Genel

Türkiye'de 3 milyon engelli çocuk var

"Dünya Sağlık Örgütü'nün hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğu tahmin edilmektedir. "

Türkiye'de 3 milyon engelli çocuk var
02-12-2019 12:05

 Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat, Dünya Sağlık Örgütü hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğunun tahmin edildiğini, bu saptamanın, Türkiye'de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk olduğu anlamına geldiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Fırat, özel gereksinimi olan çocukların bakımı ve sağlığının özel ilgi istediğini, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin bu çocukların topluma kazandırılması ile belirlendiğini kaydetti.

Bu çocuklarda sorunun hekim tarafından erken saptanmasının ardından ayrıntılı derecelendirilmesi gerektiğini aktaran Fırat, "Aile, çocuğun tanısı ve ek sorunları konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Çocuğun durumu ve ihtiyaçları aktarılırken, ailenin bazı ruhsal bunalım aşamalarından geçebileceği ancak durumu kabul etme aşamasına gelen ailelerin sağlık personeli ile iş birliği yapabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ailelere gerekirse psikolojik destek sağlanarak durumu kabul etme noktasına getirmek çok önemlidir. Bunların yanı sıra genetik danışma da ailenin benzer sorunu olan çocuklara sahip olmasını önlemek açısından gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Özel gereksinimli çocuğun eğitimiyle ilgili potansiyel olanaklar ve güçlükler açısından aile ortamı ile sosyal çevrenin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Fırat, "Bu noktada sosyal hizmetler uzmanları devreye girerek aileye sosyal destek sağlanmalıdır. Sorunun tedavi edilebilir yönlerinin tedavi edilmesi ve kalıcı sakatlıkların önlenebilmesi için ekipte pratisyen hekim, çocuk hekimi, gelişim nöroloğu, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmetler uzmanı ve eğitimci mümkünse bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER