Gündem

Türkiye'de burs Gürcü öğrenciler için umut kaynağı

Gürcü öğrenciler, YTB'nin Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrenim görecek yabancı öğrencilere sağladığı 'Türkiye Bursları' programını çok önemli bir fırsat olarak görüyor. - Anadolu Ajansı

Türkiye'de burs Gürcü öğrenciler için umut kaynağı
28-03-2017 16:57

TÄ°FLÄ°S-DAVÄ°T KACHKACHÄ°SHVÄ°LÄ°

Gürcü öğrenciler, konaklama ve sağlık sigortası dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) 'Türkiye Bursları' programının kaliteli bir eğitim almak için büyük destek olduğunu dile getirdi.

Program çerçevesinde eÄŸitimine Erzurum’daki Atatürk Ãœniversitesinde devam eden 26 yaşındaki Åžorena SultaniÅŸvili, AA muhabirine bursun avantajlarını anlattı.

Tiflis İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden 2013'te mezun olduktan sonra Tiflis'teki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi aracılığıyla burs programına başvurduğunu söyleyen Sultanişvili, 2013'te burs kazanarak Atatürk Üniversitesinde 3 yıl eğitim gördüğünü kaydetti.

Atatürk Ãœniversitesindeki eÄŸitimi sırasında büyük tecrübe kazandığını ifade eden SultaniÅŸvili, "Burslu olmak çok büyük baÅŸarı çünkü Türkiye Bursları programı, her türlü avantajı saÄŸlıyor. Bence en önemli yardım saÄŸlık sigortası. Aynı zamanda konaklamayı saÄŸlıyor. Hiçbir sorun yaÅŸamıyorsun.” dedi.

Åžimdi de doktora için üniversiteye baÅŸvurduÄŸunu belirten SultaniÅŸvili, Türkiye’de eÄŸitim almanın Gürcistan’da iÅŸ imkanları açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Gürcüler mutlaka Türkçe öğrenmeli"

Khatia Darjania da son yıllarda Gürcistan’da Türkçeye ilginin arttığını, kendisinin de bu sayede Türkçeyi öğrendiÄŸini söyledi.

Ä°vane JavakhiÅŸvili Devlet Ãœniversitesi DoÄŸu Dilleri Fakültesini kazandığında Türkçeyi seçtiÄŸini belirten 21 yaşındaki Darjania, “Gürcistan’da yaÅŸayanlar, mutlaka Türkçe dahil birkaç dil bilmeli." diye konuÅŸtu.

Türkiye Bursları programına bu yıl başvuruda bulunan Darjania, henüz başvurusunun sonuçlanmadığını, kazanırsa Türk Edebiyatı bölümünde okumak istediğini söyledi.

Darjania, "Türkiye Bursları programını kazanan öğrenci, hiçbir sorunla uÄŸraÅŸmadan kendini yüzde yüz eÄŸitimine verebiliyor. Tüm büyük ülkelerin üniversitelerinde burs sistemi vardır. Ama diÄŸer ülkelerde öğrencilerin eÄŸitim masrafları yarı yarıya karşılanıyor. Sadece birkaç öğrencinin giderleri tamamen karşılanıyor ama bu tür bir bursu da herkes kazanamıyor. Türkiye Bursları programını kazananların eÄŸitim giderleri ise tamamen karşılanıyor. Böylece kendini Türk öğrenci gibi rahat hissediyorsun.” ifadesini kullandı.

"Türkiye’de Türkçe öğrenmek, çocukluk hayalim"

Batum'daki Åžota Rustaveli Devlet Ãœniversitesi BeÅŸeri Bilimler Fakültesi öğrencilerinden 21 yaşında Zeynab Tsululidze, Türkiye’de Türkçe öğrenmenin çocukluk hayali olduÄŸunu söyledi.

Türkiye’deki bir üniversitede yüksek lisans yapmak için Türkiye Bursları programına baÅŸvurduÄŸunu belirten Tsulukidze, "Åžimdi bana bu ÅŸans veriliyor ve umarım hayalim gerçek olur." dedi.

Tsulukidze, "Türkçeyi ve Türk kültürünü çok seviyorum. Burs alabilirsem tüm bunları yakından tanıma fırsatım olacak. Türk dili bana geleceÄŸimi kazandıracak. Burslar zamanında yatıyor, yemek ve konaklama sorunu da olmuyor. DiÄŸer ülkelerde okuyan ve aynı zamanda geçinmek için çalışmak zorunda kalan birçok öğrenci tanıyorum. Türkiye Bursları ise yurt dışına gidip enerjimi sadece ve sadece eÄŸitime harcama fırsatı verecek bana.” diye konuÅŸtu.

Tsulukidze, Gürcistan’da özel sektör ve bazı devlet kurumlarında Türkçe bilmenin büyük avantaj saÄŸladığını sözlerine ekledi.

Her yıl 5 bin kişi yararlanabiliyor

YTB Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, her yıl 5 bin kişinin yararlanabildiği Türkiye Burslarına 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181, 2014'te 176 ülkeden 81 bin 906, 2015'te 176 ülkeden 94 bin 473, 2016'da da 170 ülkeden 120 bin başvuru yapıldı. Bu yıl ise şimdiye kadar lisansüstü eğitim için 40 binden fazla başvuru geldi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER