Dünya

Türkiye NATO'ya en kapsamlı katkı sunan müttefiklerden biri

Türkiye, NATO'ya üye olduğu 1952'den bu yana imkan, yetenek ve kabiliyetleri ile ittifakın komuta ve kuvvet yapısına en kapsamlı katkı sunan müttefiklerden biri olmaya devam ediyor.

Türkiye NATO'ya en kapsamlı katkı sunan müttefiklerden biri
12-02-2019 21:32

ANKARA - Nazlı Yüzbaşıoğlu

AA muhabiri, 13-14 Şubat'ta Brüksel'de düzenlenecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı vesilesiyle Türkiye'nin ittifaka katkılarını derledi.

NATO liderliğindeki operasyonlara katılan ve ittifaka sunulabilecek ulusal savunma yeteneklerini geliştiren Türkiye, NATO'nun ortak bütçesine en fazla katkı yapan müttefikler arasında. Türkiye, NATO Ortak Fonlarına geçen yıl 89,8 milyon avro katkı sağladı.

Güvenlik sınamaları karşısında kilit ülke Türkiye

Türkiye, kendisini doğrudan hedef alan terör tehdidinin yanı sıra jeostratejik konumu itibarıyla Avrupa- Atlantik coğrafyasında ortaya çıkan güvenlik sınamalarından da doğrudan etkileniyor.

Bu risk ve tehditlerle ulusal imkan ve yetenekleriyle mücadele eden Türkiye, aynı zamanda NATO ile güvenlik ve savunma kabiliyetini de güçlendiriyor, ittifakın içinde kolektif savunma anlayışına katkı sağlıyor.

Türkiye'nin NATO faaliyetlerine katkıları

Türkiye, Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu kapsamında doğu ve güneyde ABD, kuzeyde Almanya, batıda İtalya ile dört "Çerçeve Ülke"den biri.

Bu kapsamda Kabil bölgesinde lider ülke konumunda olan Türkiye ayrıca Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenlik ve işletme sorumluluğunu da üstleniyor.

Türkiye'nin, Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğindeki çok uluslu barış gücü "KFOR" kapsamında bu ülkede birliği var.

NATO şemsiye altındaki faaliyetlere Irak'ta da destek veren Türkiye, ülkede kurulan NATO misyonuna en fazla katkı sağlayan müttefiklerden biri.

Ege ve Karadeniz'de NATO gücü

Karadeniz'de deniz güvenliğinin sağlanması ve korunmasında kıyıdaş ülke olarak asli sorumluluk sahibi olan Türkiye, bölge ülkelerinin katkı ve katılımıyla düzenlenen bölgesel girişimlere liderlik ediyor.

Türkiye, NATO yükümlülükleri kapsamında NATO Daimi Deniz Görev Gücü (SNMG) gruplarının Karadeniz'deki faaliyetlerini de destekliyor.

NATO AWACS uçakları Konya Hava Üssü'nde

DEAŞ ile Mücadele Küresel Koalisyonu kapsamında hava sahasında gerçekleştirilen NATO erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) uçuşlarına havadan yakıt ikmali desteği sağlayan Türkiye, Konya Hava Üssü'nü NATO AWACS uçaklarının kullanımına sundu.

İttifakın doğu Avrupa ülkelerine yönelik güvence tedbirleri kapsamında yapılan NATO AWACS uçuşlarına da havadan yakıt ikmali yapan Türkiye, ayrıca milli AWACS uçaklarıyla da NATO'da yer alıyor.

Füze kalkanının sacayaklarından biri Malatya'da

Türkiye, NATO'nun füze kalkanı projesi kapsamında Romanya, Polonya ve İspanya ile anahtar ülkelerden biri konumunda.

NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasının sacayaklarından birini teşkil eden balistik füze savunması mimarisine Türkiye, Malatya Kürecik'teki AN/TPY-2 radarına ev sahipliği yaparak katkı veriyor.

Türkiye'den NATO'nun komuta ve kuvvet yapısına katkı

NATO'nun komuta ve kuvvet yapısına en kapsamlı katkı sunan müttefiklerden biri olan Türkiye, ittifakın komuta yapısında yer alan NATO Kara Komutanlığına (LANDCOM) İzmir'de ev sahipliği yapıyor.

NATO kuvvet yapısındaki yüksek hazırlık seviyeli dokuz kara kuvveti karargahından biri olan NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordu Karargahı da 3. Kolordu Komutanlığında İstanbul'da bulunuyor.

NATO'nun Ortaklık Siyasası

Türkiye, yeni sınamalara karşılık vermek amacıyla NATO'nun "Ortaklık Siyasası" çerçevesinde, çeşitli ülke ve uluslararası örgütlerle kurulan ortaklık mekanizmalarına da destek veriyor, birçok proje ve girişimde lider ülke rolü üstleniyor.

Bu kapsamda Türkiye, halihazırda devam eden 20 NATO emanet fonu projesinden 17'sine mali ve uzman desteği, kurs organizasyonu suretiyle katkıda bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER