Özel Haber

Türkiye, Rusya'dan mısır alımını Mayıs ayında rekor seviyeye çıkardı

Türkiye’nin, Rusya'dan mısır alımını mayıs ayında rekor seviyeye çıkardığı kaydedildi

Türkiye, Rusya'dan mısır alımını Mayıs ayında rekor seviyeye çıkardı
04-07-2024 15:22

MOSKOVA - ÖZEL

Türkiye, Rusya'dan mısır alımını mayıs ayında rekor seviyeye çıkardı.

Konuyla ilgili haber Rus resmi Ria Novosti haber ajansında yer aldı.

Karşılıklı ticaret verilerine atıfta bulunan ajansa göre, buğday ithalatına geçici bir yasak getirilmesinin arifesinde Türkiye, Rusya'dan diğer tahıl türlerinin alımlarını keskin bir şekilde artırdı: Mayıs ayında, Nisan ayına kıyasla darı arzı üç katına çıktı ve mısır iki katına çıkarak önceki Mayıs ayından bu yana rekor seviyeye ulaştı.

Ria Novosti, "Türkiye, yerel üreticileri düşük buğday fiyatlarından etkilenmekten korumak için 21 Haziran'dan 15 Ekim'e kadar buğday ithalatını askıya almayı planlıyor. Türkiye, mayıs ayında Rusya'dan toplamda 843 bin ton tahıl satın aldı; bu miktarın büyük kısmı (yüzde 68 veya 569 bin ton) buğdaydı. Aynı zamanda, Nisan ayıyla karşılaştırıldığında arzlar neredeyse hiç değişmedi ve yalnızca yüzde 4 azaldı." dedi.

Habere göre, "İkinci en popüler sebze ürünü mısırdı; tüm arzın neredeyse üçte birini (267,4 bin ton) oluşturuyordu ve ay içinde ithalat hacmi hemen iki katına çıktı. Arpa, arzın yüzde 1'inden azını (5 bin ton) oluşturuyordu -bir ay önce- Türkiye bunu satın almamıştı."

İthalat hacimleri açısından dördüncü sırada darı (1 bin ton) yer alıyor ve bu da oldukça dikkat çekici olumlu dinamikler gösteriyor: hacimler ay içinde hemen üç katına çıktı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER