ANKARA - DUYGU YENER
Dünya'nın önde gelen karaciğer nakli otoritelerinden biri olarak kabul edilen ve 50 yıllık mesleki kariyerinde 2 bin 500 nakil gerçekleştiren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, "Organ nakli bugün herkesin bildiği çok iyi bir tedavi şekli. Biz de organ nakli konusunda halkımızı bilgilendirirsek daha iyi sonuçlar alacağız." dedi.
Türkiye'nin "altın neşteri", dünyaca ünlü karaciğer nakli uzmanı ve bugüne kadar yüzlerce cerrah yetiştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi'nin 50'nci yıl etkinlikleri kapsamında bir plaketle ödüllendirildi.
Prof. Dr. Kalayoğlu, 2 bin 500 nakil gerçekleştirdiği 50 yıllık mesleki kariyerinde yaşadıklarına ve aldığı plakete ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Hacettepe Üniversitesi'nin kendisinde çok ayrı bir yeri olduğunu belirten Kalayoğlu, gençliği, olgunluğu ve ihtiyarlığının burada geçtiğini ifade etti.
Birlikte çalıştığı ve eğitim verdiği arkadaşlarını yeniden görmenin kendisini çok mutlu ettiğini anlatan Kalayoğlu, "Beni yetiştiren hocam plaket verdi, insanı ürperten bir anı oldu çok mutluyum." dedi.
Türkiye'yi gezerek genç hekimlere mesleki tecrübelerini aktarıyorHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çocuk cerrahisi alanında ihtisas yaptığını, daha sonra da üniversitesinin kendisini Amerika'ya gönderdiğini ifade eden Kalayoğlu, Amerika'da Pittsburg Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi alanında 4 yıl ihtisas yaptıktan sonra Hacettepe Üniversitesi'ne geri döndüğünü kaydetti.
1977'de profesör unvanını aldıktan sonra yeniden Amerika'ya gittiğini ve organ transplantasyonu konusunda uzmanlık eğitimi aldığını vurgulayan Kalayoğlu, oradaki nakillerle de karaciğer naklini yapan ilk Türk hekim unvanına bahip olduğunu bildirdi.
Amerika'da çalıştığı 15 yıl içinde bin 500 karaciğer nakli gerçekleştirdiğini aktaran Prof. Dr. Kalayoğlu, Türkiye'ye döndükten sonra da nakillere devam ettiğini belirtti.
İki ay önce artık eline neşter almayı bıraktığını ifade eden Kalayoğlu, Türkiye'yi gezerek genç hekimlere mesleki tecrübelerini aktardığını vurguladı.
Ameliyat oldu, ertesi gün nakil yaptıProf. Dr. Kalayoğlu, 50 yıllık meslek hayatında unutamadığı bir olayı ise şöyle anlattı:
"Ameliyathanede yürürken beyin cerrahı arkadaşım beni izliyormuş. Yürüyüşümde normal olmayan bir şey fark etmiş. 'Hocam ayağınıza bakabilir miyim?' dedi. Bazı hareketler yaptırdı. Sonra 'sizi hemen ameliyat etmemiz gerekiyor' dedi. Benim hastam var o sırada ve ameliyatı ben yapıyorum. Sol bacağı giden bir sinir sıkışıklığı varmış. Ameliyatım bittikten sonra hemen ameliyat oldum. O sıkışıklığı mikroskopla giderdiler. Ertesi gün nakil yapmaya devam ettim."
Kalayoğlu, organ naklinde bugün Türkiye'nin dünyada ilk sıralarda yer aldığına, ancak kadavra nakillerinde zorluk yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Bu konuda eğitimleri iyi tamamlayamadık bunu kabul etmek lazım.Yeterince organ bulamıyoruz. Halkımıza organ bağışı ile ilgili daha fazla bilgi vermemiz lazım. Onların bize yardım edebilmeleri için ölen kişilerin organlarını bağışlamaları gerekiyor. Eğitimleri iyi yaptığımız zaman organ naklinde daha çok bağışçı sayısına da ulaşırız. Organ nakli bugün herkesin bildiği çok iyi bir tedavi şeklidir. Biz de organ nakli konusunda halkımızı uyarırsak, daha iyi sonuçlar alacağız."
dikGAZETE.com