetteki iÅŸlemleri sürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER