İSTANBUL (AA) - Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, dijital hayatın artık her alanda yaygınlaştığını belirterek, "Salonlarda inovasyon konuşmaktan çok fabrikalarda bu fikirlerin hayata kazandırılmasına katkı sunmak gerekiyor. Geçmişte de önemli işler yapmışız, gelecekte de yapacağımızın heyecanını yaşıyoruz." dedi.
Akça, TİM'in Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın yüzyıllardan beri fikir işçiliği merkezi olduğunu belirtti.
İnovasyonun hayatın her alanında bulunduğunu, hayalle başladığını, düşünce ve fikirle devam ettiğini ifade eden Akça, şunları kaydetti:
"Dünyanın ilk üniversitesinin bizim coğrafyamızda kurulduğunu düşünürsek, ülkemiz, fikir işçiliği merkezi konumunda. İlk sıfır sayısını, astronomiden jeolojiye, yapay zekadan ileri teknolojilerine her çalışmanın DNA’sı sayılan algoritmayı bizim coğrafyamız kullandı. Türkiye’de, 80 yıl önce muadillerini aratmayacak şekilde ilk uçağı Vecihi Hürkuş üretmiştir. 60 yıl önce 23 genç mühendisimiz, 4 ayda otomobil üretti. Şimdi ise her yıl Türkiye’de patent şampiyonları arasında yer alan Turkcell, 1000'in üzerinde genç mühendisiyle yurt dışına teknoloji ihracatı yapıyor. İlklerin şirketi Turkcell olarak 5G için Türkiye’yi temsil ederek çok değerli çalışmalara katkı sağlıyoruz.
İlk GSM operatörü, ilk faturasız cep telefonu sağlayıcısı, New York Borsası’na kote olan ilk ve tek şirket olduk. İlk çağrı merkezi kuruluşunu gerçekleştirdik, 3G ihalesinde en yüksek frekansı aldık. İlk yerli telefonu satışa sunduk. 4,5G ihalesi, 2017’de de ilk dijital operatör olarak dijital servislerimizle, insanların hayatını nasıl daha da kolaylaştırabiliriz diye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra, yerli otomobil konusunda da önemli katkılar sunmayı amaçlıyoruz. Burada bulut ve araba içi uygulamalar, sürüş ve yolcu güvenliği konusunda yerli otoya ciddi destek veriyoruz."
Konuşmasında gençlere de seslenen Akça, geçmişi hayal edip avunmak yerine, geleceği düşünüp neler yapabileceğine bakmak gerektiğini dile getirdi.
Ahmet Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçmişte çok güzel işler yapıldı ama onların devri kapandı. Biz sanayi devrimlerini ıskaladık, ancak bugün Sanayi 4.0 ile endüstri devriminin imkanlarını memleketimizde hayata geçireceğiz. Dijital hayat artık her alanda yaygınlaştı. Salonlarda inovasyon konuşmaktan çok fabrikalarda bu fikirlerin hayata kazandırılmasına katkı sunmak gerekiyor. Geçmişte de önemli işler yapmışız, gelecekte de yapacağımızın heyecanını yaşıyoruz. Kader gayrete aşıktır. Öyle gayretle çalışmalıyız ki kaderi kendimize aşık etmeliyiz. Madem ki kader var, kariyer var, bu kariyer hedeflerimize ulaşmak istiyorsak çok gayretli olacağız, çok çalışacağız."