Gündem

Türkiye’nin ilk korkuluk oyuk festivali

Yaşları 18-75 arasında değişen köylü kadınlar, kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırmak için Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Korkuluk festivaline hazırlanıyor.

Türkiye’nin ilk korkuluk oyuk festivali
03-05-2016 14:09

İzmir’in Urla ilçesindeki Barbaros köyü, kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerleri canlandırmayı hedefleyerek, sıra dışı bir festival hazırlığına girdi. Yaşları 18-75 arasında değişen Barbaroslu köylüler, köylerin genel olarak kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini korumak istediklerini göstermek için korkuluk, kendi deyimleri ile Oyuk festivali gerçekleştirecek. 3-4-5 Haziran’da Urla’nın Barbaros köyünde düzenlenecek olan Oyuk festivali, hem Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olmasıyla hem de tarımsal kalkınma için örnek teşkil etmesiyle dikkat çekiyor.

“KÜTÜPHANEDE BULUŞUP SEKİZ SAAT ÇALIŞIYORLAR“

“Gülümseyin Barbaros’tasınız” sloganıyla yola çıkan Barbaroslu köylüler, A’dan Z’ye tüm hazırlıkları bizzat kendileri yürütüyor. Bunun için her gün Barbaros Kütüphanesinde buluşan köylü kadınlar, günün 8 saati korkuluk yapıyor. Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneğinin desteklediği festivale 5 bin kişinin üzerinde katılım beklediklerini ifade eden Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, herkesi gülümsemek ve kültürel değerlere sahip çıkmak için Barbaros’a beklediklerini dile getirdi.

“YERLİ HALKI KALKINDIRARAK KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEYECEĞİZ”

Köylerin kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırmayı hedeflediklerini belirten Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, ilk Temalı Festival özelliği taşıyan Oyuk Festivali ile 3-4-5 Haziran’da tüm dikkatlerin Barbaros köyüne çevrileceğini belirterek, Yöresel adı “oyuk” olan ve tarlaları korumak amacıyla kullanılan korkuluğu festivalin simgesi olarak belirlediklerini anlatan Küçükkayalar, "Böylece etkinliğin adı Barbaros Oyuk Festivali olarak anılıyor. 

Simgeye yüklediğimiz anlam, ürünü korumanın ötesinde gelenekleri, çevreyi ve kültürel değerleri korumaktır. Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler ve düzenlenecek yarışmalar ile kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros’u markalaştırmayı amaçlıyoruz. Dolayısı ile yerli halkın kalkınarak, köyden kente göçün durdurulması ve genç nüfusun geri dönmesini de hedeflemekteyiz” dedi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKLER CANLANACAK

Tarımsal kalkınmayı sağlayarak diğer köylere örnek olabileceklerini dile getiren Küçükkayalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi, toprağımızı, el becerilerimizi hatırlayalım dedik. Katılımcılar da köyümüzün sokaklarında dolaşırken eski anılarından bir parça görecek, sanata ve toprağa verdiğimiz emeğe tanıklık edecek, kulağa gelen o tatlı melodilerle gülümseyecekler. Kısaca, bu temayı ve bakışı tüm Türkiye’ye yayarsak, ülkede köy yaşamına dikkat çekmiş ve tarımsal kalkınmayı sağlamış oluruz. Festivalin sürdürülebilir olması öncelikli stratejimiz olduğundan, düzenlenen her festivalin kalkındırmaya yönelik kalıcı iz bırakmasına da özen göstermeyi hedefliyoruz.”

FESTİVALDE NELER VAR?

Barbaros Oyuk Festivalinde Barbaroslu Oyuklar ve Konuk Oyuklar kategorilerinde oyuk yarışması düzenlenecek. Köy halkı ile haksız rekabete girmemeleri için profesyonel sanatçıların Konuk Oyuk kategorisinde yarışmaya katılması gerekiyor. Oyuk yarışmasının tek şartı yapılan oyukların Barbaros köyüne bağışlanması gerekiyor.Oyuk yarışmasının yanı sıra Barbaros’un en güzel bahçe ve avlusunun seçileceği Bahçe ve Avlu Yarışması, geleneksel ve yöresel tatları yaşatmak, unutulmaya yüz tutmuş tatları yeniden canlandırmak için Yöresel Tatlar Yemek Yarışması düzenlenecek.

ÇOCUKLARLA OYUKLAR

Köyün çocuk parkına saman, eski giysi gibi korkuluk malzemeleri konularak köye gelecek misafirlerin özellikle çocukların korkuluk yaparak eğlenmesi sağlanacak. Çocuklar yaptıkları korkulukları yanlarında götürebilecekleri gibi, üstlerine adlarını yazıp köye bırakabilecekler. Ayrıca aynı alana korkuluk pinyata yerleştirilecek. Önceden hazırlanmış kostümlü, fotobloktan yapılmış korkulukların yüz kısmı boş bırakılarak isteyenin yüzünü koyarak fotoğraf çekmesi sağlanacak.

BARBAROS SERGİLERLE BEZENECEK

Oyuk festivalinin en renkli etkinliklerinden biri de Kırkyama sergisi olacak. Eski'nin Yamalı Bohçası, Kırkyaması, Kırkparesi; şimdi ise bir sanat haline dönüşerek modernize edilmiş ismiyle patchwork, Barbaroslu kadınların elinde sanata dönüşüyor. Hem Barbaroslu kadınların hem de patchwork ustalarının katılımıyla açılacak olan Kırkyama sergisi festivalin en renkli etkinliklerinden biri olacak.

ÇEYİZ SANDIĞI SERGİSİ

Barbaros köyünün en eski, en temel geleneklerinden olan çeyiz sandıkları festivalde sergilenecek. Kız çocuğu olan her evin vazgeçilmez eşyalarından olan çeyiz sandıkları ve bu sandıklarda saklanan kanaviçeler, tel sarmalar, danteller, oyalar festival boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunulacak

BONSAİ SERGİSİ

Asırlar öncesine dayanan Bonsai sanatı, ağaca duyulan saygının en özel ifadelerinden biridir. Bonsai, insan ile doğanın uyumunu, ahengini ve bir hayat döngüsünü tanımlar. Sabrın ve emeğin ağaca yansımasıdır. Barbaros’ta yaşayan bonsai sanatçısı Ali Karcı’nın binbir emekle yetiştirdiği ağaçlar festival süresince sergilenecek.

AVLU VE KAPI ÖNÜ KONSERLERİ

Köy dinginliğine saygı çerçevesinde, ses düzeni (hoparlör, mikrofon ve herhangi bir elektronik alet) kullanılmadan köy sokaklarında, meydanlarda, kapı önlerinde ve avlularda mini konser verilecek. Sanatçıların çeşitli müzik türlerindeki performansları festival süresince sergilenecek. Festival boyunca resim ve fotoğraf sergileri açılacak, ev yapımı yemeklerin ve el işi ürünlerin satışa sunulacağı stantlar kurulacak. Ayrıca köy meydanında temsili kına gecesi etkinliği düzenlenecek.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER