Gündem

'Türkiye ile dostluk, Moldova'nın önceliği'

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Bolboceanu, Başbakan Yıldırım'ın Moldova ziyaretine ilişkin, "Türkiye ile dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesinin Moldova dış politikasının en öncelikli konuları arasında yer aldığı bir süreçte gerçekleşiyor." dedi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye ile dostluk, Moldova'nın önceliği'
05-05-2017 13:17

ANKARA- NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün Moldova'ya yapacağı resmi ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından önemini AA muhabirine değerlendirdi.

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi olarak 2012'den bu yana devam eden görevi boyunca anlayışlı ve hızlı çözüm üreten Türk meslektaşlarıyla çok iyi deneyimler elde ettiğini belirten Bolboceanu, "İki yılı aşkın süredir, iki ülke vatandaşlarının karşılıklı vizesiz seyahat edebilmelerinden duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Vize muafiyeti anlaşmasının uygulamaya geçmesi, Türkiye ve Moldova'nın karşılıklı ziyaretçi sayısını büyük ölçüde artırdı. Her iki ülke hükümetleri ve vatandaşları tarafından benimsenen anlaşma, yazları tatil için kolaylıkla ve özgürce seyahat edilmesini, daha çok iş insanı ve yatırımcının karşılıklı ziyarette bulunmasını sağladı. Ayrıca, anlaşma sayesinde birbiriyle evli Türk ve Moldovalı vatandaşlarımız, akrabalarını rahatça ziyaret edebiliyor." diye konuştu.

Diplomatik ilişkilerin 25. yıl dönümünün kutlandığına dikkati çeken Büyükelçi Bolboceanu, bu kapsamda düzenlenen etkinliklere örnek olarak, Moldovalı iki Gagavuz heykeltıraş ve ressamın eserlerinin Milli Kütüphane'de sergilendiğini anlattı. Bolboceanu, "Ülkelerimiz arasında kültür diplomasisini teşvik eden her fırsatı değerlendirmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.

"Görüşmelerin odağı yeni işbirliği alanları"

Başbakan Yıldırım'ın Moldova'yı ziyaretinin çok önemli ve sembolik bir anlam taşıdığını belirten Bolboceanu, "Ziyaret, diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yılının kutlandığı, Türkiye ile kalkınmanın, dostluk ve ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin Moldova dış politikasının en öncelikli konuları arasında yer aldığı bir süreçte gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

Ziyaret sırasında, mevcut diyalog ve ikili ilişkilerin pekiştirilmesi için yapılacak görüşmelerin yanı sıra anlaşmaların da imzalanacağını anımsatan Bolboceanu, "Kişinev'deki görüşmelerin odağında ülkelerimizin yeni bir işbirliği seviyesine ulaşılmasına dair konular olacak." dedi.

Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi

Türkiye'nin TİKA aracılığıyla Moldova'ya verdiği finansal ve teknik destekten duydukları memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Bolboceanu, TİKA'nın ülkeye geçen 25 yılda eğitim, sağlık, çevre gibi konularda verdiği desteğin Gökoğuz Yeri (Gagavuzya) Özerk Bölgesi'ndeki projelerle de devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin, Gagavuz kimliğinin korunmasına, anaokulu ve okulların yenilenmesi gibi projelere verdiği desteğe dikkati çeken Bolboceanu, "Türkler, Moldova ve Türkiye arasında 'güçlü dostluk köprüsü' olarak gördükleri Gökoğuz Yeri'ne (Gagavuzya) ayrıcalıklı bir önem atfediyor. Bence Gökoğuz Yeri (Gagavuzya), Moldova - Türkiye ilişkilerinin 'dayanıklı halkası'. Türk yetkililerin, Gagavuzların Moldova toplumuyla entegrasyonu desteklemelerinden büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER