Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli çözümlerle karşılanması ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulması için çalışmalar yürüten SAHA İstanbul, savunma sanayisinde ürün ve kabiliyetlerin tanıtılması için sanal fuar uygulamasını hayata geçiriyor.
Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle fuarların iptal edildiği bu ortamda, savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren 493 firma ve 16 üniversitesinin ürün ve kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla sanal fuar uygulamasından yararlanacak.
Milli Teknoloji Hamlesi'ne en büyük desteği veren SAHA İstanbul'un 4-7 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenleyeceği SAHA EXPO fuarı ile koordineli gerçekleştirilecek SAHA EXPO sanal fuarı, kümelenme üyesi ASELSAN iştiraki BİTES tarafından geliştirilen XperEXPO uygulaması ile gerçekleştirilecek.
Türkiye'de ilk sanal savunma fuarı
Türk savunma sanayi ürünlerinin tanıtımının yapılacağı SAHA EXPO sanal fuarı, 7/24 ziyaret edilebilecek. Sanal fuarda, başta Akıncı TİHA, Bayraktar TB2, Anka, Altay Tankı, Atak Helikopteri, zırhlı araçlar ve füze sistemleri olmak üzere savunma sanayisinde yüzlerce firmanın ürünlerini ve geliştirdikleri sistemleri incelemek ve detaylı şekilde bilgi almak mümkün olacak.
Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek sanal savunma fuarının küresel bir marka olması da hedefleniyor.
Yerli ve milli imkanlarla, Türk mühendisler tarafından geliştirilen uygulama, firmaların tüm ürünlerinin ve vizyonunun interaktif bir deneyimle sergilenmesine olanak tanıyor. Uygulama hem ziyaretçilere hem de firmalara birçok farklı avantaj sağlayacak.
Yapay zeka destekli stant görevlileri
Sanal fuar uygulamasında gerçek fuarlarda mümkün olmayan demo gösterisi de yapılabilecek. Artırılmış gerçeklik gözlüğü takan firma yetkilisi, ofis ya da test alanında ürünün nasıl çalıştığını uygulamalı olarak anlatacak. Bu görüntü video konferans uygulaması ile ziyaretçinin bilgisayarına ulaştırılacak.
SAHA EXPO'ya ilerleyen dönemde yapay zeka destekli stant görevlileri de eklenecek. Ziyaretçilerin temel soruları bu yöntemle yanıtlanırken, detaylı bilgi ihtiyacı için uzman kişilere yönlendirme yapılacak. Fuara ilişkin tüm veriler ve içerik güvenli şekilde, Türkiye'deki altyapılar üzerinde tutulacak.
Ülke ve şehir değiştirmeye son
Dünyanın birçok ülkesinde farklı şehirlerde yapılan fuarlara katılmak için kilometre hesabı yapmak SAHA EXPO ile geçmişte kalacak.
Sanal olarak düzenlenecek SAHA EXPO kullanıcılara ve firmalara hem zamandan hem de paradan tasarruf imkanı sağlayacak. Böylece uzun yolculukların firmalara yüklediği ürünleri taşımanın zorlukları ve zahmetleri ortadan kalkacak. 3 boyutlu modelleme ve interaktif animasyonlar ile birebir yansıtılan ürünleri kullanıcılar en gerçekçi haliyle SAHA EXPO’da tecrübe edebilecek.
Kullanıcıya özel sanal tur
2018 yılında düzenlenen fuara göre, 3 yeni salonda 4 kat daha büyük alanda düzenlenecek SAHA EXPO sanal fuarında, kullanıcılara özel bir sanal tur imkanı sunulacak.
300’ün üzerinde savunma havacılık ve uzay sanayi firmasının katılacağı sanal fuarda ayrıca ABD, Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Rusya, Ukrayna ve Uzakdoğu ülkelerinden katılacak yüzlerce alım heyeti ile sanal ortamda yapılacak binlerce B2B görüşmeyle sektörün gelişimine yön verilecek.
Ziyaretçiler fuar alanının kapısından itibaren fuara katılan tüm firmaları ve ürünleri gerçekten farksız bir şekilde inceleyebilecek ve istenilen yön, kat ya da firmaya gitmek tamamen kullanıcının tercihine göre belirlenecek.
Uygulamayla, SAHA EXPO sanal fuarını ziyaret edenler, firmaların stantlarına ulaşma, tüm ürünlerini inceleme, kataloglarını görme gibi imkanları elde edecek. Kullanıcılar ayrıca canlı yardıma bağlanarak tüm sorularına cevap alabilme şansı da yakalayabilecek.
Yüz yüze iletişim ihtiyacını "BizBize" karşılayacak
SAHA EXPO sanal fuarında yüz yüze iletişim fuar ziyaretçileri ve firma yetkilileri arasında BizBize uygulamasıyla sağlanacak. SAHA İstanbul üyesi BİTES tarafından geliştirilen BizBize uygulaması fuar sırasında karşılıklı iletişim eksikliğini kullanıcılara hissettirmeyecek. Tek bir tık ile kullanıcı istediği firmanın yetkilisine bağlanıp eş zamanlı olarak sorularına yanıt alabilecek ya da yetkili tarafından istediği konu hakkında bilgilendirilecek.
Tarayıcı üzerinden online olarak kullanılacak uygulamayla SAHA EXPO sanal fuarı dünyanın her yerinden kullanıcılara açık olacak. Klasik fuarların aksine SAHA EXPO'da kullanıcı ve firma sınırı olmayacak. Sistem, sınırsız kullanıcıya fuara ulaşma imkanı sağlayacak.
Tüm platformlardan kullanılabilecek uygulamayla kullanıcılara cihaz özgürlüğü de tanıyan SAHA EXPO, mobil uyumlu özelliğiyle de dikkati çekiyor. Online bağlantının olduğu her yerden rahat bir şekilde sisteme girip istenilen fuar gezilebilecek.
SAHA EXPO sanal fuar uygulamasının bünyesinde, anket, analizler ve raporlama, farklı dil desteği, sosyal medya hesaplarıyla entegrasyon gibi özellikler olacak.
Hangi kullanıcının, hangi firmanın standını kaç kere ziyaret ettiği, ne kadar süre kaldığı, dosya indirip indirmediği gibi bilgilere de uygulamadan erişilebilecek. Böylece katılımcı firmalar da yapılan analizlere göre hedef kitlesine daha rahat ulaşabilecek ve etkileşim kurabilecek. Ayrıca ziyaretçiler de firmaların insan kaynakları uzmanlarıyla temas kurup iş ve staj başvurusunda bulunabilecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Bakanlık olarak 2003 yılında "Hava yolu halkın yolu olacak" hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.
Bu kapsamda hayata geçirdikleri sivil havacılık politikalarıyla havacılık sektörünü serbestleştirdiklerini ve rekabet ortamı oluşmasını sağladıklarını belirten Karaismailoğlu, oluşan bu rekabet ortamının itici gücünün sivil havacılık sektörünü çok daha hızlı bir büyüme sürecine ittiğini kaydetti.
Karaismailoğlu, 2003 yılında 36 milyon olan yolcu sayısının bu büyümenin etkisiyle 2019 yılında yaklaşık 210 milyona ulaştığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"50 ülkede 60 noktaya yapılan dış hat seferleri, 126 ülkede 326'ya yükseldi. Bu rakamların hızla atışı, İstanbul Havalimanı gibi 150 havayolu şirketine ve 350'nin üzerinde destinasyona uçuş imkanı sağlayacak ve bu kapasitesiyle Türkiye'yi uluslararası hub (aktarma) merkezi yapacak bir havalimanına olan ihtiyacı ortaya çıkardı.
İstanbul Havalimanı, tüm etapları tamamlandığında sadece ülkemizin değil, bölgenin tüm ihtiyacını karşılayacak."
"3. pist 4F kategorisinde"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 3. pistin açılışının gerçekleştirildiğini anımsatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"3. pistimiz 3 bin 60 metre uzunluğunda, 45 metre gövde ve her iki kısımda 15'şer metre kaplamalı banket genişliğine sahiptir ve toplam kaplamalı kısım banketler dahil 75 metredir.
Yani bu özellikleriyle, en büyük yolcu uçaklarının iniş ve kalkışına imkan tanıyan 4F kategorisindedir ayrıca pistin güney kısmında, soğuk hava koşullarında hava trafiğini sağlamak amacıyla ve uçağın buzlanmasını önlemek için 'de-icing' apronu bulunmaktadır.
Bu alanda en büyük yolcu uçaklarına, 'de-icing' hizmeti de sağlayabilmektedir ve havacılıkta CAT-III olarak adlandırılan en zorlu hava koşullarında iniş ve kalkışa olanak sağlayacak elektrik ve elektronik seyrüsefer sistemlerine de sahiptir."
Karaismailoğlu, faaliyete geçen yeni pistin "kar-kış" demeden dünyanın en büyük yolcu uçakları da dahil tüm uçaklara hizmet verebileceğini anlatarak, "3. pistin hizmete girdiği tarih itibarıyla ilk 3 aylık sürede saatlik toplam 100 iniş-kalkış, sonraki 3 aylık dönemde saatlik toplam 105 iniş-kalkış, takip eden 6 aylık dönemde ise saatlik toplam 110 iniş-kalkış kapasitesi olmasını planlanmaktayız.
Uçuş trafiğindeki duruma göre bu dönem sonunda olabilecek saatlik kapasite artışını da ayrıca değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.
