Özel Haber

Türkiye’deki gaz merkezi ile Rusya, Türkiye ve Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç edecek

Türkiye’deki gaz merkezi projesinin Rusya'nın Türkiye ve Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç etmesine yardımcı olacağı kaydedildi

Türkiye’deki gaz merkezi ile Rusya, Türkiye ve Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç edecek
05-08-2024 18:38

MOSKOVA - ÖZEL

Rus resmi Ria Novosti haber ajansı, Moskova'nın önerdiği Türkiye'deki olası gaz merkezi projesinin önemini vurgulayarak, "Rusya'nın Türkiye ve Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç etmesine yardımcı olacak" dedi.

Habere göre, Moskova. Rusya ve Türkiye, en büyük uluslararası gaz merkezi projesini hayata geçirmeye yakın. İstanbul, Avrupa'nın satın alacağı Rus yakıtının satış merkezi olmaya hazır.

Ajansa konuşan Plekhanov Rus Ekonomi Üniversitesi Siyasi Analiz Bölümü akademisyeni Doç. Dr. Pavel Sevostyanov, Türkiye'ye gaz boru hattı sistemiyle bağlananların (Rusya, Azerbaycan ve İran) avantajlı olacağını belirtiyor.

RIA Novosti'nin haberine göre proje, ham petrol ve doğal gaz boru hatlarıyla ilgilenen bir şirket olan Botaş'ın yanı sıra Epias enerji borsasıyla da anlaşmaya varıldı.

Ajans, "Fikir Ankara'da coşkuyla karşılandı. Temmuz ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'nın merkez projesini uygulamaya yakın olduğunu ve gerekli altyapıyı oluşturduğunu söyledi.

"2028 yılına kadar Silivri ve Tuz Gölü'ndeki gaz depolama hacmimizi iki katından fazla büyüteceğiz" dedi." diye gelişmeleri aktardı. 

Ajansa göre Rusya, geleneksel batı rotası yerine güney rotasını kullanarak arzını artırabilecek. Hammaddelerin bir kısmı Avrupa'ya tedarik edilecek.

Ajansa konuşan Sosyal Kalkınma Merkezi'nin yakıt ve enerji endüstrileri ekonomisi merkezi müdürü Aleksandr Amiragyan, "Böyle bir merkezin oluşturulması, Rusya'nın Türkiye ve Avrupa'ya daha fazla boru hattı ve sıvılaştırılmış gaz ihraç etmesine yardımcı olacak. Ancak her şeyden önce mevcut tedarik hacimlerinin korunmasına olanak tanıyacak. Ve Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Bosna-Hersek, Yunanistan, Kuzey Makedonya ve Romanya'ya uzun vadeli sözleşmelerle tedarik ediliyor” dedi.

Ajansa konuşan bağımsız bir endüstri uzmanı olan Leonid Hazanov da, "Yerli mavi yakıt, bize dost olmayan Avrupa ülkelerine sıvılaştırılmış halde gelse bile, orada kimse onun kökeni hakkında soru sormayacaktır - bugün doğal gazın üretildiği ülkeyi belirlemenin ucuz ve güvenilir bir yöntemi yoktur." diye kaydetti.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER