Magazin

Türkiye - Çin ticareti İstanbul'da masaya yatırıldı

Türkiye ve Çin'in ekonomik ilişkileri İstanbul'da gerçeklişturulan DEİK-CHOFE İşadamları toplantısında ele alındı. China Federation of Overseas Chinese Entrepreneurs (CFOCE) İş Adamları ile Toplantı, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Ge

Türkiye - Çin ticareti İstanbul'da masaya yatırıldı
07-05-2015 13:05

Türkiye ve Çin'in ekonomik ilişkileri İstanbul'da gerçeklişturulan DEİK-CHOFE İşadamları toplantısında ele alındı.

China Federation of Overseas Chinese Entrepreneurs (CFOCE) İş Adamları ile Toplantı, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Özlem Nudralı, Türkiye-Çin İş Konseyi Başkan Vekili Yavuz Onay, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Wagn Wan, CFOCE Baskanı Lin Jun, CFOCE Başkan Yardımcısı / Shing Kee Group H.K.Yönetim Kurulu Başkanı Guo Taicheng, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Ateşesi Zhu Guangyao’nun katılımları ile 5 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.

Türkiye-Çin İş Konseyi Başkan Vekili Yavuz Onay, Türkiye’nin Avrupa standartları ile Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, yaratıcılık, pragmatizm ve kültürel açıklık anlamında da bugün Çin’e en yakın Avrupa ülkesi konumunda olduğunu söyleyen Onay, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ithalat ağırlıklı bir gelişim sergilediğini belirterek, 2014 yılı itibari ile 24.6 milyar dolara ulaşan aşan ticaret hacmiyle Çin’in, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri hâline geldiğini vurguladı.

Onay sözlerine şöyle devam etti: “Çin’e yönelik Türkiye’nin ihracatının yeterli bir seviyeye ulaşamamasının temel nedenleri olarak, bu ülkedeki tüketim eğilimleri ile pazar farklılığı, Çin pazarının “kendine özgü” yapısı, bölge içi (Güneydoğu Asya ve Pasifik) ticaretin çok güçlü olması, Çin’in önemli küresel ticaret ülkeleri ve blokları tarafından çevrelenmesi, Türkiye ile Çin arasında özel ticaret anlaşmalarının bulunmaması ve karşılıklı yatırım ilişkilerinin yeterince gelişmemiş olması ve ihracatçılarımızın Çin ve Asya-Pasifik bölgesine yönelik sistematik çalışmalar yürütmemesi gösterilebilir.”

CFOCE Baskanı Lin Jun, Türkiye-Çin ilişkilerinin geliştiğini belirterek, somut işbirliğinin artmakta olduğunu söyledi. Yatırım bankaları ile işbirliği kurulmasının önemini belirten Jun, Türkiye’nin Asya Yatırım Bankası’na başvurmasının yeni fırsatların ve etkin iletişimin gelişmesini sağlayacağını söyledi. Jun, bu forum aracılığı ile iki halk arasındaki ipekyolu stratejisi ortamında işbirliği sağlanacağına inandığını söyledi.Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Wagn Wan ise Türkiye’nin 2023 yılına kadar gelişme planını düzenlediğini söyledi. Türkiye’nin gelişme stratejisinin Çin’e fırsatlar sunacağını belirten Wan, stratejinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri bir adım ileri taşıyacağını belirtti.

TÜRKİYE - ÇİN 2014 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI

Türkiye’den Çin’e yapılan ihracat: 2.862 milyar dolar.Türkiye’nin Çin’e ihraç ettiği başlıca kalemler: mermer ve traverten, ekosin, su mermeri, kireçli taşlar, krom cevherleri ve konsantreleri, boratlar; peroksiboratlar, kıymetli metal cevherleri ve konsantreleri.Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat: 24.918 milyar dolar.

Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği başlıca kalemler: telefon cihazları, ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar, otomatik bilgi işlem mak. bunlara ait birimler; manyetik veya optik okuyucular, verileri koda dönüşt, sadece veya esas itibariyle 85.25 ila 85.28 pozisyonlarında yer alan cihazlara mahsus aksam ve parça, sentetik filament iplikleri.Toplam dış ticaret hacmi: 27.780 milyar dolar.Dış ticaret dengesi : -22.056 milyar dolar. 

dikGAZETE..
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER