Dünya

'Türkiye, insanlara dünyanın vicdanı olduğunu gösterdi'

Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yorulmaz, "Türkiye, insanlara dünyanın vicdanı olduğunu gösterdi. Türk Kızılayı da bu anlamda üstüne düşen vazifeyi diğer tüm STK'larla birlikte yerine getiriyor." dedi.

'Türkiye, insanlara dünyanın vicdanı olduğunu gösterdi'
16-10-2017 16:22

TUNUS- Enes Canlı

Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz, insani yardım götürmek için gittikleri Bangladeş'te yaşananlara ilişkin, "Arakan'dan kaçan Rohingyalı Müslümanların, özellikle de babaların ve anaların yüzünde 'bir ölümden başka bir ölüme koşan insanın telaşını' gördük. Çünkü ülkelerini terk ettiklerinde geriye dönüp dönmeyeceklerini bilmiyorlar, göç ettikleri topraklardaki şartlardan da emin değiller." dedi.

Uluslararası Hilal İslam Komitesi'nin (ICIC) toplantısı için geldiği Tunus’ta Anadolu Ajansının ofisini ziyaret eden Yorulmaz, AA muhabirine Türk Kızılayının çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yorulmaz, Türk Kızılayının, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde kurulan ICIC'ın yönetim kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, Komitenin, 13 Ekim 2017'de bir istişare toplantısı yaptığını söyledi. Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde Arakanlı Müslümanların yaşadığı insani dram konusunun gündeme geldiğini aktaran Yorulmaz, toplantıda genel olarak göç konusunu da ele aldıklarını dile getirdi.

Kızılay Genel Başkan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de Suriye'de yaşanan hadiseye değinerek, Türkiye'nin bir transit ülke ve aynı zamanda göçmenlere ev sahipliği yapan göç ülkesi olduğunu ifade ettik. Bu çerçevede ciddi bir bilgi birikimi oluşturduk. Türk Kızılayı olarak bu önemli insani yardım bilgi birikimini ICIC ülkelerinden isteyenlerle paylaşabileceğimizi ve bu çerçevede finansal, lojistik ve bilgi birikimi şeklinde katkıya hazır olduğumuzu söyledik."

"Türk Kızılayı insani dram olan her yerde"

Naci Yorulmaz, Türk Kızılayının, uluslararası insani yardım alanında önemli bir aktör olduğunu vurgulayarak, Türk Kızılayı olarak dünyada nerede bir insan dramı varsa, orada olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ile yaklaşık bir ay önce Bangladeş'e gittiklerini aktaran Yorulmaz, "Dünyanın birçok bölgesinde insani operasyonlara katılma imkanımız olduğu için bu bölgeyi diğerleriyle kıyaslayabiliyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim ki Arakan'dan göçen o insanların Rohingyalı Müslümanların, özellikle babaların ve anaların yüzünde 'bir ölümden başka bir ölüme koşan insanların acı telaşını' gördük. Çünkü ülkelerini terk ettiklerinde çok uzun bir süre geriye dönme şansları yok. Zaten ülkelerinde kimlik verilmemiş ve herhangi bir hak tanınmamış insanlardan bahsediyoruz." diye konuştu.

Türk Kızılayının 2012'den bu yana Bangladeş'te bulunduğunu da hatırlatan Yorulmaz, burada Rohingyalı mültecilere gıda ve gıda dışı yardımlar, tıbbi malzemeler, ilaç vs. ulaştırdıklarını, Türk Kızılayının Cox's Bazar'daki delegasyonuyla yardımlara devam ettiklerini söyledi.

Yorulmaz, "Türkiye'de ciddi anlamda ses getiren bir kampanya başlattık. Gittiğimiz her yerde şunu söylüyoruz: Türkiye, insanlara dünyanın vicdanı olduğunu gösterdi. Türk Kızılayı da bu anlamda üstüne düşen vazifeyi diğer tüm STK'larla birlikte yerine getiriyor." ifadelerini kullandı.

Bangladeş'teki göçmenlere 24 bin konut

Yorulmaz, söz konusu faaliyetleri belirli bir tecrübenin üstüne inşa ettiklerini vurgulayarak, özellikle Suriye meselesinin Türkiye'ye getirdiği göç sorunuyla mücadelede ve yerinden edilmiş, göçmene insanca hizmet sunabilme konusunda gerekli bütün deneyime, teknik alt yapıya ve en önemlisi insan kaynağına sahip olduklarını belirtti.

Göçmenlerin insanca yaşama haklarının önemini dile getiren Yorulmaz, "Bangladeş'te göçmenlerin rahatlıkla yaşayabilecekleri 24 bin yaşanabilir geçici konut yapacağız. Bu konutlar her biri 25 metrekarelik, bölgenin coğrafi koşulları dikkate alınarak yapılacak ve BM standartlarına uygun olarak inşa edilecek." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER