Türkiye’den ve Irak’tan 30 yıl önce gelen ve Fransa’nın başkenti Paris’in Sarcelles, Ville le Bel ve Arnouville banliyölerine yerleşen yaklaşık 25 bin Keldani, 10 yıl evvel Sarcelles'de Paroisse-Thomas A Porte Kilisesi’ni inşa etmişti. İlk kilisenin yetersiz kalması üzerine 3 yıl evvel Arnouville kasabasında ikinci bir kilisenin temeli atılmıştı. Temeline Türkiye'den getirilen taşların da konulduğu yeni Saint-Jean Apotre isimli kilisenin inşaatı kısa sürede tamamlanmasının ardından Paris'te düzenlenen bir törenle açılışı yapıldı.
Arnouville kasabası ve çevresinde yaşayan Keldani Camiasının ihtiyacını karşılaması için inşa edilen Saint-Jean Apotre kilisesinin açılış törenine Bağdat'tan özel olarak açılış için gelen dünyadaki tüm Keldanilerin ve Babil Keldanileri Patriği Mar Louis Raphael 1. Sako, Yardımcısı Caritas, Irak Başkanı Mar Shlemon Warduni, İran Keldani Episkoposu Mar Ramzi Garmo, Avrupa Keldani Kilisesi Sorumlusu Piskopos Mar Basileos, Omar Yousef Thomas, Kerkük Keldani Episkoposu, Türkiye Keldani-Asuri Ruhani Reisi Francois Yakan, Fransa'daki Orta Doğu Katolikleri'nin Temsilcisi Son Eminence Le Cardinal Andre Vingt-Trois gibi din adamlarının yanı sıra Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Türkiye'nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, Irak'ın Paris Büyükelçisi Fareed Yasseen hazır bulundu.
Farklı ülkelerden açılışına akın eken Keldanilerin çoğu, kilise girişindeki alanda kabul edilerek, alana kurulan dev ekranlarla açılışı izleyebildi.
Cazeneuve konuşmasında “Biliyorum çoğunuz Türkiye'den ev Irak'tan geldiniz ve şimdi bizim vatandaşımız olarak burada yaşıyorsunuz. Son yıllarda Suriye ve diğer yerlerden gelenler de sizlere katıldı. Mevcut kiliseniz yetersiz kalması üzerine ikinci kiliseyi bugün açtınız. Daha sonra da üçüncü kilise için ihtiyacınız olacak onu da açacağınıza inanıyorum” dedi.
Türk vatandaşı olan Paris Keldani Katolik Cemaati Ruhanisi Rahip Michael Dumand, İHA muhabirine yaptığı açıklamada kilisenin isminin çok düşünüldüğünü ve ilk önce kendisinin dile getirdiğini kaydederek, “türkiye’den geldik ve bağımızın Türkiye ile olmasını istedik” dedi. Saint Jean’ın İzmir’de yaşadığını daha sonra Fransa’ya geldiğini ve Hristiyanlığın Fransa’da yayılmasını sağladığını kaydeden Dumand, Yuhanna’nın adını kiliseye vermek istediklerini belirtti.
İzmir’de bulunan mezarını ziyaret ederek oradan bir taş aldığını, Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret ederek aldığı taşı getirdiğini belirten Dumand, “Türkiye’den geldik ve gurbetteyiz. Türkiye’den ve ülkemizden kopmamak için bu taşlar bize hatıra olarak kalır. Aziz Yuhanna’nın Kilisesinin açılması için, Türkiye’de yaşadığı, Fransa’da kaldığımız için, ona teşekkür etmek ve onu hatırlamak için bu kiliseyi açtık” ifadelerini kullandı.
Açılışa Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakki Akil’in yoğun programı için katılamadığını ancak Türkiye'nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu’nun katıldığını sözlerine ekleyen Dumand, Kadıoğlu’na teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
Türkiye'nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ise Paris'teki Keldani vatandaşlarının kendisini de davet ettiğini bildirerek, “Bu anlamlı mutlu günlerinden yanlarında olmamızı istediler. Bizde bu daveti memnuniyetle kabul ettik. Onlarla beraber bu kilisenin açılışında bu önemli günde, onların mutluluğunu paylaşmaya geldik “ifadelerini kullandı.Kilisenin açılış töreninin ardından resepsiyon verildi.
Kaynak: IHA
dikgazete.com