"Dış hat uçuşlar için 92 ülkeyle iş birliğimiz devam ediyor"
Normalleşme süreci kapsamında 1 Haziran'da 6 havalimanında tekrardan başlatılan iç hat uçuşlarıyla seyahatleri için havayolunu tercih eden yolcuların sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"O günden bu yana 47 havalimanımız daha salgına karşı önlemlerini aldı ve şu an 53 havalimanımız güvenli bir şekilde vatandaşımıza hizmet vermeye başladı. 15 Haziran'da 9 ülkede, 15 noktaya dış hat uçuşlarımız başladı.
Salgının başladığını günden itibaren etkili önlemlerin büyük bir titizlikle uygulandığı havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak sayımız, iç hatlarda 14 bin 693, dış hatlarda ise 3 bin 872 olmak üzere toplamda 18 bin 565 oldu ve yaklaşık 1,5 milyon yolcu hava yolunu kullandı.
Bu sayının şu anda salgın nedeniyle uçulmayan dış hat uçuş noktalarının süreç içerisinde yeniden açılmasıyla çok daha hızlı artacağına inanıyoruz. Dış hat uçuşlar için 92 ülkeyle işbirliğimiz devam ediyor.
Kuruluşlar ve muhatap ülkelerle uçuşların emniyetli bir şekilde yapılması noktasında görüşüyoruz."
"5G uygulamasını yolcularımızın kullanımına sunacağız"
Karaismailoğlu, 5G sinyali konusuna da değinerek, "Havalimanımızda sunulacak 5G sinyali konusunda ise çalışmalarımızda çok önemli aşamalar katettik. Ülkemizde faaliyet gösteren 3 operatörün de 5G test çalışmaları tamamlandı.
Terminal geliş ve gidiş katında kurulacak 5G antenlerinin kablolama işlemleri bitirildi ve merkezi donanımların kurulumları yapıldı. Operatörlerin ticari lisansları aktif olduğunda, terminal geliş ve gidiş katında 5G uygulamasını yolcularımızın kullanımına sunacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'de uluslararası standartlarda hizmet veren sağlık kuruluşumuz bulunuyor"
Dünyada sağlık turizminin son 10 yılda diğer yıllara oranla çok daha büyük bir hızla geliştiğini belirten Karaismailoğlu, sadece tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısının 10 milyonu aştığını ve sağlık turizminin ülke ekonomilerinde çok önemli bir yer almaya başladığını kaydetti.
Karaismailoğlu, tatil ve eğlence amaçlı gelen turistler kişi başı ortalama 650-1000 dolar harcama yaparken, sağlık talebiyle gelen hastaların harcamasının 6 bin-9 bin dolar olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu rakamlar sağlık turizminin ülkemiz için önemini ortaya koymaktadır ve ülkemizde bu kapsamda büyük yatırımlar hayata geçirilmektedir. Bugün Türkiye'de uluslararası standartlarda hizmet veren sağlık kuruluşumuz bulunuyor.
Özel hastanelerin yanı sıra üniversite ve kamu hastanelerinde de sağlık turizmi altyapısını güçlendirmek için birçok çalışma başladı. Bugün hızla faaliyete alınan şehir hastanelerini, sağlık turizmini güçlendiren büyük yatırımlar olarak görüyoruz."
Uluslararası hasta sayısı bakımından sırasıyla ilk 5 ülkenin ABD, Almanya, Tayland, Hindistan ve Türkiye olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"Sınır ötesi hasta sayısı, çok ciddi oranlarla artmaktadır. 2010 yılında Türkiye'ye gelen hasta sayısı 110 bin iken bu sayı 2019'da 1 milyon 87 bin oldu. Yani uluslararası hasta sayımız neredeyse 10 kat arttı ve 10 milyar doların üzerinde ciro elde ettik.
Bu rakamların daha da yukarı çekilmesi için dev yatırımlara sahibiz ve kısa vadede uluslararası hasta sayımızı 2'ye katlamayı hedefliyoruz.
Ayrıca ülkemizin yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede gösterdiği başarı, dünya geneli ile kıyasladığımızda erken alınan tedbirler ve süreç yönetimiyle birlikte hasta sayımızdaki hızlı düşüş, iyileşip taburcu olan hastalarımızın çokluğu ve kendimize fazlasıyla yetmenin yanı sıra diğer ülkelere de yardım eli uzatmamız, tüm dünyanın takdirini topladı ve sağlık alanında ne kadar ileri seviyelerde olduğumuzu ispatladı.
Salgın sürecinde ortaya koyduğumuz olumlu tablo ilerleyen süreçte sınır ötesi hasta sayımızın daha da hızla artmasını sağlayacaktır. Bu artışla birlikte hava yolu yolcu sayısında çok ciddi artışlar yaşayacağımızı öngörüyoruz ve bu artışa tüm altyapımızla hazırız."
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com