ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, kredi kartı borçları ve tüketici kredileriyle ilgili kararının, ekonomide yaşanan temel sorunların bir kez daha "günü kurtarma" telaşıyla bir kenara bırakıldığını gösterdiğini savundu.
Türkiye'nin, yıllardır tüketim merkezli yürütülen ekonomi politikaları nedeniyle "borçlandır-ertele" sarmalını yaşadığını ileri süren Böke, vatandaşını borçlanmadan tüketecek bir gelire kavuşturma derdi olmayan iktidarın, tüketime yine kredi kartları, taksitler ve krediler üzerinden ayar verdiğini iddia etti.
Böke, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bir 'borçluluk' sorunu olduğu açık. Borçluluk sorunuyla birlikte gelir dağılımında bozulma, yoksullukta artış ve yoksullukla birlikte borçlanmada yaşanan daha fazla artış, Türkiye için bir sarmala dönüştü. Türkiye'de vatandaşların yüzde 68'inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor. Maddi yoksunluk oranı yüzde 30'a ulaşmış durumda. Bu veriler durumun ciddiyetini ortaya koyması bakımından dikkati çekicidir. Sorunların gerçek çözümü, borçları öteleyerek değil, gelir yaratarak, vatandaşa, borçlanmadan harcama olanağı yaratarak sağlanabilir."
Selin Sayek Böke, vatandaşların kazanıp harcayabilmelerini, borçlanmadan yaşayabilmelerini sağlayacak bir ekonomi için "üretim" dediklerini, bunun için de önce yatırımların hareketlendirilmesinin gerektiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinin son dönem makro göstergelerinin, durumun giderek kötüleştiğini ortaya koyduğunu savunan Böke, ekonomide de ısrar edilen hataların Türkiye'yi daha da yalnızlaştırdığını ileri sürdü.