Siyaset

'Türkiye'de aşılama oranı yüzde 96'

Sağlık Bakanı Koca, "Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği kızamık sayısı 82 bin 560 kişi, 2016 yılına göre 15 kat, 2017'ye göre 3 kart artmış. Ülkemiz Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın etkilendiği gibi etkilenmedik." dedi.

'Türkiye'de aşılama oranı yüzde 96'
02-03-2019 18:32
Tekirdağ

Tekirdağ Valiliği'ni ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Valilik şeref defterini imzaladı. Vali Aziz Yıldırım ve diğer yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Koca, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, Türkiye'de 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığını belirten Koca, şunları söyledi:

"Türkiye dünyada en yaygın devlet eliyle aşılamayı yapan ülkelerden biri, Türkiye'de aşılama oranı yüzde 96, Tekirdağ'da bu oran yüzde 99. Son dönemde özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yoğun bir kızamık salgını olduğunu biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği geçen yılki kızamık sayısı 82 bin 560 kişi, 2016 yılına göre 15 kat, 2017'ye göre 3 kart artmış. Ülkemiz doğu ile batı güzergahının merkezinde olmasına rağmen biz Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın etkilendiği gibi etkilenmedik. Biz bu çerçevede özellikle göçmenler de olmak üzere yoğun bir aşılama yapıyoruz."

Sağlık Bakanı Koca, kızamık hastalığının önlenebilirliğinin ancak aşı ile mümkün olacağını, bu nedenle ailelerin çocuklarına mutlaka kızamık aşısı yaptırması gerektiğini vurguladı.

Kızamık aşısının bebeklik ve okul çağında yapılan iki aşıdan oluştuğunu anımsatan Koca, birinci aşı konusunda ailelerin genelde hassas olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini aktaran Koca, okullardaki aşılama uygulamasının mutlaka yapılması konusunda gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Bir gazetecinin "diyaliz teknikerleriyle ilgili çıkan son yönetmelik" hakkındaki görüşünü sorması üzerine Bakan Koca, diyaliz teknikerleriyle ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını, yönetmelikle teknikerlerin istihdam noktasında yaşadıkları sorunun çözüldüğünü kaydetti.

Bundan böyle hemodiyaliz ve periton diyaliz sertifikalarını sonlandıracaklarını dile getiren Koca, ''Böylece diyaliz teknikerlerinin önünü açıyoruz. Tabi ki sertifikası olanların endişeye kapılmasına gerek yok. Bu çerçevede sertifikası olan kişiler de işlerine devam ediyor olacak ama bundan sonraki süreçte diyaliz teknikerleri buralarda çalışıyor olacak. Ayrıca bu yönetmelikte önemli gördüğümüz Türkiye Diyaliz Veri Sistemi oluşturuyoruz. Bu, yapılacak bilimsel çalışmalara da zemin oluşturacak" ifadelerini kullandı.

Tekirdağ'a yapılan sağlık yatırımları

Sağlık Bakanı Koca, Tekirdağ'a yapılan sağlık yatırımlarını yakından takip ettiğini, var olan sorunların çözümü noktasında ise karşılıklı istişare yaptıklarını söyledi.

Tekirdağ'a 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde 17,5 milyar yatırım yapıldığını, bunun 1,5 milyarının sağlık yatırımı olduğunu açıkladı.

Tekirdağ'da 14 tanesi hastane olmak üzere 30 sağlık kuruluşunun hizmet verdiğini vurgulayan Koca, özellikle inşaatı devam eden şehir hastanesinin de tamamlanmasıyla bölgede sağlık turizminin de canlanacağını vurguladı.

Bakan Koca, konuşmasının ardından Tekirdağ Devlet Hastanesinde dahiliye servisinde yatan hastalara ziyarette bulundu. Hastalara "geçmiş olsun" dileklerini ileten Koca, hastane personeliyle de görüştü.

Karadeniz Mahallesi Süleymanpaşa Eğitim Aile Sağlığı Merkezi ve 7 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nu da ziyaret eden Bakan Koca, düzenlenen törenle yeni alınan 4 adet ambulansı sağlık personeline teslim etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER