ANKARA - Zuhal Demirci
Türkiye'nin Güney Amerika diplomasisini kadın büyükelçiler yürütüyor.
Türkiye'den kilometrelerce uzakta, Güney Amerika'da görev yapan üç kadın büyükelçi, Şili, Arjantin ve Küba'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajlarını AA muhabiriyle paylaştı.
Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya, 15 Ekim 2013'ten bu yana görev yaptığı Şili'de, Türkiye gibi köklü tarihe, kültüre ve öneme sahip bir ülkeyi temsil etmekten dolayı büyük bir onur ve gurur duyduğunu dile getirdi.ta düzenlediği birçok davete devlet başkanının annesinin katıldığını aktardı.
Türkiye'nin bugün kadın büyükelçi ve diplomat sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Kaya, Dışişleri Bakanlığında kadın diplomatların sayısının erkeklerin sayısına yaklaşmasının, kadınların büyük fedakarlık göstererek, dirayetli ve özverili çalışmalarının bir sonucu olduğunun altını çizdi.
"Diplomatlık, yaşam tarzı olmasını gerektiren onurlu bir meslek"
Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Meral Barlas da 2016'nın son günlerinde Arjantin'e gelerek, görevine burada başladığını ve Arjantin'in yanı sıra Paraguay ile Uruguay'ın da görev alanına girdiğini anlattı. Barlas, bulunduğu ülkenin Türkiye'den çok uzak olduğunu fakat bölge insanının Türk halkına çok benzer özellikleri olduğuna değinerek, "Gerek iş vesilesiyle gerek iş dışında tanıştığım insanların yaklaşımlarının sıcak ve dostça olduğunu memnuniyetle görüyorum. Ülkemize karşı ön yargılardan uzak, samimi bir ilgi bulunuyor." dedi.
Büyükelçi Barlas, diplomatlığın yaşam tarzı olmasını gerektiren onurlu bir meslek olduğunu ve bu görevi yürüten diplomatların ülkesini temsil ettiğini hiçbir zaman unutmaması gerektiğine dikkati çekti.
"Kadın diplomatlar 'griyi' daha rahat görebiliyor"
Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Berris Ekinci, Küba’daki görevine 1 Aralık 2016'da başladığını ifade ederek, "Türkiye’den, ailemden ve dostlarımdan kilometrelerce uzakta olmanın tabiatıyla çeşitli zorlukları var. Ancak benim şansım, Havana'daki görevime başlamamdan hemen sonra 20 Aralık 2016'da Türk Hava Yollarının (THY) Havana-Karakas seferlerini başlatması oldu. Böylelikle ülkemiz ile Küba arasında doğrudan bir iletim hattı kuruldu." şeklinde konuştu.
Berris Ekinci, kadın diplomatların kararlılıklarını esneklikle daha iyi bağdaştırabilme noktasında "griyi" daha rahat görebildiklerini, diplomaside siyah veya beyazın olmasının güç olduğunu ve muhataplarla ara bir renkte buluşulduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın birçok köşesinde, kadın hakları konusunda mesafe alınması gereken maalesef daha çok uzun bir yol vardır. Günümüzde halen erkek egemen bir toplum gerçeği söz konusudur. Bu bağlamda kadınların birbirlerine yönelik destekleri ve yardımları, kadın-erkek eşitliğine gösterilmesi gereken hassasiyetin her vesileyle gündeme getirilmesi son derece önemlidir. Öte yandan, erkeklerin bu konuda bilinçlendirilmelerinin de kilit önem taşıdığını düşünüyorum."
dikGAZETE.com