Sağlık

'Türkiye böbrek naklinde çok yol katetti'

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstündağ, Türkiye'nin böbrek transplantasyonunda yol katettiğini söyledi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye böbrek naklinde çok yol katetti'
06-11-2016 16:22

EDİRNE

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye'nin böbrek transplantasyonunda yol katettiğini söyledi.

Üstündağ, Sultan 2. Beyazıd Külliyesi Sağlık Müzesi'nde düzenlenen 4. Trakya Nefroloji Sempozyumunda, dünyada her geçen gün böbrek hastası sayısının artış gösterdiğini belirtti.

Dünyada böbrek hastası sayısının en fazla görüldüğü 6 ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten Üstündağ, "1995'lerde milyon nüfus başına 78 olan diyaliz gerektiren son dönem böbrek hastalarının yaygınlığı maalesef ki 2015 yılında neredeyse binde bir rakamına kadar ulaşmıştır. Bu 20 yıllık sürede 12 kat bir artış söz konusudur." dedi.

Son dönem böbrek hastalığı evresine ulaşan kişinin yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için tedavi gerektiğini ifade eden Üstündağ, şöyle devam etti:

"Türkiye transplantasyonda esasen bayağı bir yol katetti. Özellikle son on yılda böbrek transplantasyonu açısından başarı büyük ama maalesef bu başarı yüzde 80 canlılardan alınan böbrekle sağlanmış bir başarıdır. İspanya'da milyonda 30 olan kadavradan böbrek bağışçılığı maalesef ülkemizdeki bütün çabaya rağmen, bir miktarda yol alınmasına rağmen yüzde 4'ler, 5'ler civarındadır. Canlı kaynaklar sınırlıdır. Potansiyel olarak 70 bin böbrek hastamız var. Bunların 22 bin küsuru böbrek bekleme listelerine kayıt olmuş vaziyette. Ancak bunlara verebileceğimiz böbrek geçen sene 2 bin 200 civarındaydı. Yani bekleme listesinde olanların bile yüzde onu kadarı ancak böbrek alabilir."

"Dünyada 3 milyon böbrek hastası var"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok da dünyada 3 milyon böbrek hastası olduğunu ifade etti.

Böbrek hastalarının üçte ikisinin hemodiyalizle tedavi edildiğini aktaran Ok, "Hemodiyalizlerin yüzde doksanı haftada üç defa dört saat tedavi görüyor. Hemodiyaliz 2 milyon insanın hayata tutunabilmesini sağlıyor. Hemodiyaliz tıptaki önemli buluşlardan birisi bence." diye konuştu.

Ok, böbrek hastalarının evde diyaliz tedavisiyle de sağlığına kavuştuğunu, son dönemde bu konuda ilerlemeler kaydedildiğini dile getirdi.

Sempozyuma, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Muhabir: Cihan Demirci

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER