Politika

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün, yurt dışı çalışmaları Meclis'te anlattı

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akgün, FETÖ'ye ait eğitim birimlerinin dörtte üçünün örgütün kontrolünden çıktığını belirterek, "19 ülkedeki FETÖ iltisaklı 213 okulu devraldık, şu anda bunları biz işletiyoruz." dedi.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün, yurt dışı çalışmaları Meclis'te anlattı
20-02-2020 21:12

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Birol Akgün, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah Ä°ÅŸler baÅŸkanlığında toplanan TBMM Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna vakfın çalışmaları hakkında sunum yaptı.

Vakfın, 17 Haziran 2016'da kabul edilen kanunla kurulduÄŸunu, kar amacı gütmediÄŸini, örgün ve yaygın eÄŸitim hizmeti verdiÄŸini anlatan Akgün, nihai hedeflerinin iyi insan yetiÅŸtirmek olduÄŸunu söyledi.

Kanuna göre eÄŸitim faaliyetlerinin yurt dışı ile sınırlandırıldığına, yurt içinde herhangi bir faaliyette bulunmadıklarına iÅŸaret eden Akgün, vakfın Türkiye'de gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi tek eÄŸitim faaliyetinin, kurumlarda görev alabilecek eÄŸitmenleri yetiÅŸtirmek olduÄŸunu bildirdi.

Akgün, tüm insanlığı kuÅŸatıcı bir eÄŸitim vizyonuyla hareket ettiklerini dile getirerek, vakfın okullarındaki müfredatın, ülkelerin milli eÄŸitim kanunlarına dayalı olarak uygulandığını ve yerel müfredatı temel aldıklarını, vakfın kendi müfredatını da geliÅŸtirmeye çalıştığını belirtti.

Okullarda, ilgili ülkenin dilinin yanı sıra Türkçe eÄŸitimin de verildiÄŸini belirten Akgün, "Türkçe'nin çok iyi öÄŸretilmesi bizim temel hedefimizdir. Son 3 yıldır Türkçe'nin kademeli olarak anaokulundan üniversiteye kadar örgün eÄŸitimde kullanılmasına yönelik Türkçe eÄŸitim müfredatı hazırlama çabamız var. Müfredatın içeriÄŸi bitti, Milli EÄŸitim Bakanlığımızla da ortak çalışıyoruz." diye konuÅŸtu.

Akgün, yerel kültür ve deÄŸerlerine de önem verdiklerini dile getirerek, iyi dil bilen, teknoloji becerileri olan, iyi eÄŸitimli kiÅŸilerin, ülkelerinin geliÅŸmesine katkıda bulunmasını istediklerini, bu kapsamda ilgili ülkelerin bakanlıklarıyla çalıştıklarını dile getirdi.

FETÖ okullarıyla ilgili çalışmalar

Yurt dışı eÄŸitim konusunda yaygın bir eÄŸitim ağı oluÅŸturan FETÖ okullarının, Türkiye'ye kazandırılması konusunda DışiÅŸleri Bakanlığı öncülüÄŸünde yoÄŸun bir çaba sürdürüldüÄŸünü anlatan Akgün, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Biz de bu anlamda Maarif Vakfı olarak Bakanlığımızla yakın temas halinde çalışıyoruz. Yaptığımız her bir faaliyet, raporlar, ilgili ülkelerle imzalanan her bir anlaÅŸma ve görüÅŸme tutanakları, devletimizin arÅŸivindedir. Bakanlığımızla bu anlamda yakın temas içinde çalışıyoruz.

104 ülkeyle konusu eÄŸitim olan iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmeye çalışıyoruz. Bunların 58'i ile bizim vakfımızın tescili ve tanınmasını öngören protokoller imzaladık. Bazen doÄŸrudan uluslararası anlaÅŸmalarla da faaliyetlerimizi düzenleme imkanı doÄŸabiliyor. Halen 66 ülkede faaliyetimiz bulunuyor. 51 ülkede bizi temsil eden, eÄŸitim iÅŸlerimizi yürüten, anlaÅŸmayla kurulmuÅŸ olan ülke temsilcimiz var. Biz bunlara direktör, temsilci diyoruz. Ama yakın ülkeleri takip etmesi için akreditasyon sistemi uyguluyoruz. Resmi olarak 43 ülkede bizim eÄŸitim birimlerimiz, okullarımız var. Toplam 323 okul müdürlüÄŸü bazında okulumuz var, 199 ayrı bina ama bir katında bazen anaokulu, ikinci katında ilkokul, üçüncü katında ortaokul gibi. 42 ülkede eÄŸitim süreçlerinin parçası olan yurtlarımız var. Bugün itibariyle 39 bin 157 öÄŸrencimiz var. Bunların içinde yine DışiÅŸleri Bakanlığımızla yürüterek nihayete erdirdiÄŸimiz 19 ülkedeki FETÖ iltisaklı 213 okulu devraldık, ÅŸu anda bunları biz iÅŸletiyoruz."

Bu okulların Afganistan'dan Çad'a, Tunus'tan Venezuela'ya kadar geniÅŸ bir yelpazeyi kapsadığını belirten Akgün, Pakistan Anayasa Mahkemesinin de FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan edip okulların tamamının Türkiye Maarif Vakfına verilmesine hükmettiÄŸini kaydetti.

"100 okul açtık"

Akgün, devralınan okullar dışında Türkiye'nin, okullar açmasına izin verilen yerler olduÄŸunu da belirterek, 100 yeni okul açtıklarını bildirdi.

Avrupa'da Türklerin yoÄŸun olarak bulunduÄŸu yerlerde örgün eÄŸitim yapılmayan ancak Türk çocuklarının dil, kültür ve aidiyetlerinin güçlendirildiÄŸi eÄŸitim merkezleri bulunduÄŸunu da vurgulayan Akgün, bu eÄŸitim merkezlerinin Almanya, Avusturya, Fransa ve Belçika'da olduÄŸunu dile getirdi. Akgün, bu merkezleri de büyükelçilerin talepleri doÄŸrultusunda açtıkların ifade etti.

Akgün, FETÖ'nün, Türk çocuklarına ulaÅŸma aracı olarak etüt merkezlerini kullandığını ifade etti.

6 bin 700 çalışan

Yurt içinde yaklaşık 200, yurt dışında ise yaklaşık 6 bin 700 çalışanlarının bulunduÄŸunu kaydeden Akgün, bunlardan 434'ünün Türkiye'den gönderildiÄŸini, bunların arasında okul müdürleri, eÄŸitimci, destek hizmetleri personeli olduÄŸunu söyledi. Akgün, ÅŸunları kaydetti:

"Bir okul açtığımızda mutlaka okul müdürünün, müdür yardımcısının, yeteri kadar Türkçe öÄŸretmenin, belletmenin, muhasebecinin Türkiye'den gitmesini istiyoruz. Buradakiler içinde ağırlıklı Türkçe öÄŸretmenlerimizdir. Bunun dışında kalan öÄŸretmenleri yerelden almaya çalışıyoruz. Maddi imkanlar itibarıyla bu daha sürdürülebilir. 2 bin 500 civarında da destek personeliyle yürütüyoruz. 2019 yılı sonu itibarıyla 104 ülkeyle temas, 51 ülkede ofis ve resmi temasların devam ettiÄŸi 38 ülke... Toplam 43 ülkede 323 okulla devam ediyoruz."

Vakfa devredilmeyen ve görüÅŸmelerin sürdüÄŸü FETÖ iltisaklı okullar da bulunduÄŸunu bildiren Akgün, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve G20 ülkesi, Türkiye'nin ortakları olan ülkelerle eÄŸitim iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek istediklerini dile getirdi.

"Devraldığımız okullarda öÄŸrenci sayısı artıyor"

Komisyon BaÅŸkanı Ä°ÅŸler, sunumunun ardından Akgün'e, hangi ülkelerdeki okulların devralınamadığını ve devralınan okullardaki öÄŸrenci sayısında artış olup olmadığını sordu.

Akgün, FETÖ iltisaklı okulların bulunduÄŸu ülkelerin yaklaşımlarının farklı gerçekleÅŸtiÄŸini, onların tek seçeneÄŸinin Maarif Vakfı olmadığını söyledi.

Bazı ülkelerin bu okulları kapattığını, bazılarının millileÅŸtirildiÄŸini, bazı okulların yerel kuruluÅŸlara, bazılarının da üçüncü ülkelere devredildiÄŸini dile getiren Akgün, darbe giriÅŸimi öncesi örgütün 115 ülkede okul, etüt ve diyalog merkezi ÅŸeklinde birimleri bulunduÄŸunu kaydetti.

"ABD'de devredilen okul yok"

Akgün, ABD'deki yaklaşık 200 eÄŸitim biriminden ÅŸu ana kadar devredilen olmadığını, batı ülkelerinde de benzer durum görüldüÄŸünü belirterek, "Kabaca söylemem gerekirse, FETÖ'ye ait eÄŸitim birimlerinin dörte üçü örgütün kontrolünden çıktı. Batı ülkelerinde de ya iflas etti, finansal anlamda Türkiye'den de destek gitmediÄŸi için ya da Türkiye'deki hadiselerin oraya aksetmesinden kaynaklı, ailelerin tedirginliÄŸi nedeniyle çok ciddi bir küçülme var." dedi.

Akgün, Maarif Vakfının devraldığı okullarda, öÄŸrenci sayısında artış olduÄŸunu bildirdi.

Komisyon üyelerinin soruları üzerine Akgün, yurt dışına gönderilen öÄŸretmenlerin genellikle Türkçe öÄŸretmeni olduÄŸunu ve bunların da çoÄŸunlukla Milli EÄŸitim Bakanlığı üzerinden karşılandığını söyledi. Akgün, ayrıca Marmara Üniversitesi ile imzaladıkları protokol kapsamında, uluslararası eÄŸitici yetiÅŸtirme konusunda bir yüksek lisans programı açıldığını ifade etti.

Akgün, vakfın ÅŸeffaf ve objektif bir yapısı bulunduÄŸunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER