Gündem

'Türkiye'nin bölgedeki rolünün artmasından korkuluyor'

Lübnanlı uzmanlar Avrupa'nın Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkma sebebini, Türkiye'nin ekonomisi güçlü modern bir ülke konumundan duyduğu rahatsızlığa bağlıyorlar.

'Türkiye'nin bölgedeki rolünün artmasından korkuluyor'
03-04-2017 19:07

BEYRUT 

Lübnanlı uzmanlar Avrupa'nın Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkma sebebini, Türkiye'nin başarısız bir ülke konumundan ekonomisi güçlü modern bir ülke konumuna gelmesinden duyduğu rahatsızlığa bağlıyorlar.

"Türkiye önemli ve aktif bir coğrafyada"

Lübnanlı milletvekili ve siyaset uzmanı Halid ed-Dahir,  Türkiye'nin geçmiş dönemde IMF'den borç alan ülkeyken bugün borç veren ülke konumuna yükseldiğini ve bu başarının arkasında güçlü bir hükümetin olduğunu belirterek bu durumun Avrupayı rahatsız ettiğini söyledi.

Dahir, "Ülkenin rolünü güçlendirme yönünde sabit ve hızlı adımlarla ilerleyen Türk halkı için hiçbir korku yoktur. Türkiye'nin önemli ve aktif bir coğrafyada bulunduğunu unutmayalım. Bölgedeki rolü ve etkisinin artmasından korkuluyor." dedi.

Türk halkının devletine güvenmesi sebebiyle harcanan çabaların meyve vereceğini dile getiren Dahir, Batılı ülkelerin Türkiye'deki halk oylamasına ilişkin tutumunun "referandumu başarısız kılma" amaçlı bir çaba olduğu ve referandum sonrası taraflar arasındaki krizin sona ereceği değerlendirmesinde bulundu.

"Referandum demokrasiyi olumsuz etkilemez"

Lübnanlı siyaset uzmanı ve yazar Rıdvan es-Seyyid de Avrupa'nın Türkiye'nin güçlü bir sisteme geçmesini istemeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

"Avrupa, Türkiye gibi büyük bir devletin güçlü cumhurbaşkanlığı sistemine geçmesini istemez ama diktatörlüğe dönüşmesinde de sakınca görmez. Ben şahsen Türkiye’de demokrasiyle ilgili korkulacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Çünkü referandum yasalar çerçevesinde icra ediliyor ve dolayısıyla Türkiye’deki demokrasiyi olumsuz etkilemeyecektir."

Seyyid, Batılı ülkelerde bu dönemde pirim yapan İslam karşıtlığının yanı sıra bazı ülkelerde seçimlere gidilmesinin Türkiye ile yaşanan krizi tetiklediğini kaydederek “Avrupa ile Türkiye arasındaki krizin uzun sürmeyeceğine inanıyorum. Referandumun ardından sona erecektir. Ortak çıkarlar her iki tarafın basiretli davranmasını gerekli kılıyor.” dedi.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER