Dünya

'Türkiye halkı demokrasiye ne kadar düşkün olduğunu ortaya koydu'

İRAM Başkanı Uysal, "Türkiye halkı, darbe gecesi demokrasi ve bağımsızlığına ne kadar düşkün olduğunu ve bundan sonra darbecilerin boyunduruğu altına girmeyeceğini ortaya koydu." dedi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye halkı demokrasiye ne kadar düşkün olduğunu ortaya koydu'
23-02-2017 23:37

TAHRAN

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, "Türkiye halkı, darbe gecesi demokrasi ve bağımsızlığına ne kadar düşkün olduğunu ve bundan sonra darbecilerin boyunduruğu altına girmeyeceğini ortaya koydu." dedi.

İran'daki Tahran Yunus Emre Enstitüsü (TYEE) tarafından düzenlenen "15 Temmuz Sonrası Türkiye" konulu panelde konuşan Uysal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişimi ve sonrasında ülkeye zarar verme çabalarının sürdüğünü belirtti.

Darbe gecesinde Ankara'da olduğunu en az 10 kişinin tanklarla ezildiğine ve helikopterlerle halkın üzerine ateş açıldığına şahit olduğunu anlatan Uysal, "Türkiye halkı, darbe gecesi demokrasi ve bağımsızlığına ne kadar düşkün olduğunu ve bundan sonra darbecilerin boyunduruğu altına girmeyeceğini ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Genel olarak darbecilerin halk desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Uysal, bu darbede halkın darbecileri destekleyeceği "ne ekonomik ne de siyasi bir sorunun" söz konusu olduğunu, ülkedeki tüm siyasi grupların seçilmiş hükümeti desteklediğini vurguladı.

"Darbelerin uluslararası desteği vardır"

İRAM Dış Politika Koordinatörü Dr. İsmail Sarı da panelde örgütün, uluslararası boyutunu ele aldı.

Darbelerin küresel değişimlerde gerçekleştirildiğine işaret eden Sarı, "Darbelerin uluslararası desteği vardır. Soğuk savaş sonrası darbeler postmodern darbelere dönüştü. 28 Şubat bunlardandır. Darbeler küresel değişimlerin olduğu bir dönemde gerçekleşir." dedi.

"15 Temmuz darbesinin toplumsal bir zemini yoktu"

İRAM İç Politika Koordinatörü Dr. Serhan Afacan ise 15 Temmuz ile önceki darbeler arasındaki farkı ele aldığı konuşmasında, "Türkiye'deki önceki darbelerde muhafazakarlara baskı uygulanırken, FETÖ örgütünün ise önü açılıyordu." diye konuştu.

1980 yılı ve 15 Temmuz darbesini kıyaslayan Afacan, "Önceki darbeler en üst düzeyden komutanlar tarafından yapılmıştır. Ülkedeki istikrarsızlık darbecilerin gerekçesi olurdu. 1980 yılında darbecilerin meclisin iyi çalışmaması ve sağ-sol çatışmaları gibi bahanesi vardı. 15 Temmuz'da ise darbenin toplumsal bir zemini yoktu. Önceki darbelerde iletişim imkanları bugünkü gibi güçlü değildi. Halk bugün olduğu kadar tahsilli ve bilinçli değildi. 15 Temmuz'da halk kendisinin siyasal olarak temsil edildiğini görüyordu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçi Yardımcısı Murat Muhaciroğlu'nun da hazır bulunduğu katılımcılara Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayınlanan "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı dağıtıldı.

Panelin ardından AA fotomuhabirlerinin 15 Temmuz Darbe gecesi çektiği fotoğrafların yer aldığı "15 Temmuz Darbe Gecesi Fotoğraf Sergisi"nin açılışı yapıldı.

Muhabir: Mustafa Melih Ahıshalı

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER